Impuls definitiu de la comissaria mixta al centre de la ciutat de Tarragona

El projecte de la nova comissaria de proximitat que s’instal·larà al centre de la ciutat ha estat el principal tema que s’ha tractat a la Junta Local de Seguretat que s’ha dut a terme aquest matí i que ha presidit l’alcalde i responsable de Seguretat Ciutadana, Rubén Viñuales; que ha comptat amb la presència del conseller d’Interior, Josep Ignasi Elena; el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré; el subdelegat del Govern, Joan Sabaté; el director general de la Policia, Pere Ferré; l’intendent de la Guàrdia Urbana, Manel Vazquez Rubio; la consellera Sonia Orts; Marc Costa, director general de Coordinació de les Policies Locals de la Generalitat de Catalunya; Elisabet Llombart, directora dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a Tarragona; Vicenç Lleonart, intendent cap de la Regió Policial Camp de Tarragona dels Mossos d’Esquadra; Ramon Franquès, inspector cap de l’ABP Tarragonès dels Mossos d’Esquadra; Antoni Mestres, sotsinspector sotscap d’Àrea Regional del cos d’Agents Rurals; Josep M. Aubets, sergent cap del Parc de Bombers de Tarragona; Jose Miguel Cañete, comissari, cap provincial del Cos Nacional de la Policia a Tarragona; Jordi Verger, tinent coronel, cap de la Comandància de la Guardia Civil a Tarragona; Ginés Parra, Capità cap de la companyia de plana major de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona i Manel Porro, Intendent cap de la Policia Portuària.

Així doncs avui s’ha acordat l’impuls definitiu del projecte de la gran comissaria ubicada a l’interior de l’estació d’autobusos de la plaça Imperial Tàrraco i on hi treballaran conjuntament Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, que ja es va anunciar de manera incipient en la darrera Junta i que “avui s’ha consolidat com un tema estratègic per al futur de la ciutat i la millora de la seguretat de tots els tarragonins i tarragonines” ha destacat Viñuales.

En aquest sentit l’alcalde de Tarragona s’ha mostrat molt satisfet davant el compromís d’incrementar els efectius de Mossos d’Esquadra “per incrementar i millorar, també, el treball conjunt en matèria de seguretat ciutadana a la ciutat de Tarragona”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha remarcat que “a Tarragona hi haurà una comissaria de proximitat, entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra per estar més coordinats i més a prop”. El projecte definitiu s’anunciarà a finals d’any.

Reforç de la plantilla municipal 

D’altra banda a la Junta Local de Seguretat d’aquest matí també s’ha parlat del reforç del cos de la Guàrdia Urbana de la ciutat, no només amb la incorporació de 29 nous agents; sinó també amb la incorporació del nou intendent, Manuel Vazquez Rubio que avui s’ha presentat oficialment a les autoritats, així mateix com “la voluntat d’un nou rumb en l’estructura  del cos”, segons ha destacat el màxim responsable de la Seguretat a la ciutat i alcalde, Rubén Viñuales.

Així doncs, tal com es va anunciar el mes d’agost, l’Ajuntament ha convocat 22 places lliures d’agents de la Guàrdia Urbana i 7 més de Mobilitat, tot i que aquestes últimes serà una convocatòria interadministrativa. És a dir, que el procés selectiu anirà dirigit a altres cossos policials. La incorporació d’aquests nous agents serà una realitat l’any vinent, ja que un cop superada la fase d’oposició —només en el cas de les places lliures— aniran a formar-se a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, a Mollet del Vallès. El cas dels set nous agents de Mobilitat, un cop resolta la fase del concurs públic, s’incorporaran immediatament a la plantilla de Guàrdia Urbana. En definitiva, en els propers mesos la Guàrdia Urbana veurà incrementada la seva plantilla en 29 nous agents.

La figura del nou intendent del cos de la Guàrdia Urbana, Manuel Vázquez, s’ha destacat també en la reunió d’avui. Amb 53 anys, Vázquez forma part del cos de la policia municipal des del 1992. És llicenciat en Psicologia i té un màster en Psicopatologia legal, forense i criminològica per la Universitat Internacional de Catalunya-UIC (2015) i un altre màster en gestió de projectes per la Universitat Internacional de València – VIU (2022). Tarragoní i durant la seva infància i adolescència veí de la Floresta, Vázquez s’incorpora amb la voluntat de modernitzar i fer més àgil l’estructura del cos.

Balanç en xifres 

En el balanç de xifres presentat avui a la Junta i en un període actual avaluat, que es considera de l’agost de 2022 al juliol del 2023; comparant-lo amb el període anterior (agost 2021 – juliol 2022), les infraccions penals han augmentat un 13 % respecte al període anterior; però s’han resolt gairebé en la seva totalitat.

Principalment s’han comptabilitzat delictes contra el Patrimoni, sent el període anterior 7.652 i en l’actual 9.061 – que han augmentat un 18%-; però en canvi han disminuït els delictes contra la seguretat viària en un 21,3% (sent 572 en el període anterior i 450 en l’actual).

Pel que fa a les infraccions administratives, segons dades de Mossos, en el període actual també han incrementat, malauradament, en un 24,4%, sent 978 i en l’anterior, 786. Es xifra principalment l’augment en els mesos de novembre i abril.

L’accidentalitat en el trànsit ha disminuït un 3,4 %; amb unes xifres molt baixes de mortalitat i ferits greus (2 i 40, respectivament) i una disminució dels ferits lleus important. També ha disminuït de manera destacada els delictes contra la seguretat viària, amb un 21,3% menys que en el període anterior i destacant encara les gairebé 200 infraccions per conduir sota els efectes de l’alcohol. També s’han rebaixat en un 15,7% les denúncies de trànsit.

La Unitat de Medi Ambient, per la seva banda, ha fet un total de 1.365 actuacions, de les quals destaquen les 338 inspeccions en solars per abocaments incontrolats; les 326 per actuacions d’animals en estat d’abandonament o avisos similars i 251 intervencions en vigilància del medi natural.

La policia conjunta i de proximitat 

Pel que fa al treball conjunt entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, les actuacions han estat similars a les del període anterior, sent més de 75.000 i comportant dispositius especials; controls de seguretat ciutadana i de trànsit; gestions en policia administrativa i assistencial, entre d’altres.

En aquest sentit el Pla de Seguretat Ciutadana i Proximitat de Tarragona continua expandint-se i s’han dut a terme 1.757 serveis de proximitat (dades del període anterior 2021-2022). La majoria a la zona centre, uns 906 i la resta en eixample, Ponent, Nord i Llevant. S’ha treballat incrementant la presència a l’entorn del Mercat Central.

Així mateix, tal i com es va anunciar a principis d’any, l’Ajuntament està tramitant la instal·lació i posada en marxa de 28 càmeres de videovigilància a la Part Alta, concretant els punts on aniran situades i l’abast que tindran. La instal·lació també comportarà el subministrament del servei, la configuració i implantació de tots els sistemes necessaris per al seu funcionament com la gravació, la gestió i l’analítica de la videovigilància en xarxa amb la Guàrdia Urbana. Un cop en marxa, aquest contracte també compta amb el manteniment dels equips, així com l’adequació permanent a la normativa vigent en cada moment. Actualment s’estan tramitant tots els procediments.

Font: Ajuntament de Tarragona

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *