Cambrils acull una jornada per commemorar el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Fatiga Crònica

La jornada, impulsada per la delegació a Cambrils de l’ACAF, tindrà lloc a diversos espais el 12 de maig amb el lema “Fem visible allò invisible”

El programa inclou diversos tallers, la presentació d’un projecte per abordar la malaltia i una marxa solidària inclusiva, entre altres activitats

Els artistes cambrilencs Nuri Mariné i David Callau han col·laborat en el disseny de les samarretes i bosses reutilitzables

El dia 12 de maig Cambrils celebrarà una jornada solidària amb activitats a diversos espais del municipi durant tot el dia, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica, i altres Síndromes de Sensibilització Central (SSC).  

Es tracta d’una iniciativa impulsada per la nova delegació a Cambrils de l’associació catalana d’afectades i afectats de fibromiàlgia ACAF, organitzada conjuntament amb l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils, amb el suport del Departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Cambrils i el Casal Municipal de la Gent Gran.  

També cal destacar especialment la col·laboració dels artistes cambrilencs Nuri Mariné i David Callau, que han il·lustrat les samarretes i bosses reutilitzables respectivament, que donaran visibilitat a l’acte. 

L’objectiu d’aquest esdeveniment és sensibilitzar a la població i donar visibilitat a aquests síndromes, a banda de promocionar i presentar el nou projecte d’Abordatge integratiu i comunitari de la fibromiàlgia que s’està gestant a través de l’Hospital Lleuger i la formació d’una seu territorial de l’ACAF a Cambrils.  

El programa inclou sis activitats gratuïtes i obertes a tota la població, gràcies a les col·laboracions de diferents professionals de la salut i de l’esport. La jornada s’iniciarà a les 10h amb un taller de dansa i moviment al Parc de la Llosa i continuarà a les 12h amb un taller de musicoteràpia al Casal Municipal de la Gent Gran. A la tarda, hi haurà la presentació del projecte d’abordatge integratiu i comunitari de fibromiàlgia i altres SCC al mateix Casal de la Gent Gran, una marxa solidària, una regata amb el Club de Rem i una classe de ioga a la platja del Regueral.  

A més, durant tota la tarda (entre les 17h i les 20.30h) s’instal·laran al Passeig del Consolat de Mar, al Port, diferents espais informatius i divulgatius dels diversos recursos per a  l’abordatge de la malaltia, comptant amb col·laboradors con Creu Roja i el Clubs de rem de Cambrils.  

La recaptació dels donatius rebuts aquell dia, a través de samarretes solidàries (disseny Nuri Mariné) i bosses reutilitzables (disseny de David Callau), així com aportacions voluntàries, es destinaran al fons de la Seu territorial de l’ACAF a Cambrils. Les reserves de les samarretes i bosses, i per ampliar la informació, podeu contactar amb la referent d’ACAF Cambrils: cambrils@fibromialgia.cat

Activitats de la jornada 

10h: TALLER DE DANSA I MOVIMENT RECONNECTIU, al Parc de la Llosa al costat de les ruïnes romanes impartit per Laura Gibert. 

12h: TALLER DE MUSICOTERÀPIA, en el Saló d’Actes del Casal Municipal de la Gent Gran, impartit per Manel Castillejo. 

16h: PRESENTACIÓ Projecte Abordatge Integratiu i Comunitari de Fibromiàlgia i altres SSC  // Xerrada Medicina integrativa: (Dra. Moreno/ Dra. Figueras), al saló d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran. 

18h: MARXA SOLIDÀRIA I INCLUSIVA amb samarretes dissenyades per l’artista Nuri Mariné, organitzada per les fisioterapeutes comunitàries de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat de Cambrils. Zona de sortida Casal Municipal de la Gent Gran.  

Passeig amb familiars, amics/gues, pacients i totes aquelles persones que vulguin sensibilitzar-se amb la causa, recorregut pel passeig en direcció a la Llosa i tornada, passant pel passeig del port i fins a la platja del Regueral, zona amb múltiples bancs per a descansar. 

19.30h. REGATA SOLIDÀRIA amb el Club de Rem Cambrils, i la possibilitat que algun/a pacient pugui remar o ser portat/da pel club de rem per acabar a la platja del Regueral davant la resta de participants amb la Salutació al Sol. 

20.00 pm: CLASSE DE IOGA I SALUTACIÓ AL SOL en la platja del port (platja del Regueral) de Cambrils. HOMENATGE “FEM VISIBLE ALLÒ INVISIBLE”. “CAMBRILS DE BLAU”. 

Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica, les grans desconegudes 

La fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica són malalties que afecten homes i dones de totes les edats i que provoquen un gran impacte en la qualitat de vida. Es caracteritzen per una hiperexcitabilitat i hipersensibilitat; és a dir, una activació i resposta desmesurada del sistema nerviós davant fàrmacs, estrès, infeccions, o productes químics, que es manté en el temps malgrat la desaparició de l’estímul que l’ha desencadenat. De vegades també s’hi relacionen altres síndromes de sensibilització central com la sensibilitat química múltiple i l’electrohipersensibilitat. 

Provoquen símptomes que afecten diversos sistemes de l’organisme, amb períodes d’intensificació. Algunes d’aquestes manifestacions són la fatiga que no es recupera amb el repòs, el dolor generalitzat, les alteracions cognitives (com la dificultat de concentració, la lentitud mental i la pèrdua de memòria), el son no reparador o alteracions gastrointestinals, sempre sense una causa detectable que aparentment les justifiqui. 

Actualment a Catalunya hi ha entre 180.000 i 270.000 persones que pateixen fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica, de les quals més del 80% són dones, amb una mitjana d’edat de 57,9 anys, que en els homes se situa en els 45,6 anys. 

El tractament d’aquestes malalties és multidisciplinari i està enfocat a millorar la salut, l’autonomia i el benestar de les persones afectades. Per aquesta raó neix la seu territorial de l’ACAF a Cambrils: per apropar les activitats terapèutiques a les persones afectades del municipi i rodalia. 

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *