El monument ‘En el Pla de les Serenes’ de Cambrils: homenatge a les víctimes de l»Any de les Desgràcies’

Descobreix l’obra escultòrica que simbolitza la bonança i la tempesta del mar Mediterrani i rendeix tribut als pescadors morts en la tragèdia de 1911 a Cambrils.

El passeig marítim de Cambrils compta amb una obra escultòrica que no passa desapercebuda pels vianants. Es tracta del monument «En el Pla de les Serenes», situat a l’alçada de les Escales Reials del port, el qual rendeix homenatge a les víctimes del tràgic «Any de les Desgràcies» el 1911. L’obra va ser inaugurada el mes d’abril del 2011 i és obra de l’artista local David Callau, qui va emprar xapa, ceràmica i gres per a la seva creació.

El grup escultòric està compost per sis elements i destaca per les seves imponents sirenes, la Dolça i la Calma, observades per un jove pescador. A més, tres pescadors representen les ànimes i sostenen el peix que vendran. Les sirenes, majestuoses i de gran alçada, simbolitzen la bonança i la tempesta, igual que els elements del sol i la lluna, determinants per a la pesca.

La història darrere d’aquesta obra es remunta a la fatídica nit del 31 de gener al 1 de febrer de 1911, quan una tempesta perfecta va sacsejar la costa mediterrània, des de Barcelona fins a València. En total, 140 pescadors i mariners van perdre la vida, molts d’ells a Cambrils. És per això que el monument s’erigeix com un recordatori d’aquella tragèdia.

Al centre de l’escena es troba un nen anomenat Adrià, qui representa el present i el futur, i afegeix una nota de color i innocència a l’escena, observant l’obra des d’un pla de serenitat.

En definitiva, el monument «En el Pla de les Serenes» és una obra d’art carregada de simbolisme i significat històric que no deixa ningú indiferent.

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *