La barca Teresa de Cambrils es traslladarà al varador per avaluar una afectació per filtratge d’aigua

La històrica embarcació de pesca es retirarà avui del moll per realitzar treballs de manteniment

L’embarcació històrica Teresa serà traslladada al varador durant el dia d’avui per avaluar una afectació que ha patit a causa d’un filtratge d’aigua produït en els darrers dies. Els treballs de buidatge d’aigua i reflotació de la barca de pesca, inscrita al Museu d’Història de Cambrils, compten amb la col·laboració de la Policia Local de Cambrils, la unitat marítima i la unitat subaquàtica dels Mossos d’Esquadra, la Guardia Civil, el Club Nàutic de Cambrils i Ports de la Generalitat. Ara caldrà realitzar diverses actuacions per restaurar els danys i evitar que es torni a produir un filtratge.  

La Teresa forma part del patrimoni moble catalogat de Catalunya ja que és una embarcació pública inscrita al Museu d’Història de Cambrils amb el número d’inventari 5011. Va ser localitzada a l’any 2005 al Port de Vilanova i la Geltrú on havia pescat a  l’arrossegament fins que el seu propietari Rafel Montoya, es va acollir al programa europeu de renovació de la flota pesquera. L’interès de la Teresa era evident ja que es tractava d’una embarcació de treball construïda a Cambrils abans de 1936 pel mestre d’aixa Julià Vives Castellví per encàrrec del pescador tarragoní Mariano García Budesca.  

Una autèntica supervivent testimoni dels primers anys del Port de Cambrils i que ha mantingut les línies del casc original d’un quillat. Fins hi tot, sota coberta, conserva un fragment de l’arbre on s’aparellava la vela major anomenada candonga, a més del floc a proa. És un testimoni excepcional de la transició de la flota pesquera de vela llatina a la motorització i substitució per noves unitats inicialment hereves d’una tradició secular de construcció naval. A Cambrils, aquesta tradició de mestres d’aixa i calafats, avui encara és viva, però els documents ens diuen que es remuntaria com a mínim al segle XVIII. 

El complex procés de convertir la Teresa en patrimoni flotant com extensió del Museu d’Història de Cambrils a l’aigua, és impulsat per l’Ajuntament de Cambrils i ha comptat amb el suport del Club Nàutic de Cambrils, el Museu Marítim de Barcelona, el Centre d’Estudis Marítims del Port de Tarragona, l’associació Arjau Vela Llatina de Cambrils, la Confraria de Pescadors de Cambrils i Ports de la Generalitat. La restauració del casc es va iniciar al 2010 amb l’Escola Taller de Cambrils IV i la Casa d’Oficis de Cambrils. 

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *