La preestrena del documental Insostenible clou el Cicle de Cinema de Medi Ambient de Cambrils

La projecció es farà al Cinema Rambla de l’Art el proper 15 de juny a les 20:30h. i posteriorment hi haurà un col·loqui amb el director i el guionista

El film, produït Hokussai Films amb la participació de TV3, posa al descobert l’exportació de residus des de Nàpols fins al Port de Tarragona

La programació està organitzada per l’Associació Cultural Cinematogràfica ACTE i compta amb el suport de l’empresa pública Secomsa

La preestrena del documental Insostenible, que segueix el rastre dels residus que arriben al Port de Tarragona des de Nàpols, serà la cloenda del Cicle de Cinema de Medi Ambient de Cambrils el proper dijous 15 de juny amb les 20:30 hores. El film es projectarà al Cinema Rambla de l’Art, on posteriorment es farà un col·loqui amb el director, Christophe Sion, el guionista, Rafa Marrassé, i la directora del programa Sense Ficció de Tv3, Montse Armengou.   

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein; el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Vallès; el director i el guionista del documental; el representant de l’Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (ACTE), Salvador Matas, han presentat avui aquest treball d’investigació produït per Hokussai Films, amb la participació de TV3 i la col·laboració de Porta Enrere. La presentació també ha comptat amb l’assistència del president d’ACTE, Víctor Feliu, acompanyat Lola González i Montse Vallès, membres de l’associació.  

Insostenible és un documental sobre la gestió dels residus que s’ha convertit en un negoci a l’alça. Segons el conveni de Basilea, els residus Europeu de procedències urbanes o industrials, s’han de gestionar el més a prop possible d’on s’han generat. Malgrat això, i com qualsevol altra mercaderia, aquest rebuig, viatja per tot el món. 

El llargmetratge ens mostra com viatgen aquests residus i el control en aquests desplaçaments, que s’ha demostrat deficitari i que genera un negoci brut en detriment de la salut dels ciutadans. 

El documental investiga una d’aquestes rutes que connecta Itàlia i Catalunya, on periòdicament, vaixells carregats de milers de tones de residus surten del Port de Nàpols i arriben al Port de Tarragona. Llavors, desenes de camions transporten aquesta deixalla en unes plantes de reciclatge encarregades de la seva gestió. 

El comerç de residus és un negoci legal, però ens trobem davant d’una activitat comercial i una voluntat administrativa que entren en contradicció. La Unió Europea autoritza el negoci i el transport, però al mateix temps admet que no té prou efectius per controlar aquest mercat. La traçabilitat dels residus, és a dir la seva procedència, classificació i destinació, es perd en un meandre administratiu i obre les vies a negocis poc escrupolosos. 

Amb una música original que ens submergeix en la profunditat de la investigació del periodista Rafa Marrassé, el documental rodat entre Itàlia i l’Estat Espanyol, dona veu a autoritats, metges, experts en gestió de residus, activistes mediambientals, periodistes especialitzats i desvela un sistema ben rodat, però molt deficient del tractament dels residus. Un negoci que està produint beneficis milionaris a costa de la nostra salut i la del medi ambient. 

INSOSTENIBLE  

Direcció i fotografia: Christophe Sion 

Guió: Rafa Marrasé, Maria Roig, Christophe Sion 

Música: Gerard Marsal Norte 

Producció: Hokusai Films 

Coproducció: Kinè 

Amb la participació de TV3 

Amb la col·laboració de Porta Enrere 

Duració: 52 min 

Any: 2023 

Sinopsi 

Cada dia, milers de vaixells creuen els mars i oceans de tot el món transportant brossa. També a la Mediterrània. Lluny del que s’acostuma a pensar, els residus no es traslladen únicament des de països del primer món a regions del planeta en vies de desenvolupament. La brossa també circula cada vegada més entre països rics a la Unió Europea. Una d’aquestes rutes connecta Itàlia i Catalunya a través dels ports de Nàpols i Tarragona. 

El director 

Christophe Sion (1969) és director, guionista i productor. Es va graduar al Conservatoire Libre du Cinema Francais a Paris i al 2007 va crear la productora Hokusai Films. Amb col·laboració de l’Associació Reus Som Útils (ARSU), ha produït diversos documentals sobre reducció de danys i riscos en temes de consum de drogues com: On the war on drugs, Drugstore , Més enllà de l’heteronormativitat, In my backyard (nobody bits), What About and About Who?, Green witch project. El 2019 va dirigir amb Santi Suárez el documental És a l’aire sobre la contaminació atmosfèrica industrial al Camp de Tarragona. 

El periodista 

Rafa Marrasé (1974) és llicenciat en Història per la URV i creador de Porta Enrere, un mitjà de comunicació de periodisme d’investigació independent, on tracta en profunditat tots aquells temes que els altres mitjans de comunicació eviten, molt condicionats per la seva dependència econòmica de les administracions i multinacionals, especialment del sector petroquímic. Ha obtingut el Premi Ramon Barnils de Periodisme en diferents edicions (2027,2020 i 2022). Aquest any, junt amb Toni Orensanz ha publicat La gran explosió, un relat periodístic que emmarca l’abans i el després del terrible accident a la petroquímica IQOXE. 

El documental 

En contra del que es pot creure, el comerç de brossa és un negoci legal. El seu transport, però, contradiu el Conveni de Basilea, que explicita que els residus s’han de gestionar allà on s’han generat o, com a mínim, el més a prop possible. La jurisprudència interpreta que no només s’ha d’aplicar als residus que s’eliminen, sinó també als que es valoren.  

Insostenible segueix el rastre d’una brossa que massa sovint no se sap què és, d’on ve, cap on va i qui s’encarrega del seu transport. El documental mostra les greus mancances del control d’aquesta brossa intracomunitària per part de les autoritats italianes, catalanes, espanyoles i europees en un negoci que mou milers de milions d’euros cada any. Un negoci que, pels seus bene8icis i el seu de8icient control, resulta molt llaminer per al crim organitzat.  

Els testimonis, les autoritats i la documentació que apareixen a Insostenible demostren aquesta manca de traçabilitat dels residus que arriben a Catalunya procedents d’Itàlia. Uns residus italians que en els últims anys han multiplicat exponencialment el seu volum.  

Amb una música original que ens submergeix en la profunditat de la investigació del periodista Rafa Marrasé, el documental rodat entre Itàlia i l’Estat Espanyol, demostra el perill que comporta la falta de control d’aquesta activitat, no només en la intromissió de grups ma8iosos, sinó per les seves conseqüències en el medi ambient i en la salut de les persones, afectades per malalties greus. Un perill que s’està traslladant a Catalunya.  

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *