El músic i pescador Carlos “Ventura” Rom serà el pregoner de la 64a Fira Multisectorial de Cambrils

L’acte se celebrarà el diumenge 21 de maig a les 12 hores al Casal Municipal de la Gent Gran

El músic i pescador cambrilenc Carlos “Ventura” Rom serà el pregoner de la 64a edició de la Fira Multisectorial de Cambrils. L’acte se celebrarà el diumenge 21 de maig a les 12 del migdia al Casal Municipal i comptarà amb servei d’intèrpret de llengua de signes catalana.  

Carlos “Ventura” Rom és molt conegut a Cambrils per la seva tasca de recuperació de la memòria oral del patrimoni tradicional mariner i per aquest motiu va ser reconegut amb la Medalla al Mèrit Cultural 2022.  

Després del pregó, com és habitual, es farà el tradicional homenatge a les entitats que fan anys acabats en 0 i a les empreses amb 50 anys o més d’implantació a Cambrils.  

La 64a Fira Multisectorial se celebrarà del 2 al 4 de juny amb una àmplia oferta d’expositors, activitats per a tota la família, tallers i música. Entre les novetats del programa d’activitats d’enguany, destaca la Fira del Circ, el Festival Nomad i una competició d’skate i scooter.  

La trajectòria de Carlos “Ventura” Rom 

Carlos “Ventura” Rom neix l’any 1965 a Cambrils. Estudia a l’Escola del Pòsit i, posteriorment, al Col·legi dels Germans de La Salle. Seguint la tradició familiar i els seus lligams amb la mar provinents de cinc generacions, cursa estudis nàutics i és patró de mar durant 37 anys, una professió que estimula la seva estimació pel món mariner i la seva particular projecció creativa. 

Durant els seus anys de patró forma part del Consell consultiu de la pesca de Cambrils, és membre de la Federació territorial de Confraries de Tarragona, Vicepresident de la Confraria de pescadors de Cambrils i vocal col·laborador de la Xunta de Galícia 2002. 

Paral·lelament, l’any 1978, comença la seva aventura musical com a percussionista i, amb només 13 anys, Rom s’endinsa tocant amb els primers grups de rock emergents de l’època: des de “Contacto rock”, la “Too much band”, “Sistema nervioso” o “Andén privado”. 

Al 1990, en el bullici del “rock català”, s’incorpora al grup NATS, amb qui grava una trentena de cançons contingudes als Lp’s: “Cor a l’atac”, “Obre la teva ment”, “Maníac” i el recopilatori “Després de tot”. 

L’any 1996 alguns components de NATS es reconverteixen en els “Baked Beans”. Amb aquest grup rocker, Rom realitza innombrables concerts per diferents sales, pavellons, Festivals i platós de TV de tot Espanya, compartint escenaris amb figures nacionals i internacionals del moment. 

L’any 2009 la carrera musical de Carlos “Ventura” realitza un canvi de sentit i s’inicia la seva etapa com a compositor, productor i editor musical. Aprofitant la seva passió per la mar, on el Carlos treballa com a patró de la seva pròpia embarcació “Carlos Ventura”, comença un treball de recerca del llenguatge, dites, relats i frases fetes dels pescadors.  

Fruit d’aquesta recopilació, en els anys següents publica els seus propis CD’s: “Aquí Queda Aquesta Gent”, “Peret i Mandinga”, “Naltros Som Així”, “El Pòsit” i “Cambrils de mar”. Són un recull de cançons tintades d’història i ritmes actuals, poemes i gags que expliquen anècdotes divertides i tradicions especials dels pescadors, utilitzant el seu vocabulari únic que s’ha anat traspassant de generació en generació. 

Carlos “Ventura” Rom fusiona artísticament la música i la mar, convertint una part de la seva professió, la del parlar mariner, en un patrimoni cultural oral digne de preservar, transformant aquestes frases fetes i relats en lletres musicalitzades a traves de cançons d’estils variats, enginyoses i divertides que, quan les escoltes, no te les pots treure del cap. 

L’any 2014 projecta l’obra de teatre “Carlos Ventura, els patoies i la nena de les boies”, un divertidíssim musical que escenifica les cançons dels CD’s amb alguns components de La Teca Teatre. 

Carlos “Ventura” Rom esdevé un comunicador entusiasta del món mariner, col·labora amb La Revista Cambrils i participa en programes de televisió i entrevistes sobre la seva música i el món de la mar, per la seva facilitat a l’hora de transmetre. Participa en programes de televisió de TV3, comarcal i local com “Sector Primari”, “La barca de l’Andreu”, “Prospostes”, “Un minut de glòria” o “Un peix sobre una vespa”.  

Entre els seus reconeixements cal destacar el premi “Radio Reus 40 principales”, el 5è premi dels “Èxits d’Or de Catalunya” atorgat per l’Entitat Xarxa Cultural, i l’any 2022 rep la Medalla al Mèrit Cultural que li atorga l’Ajuntament de Cambrils. 

En els propers mesos publicarà el seu primer llibre: “Paraules de la mar”, que continua la seva tasca d’estendre un patrimoni que encara queda per descobrir, posant en descobert el potencial de la cultura tradicional marinera i cambrilenca que no s’ha de quedar en l’oblit.  

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *