Tots els centres de secundària tindran una infermera referent

El programa Salut i Escola s’estén durant aquest curs escolar 2023-2024 a tots els centres educatius de secundària de Catalunya, amb l’objectiu de promoure la salut i el benestar emocional a l’entorn educatiu.

D’aquesta manera tots els centres disposaran d’una infermera referent en l’equip d’atenció primària de cada municipi o barri, que coordinarà totes les activitats, activarà els recursos necessaris i liderarà la part de prevenció i promoció de la salut durant l’etapa escolar de l’adolescència.

La infermera es desplaça des del centre d’atenció primària per atendre els adolescents (Consulta Oberta). La funció d’aquest professional és resoldre dubtes, detectar problemes de salut, psicològics o socials, sense entrar en diagnòstics ni tractaments, realitzar escolta activa, detectar senyals d’alarma, facilitar eines als adolescents per identificar els problemes i acompanyar-los o derivar-los cap a l’atenció dins del Sistema Sanitari.

Els alumnes hi poden accedir de manera espontània o derivats pel professor, tutor o famílies, amb garanties de privacitat i confidencialitat.

Fins ara, la infermera de Salut i Escola arribava al 70% dels centres d’educació de secundària i ho feia amb una dedicació variable, que ara en canvi serà fixa de 2,5 hores setmanals (4 hores en zones de vulnerabilitat o en el cas de programes prioritaris) i es desplegarà i s’intensificarà en els centres d’educació especial.

L’objectiu és que, progressivament, a partir de 2024 i durant tres anys, el programa s’implementi també en els centres d’educació primària del país.

El pressupost global del programa és de més de 15 milions d’euros, dels quals 3,5 per completar la secundària i 12 per estendre’l a primària.

Tipus de consultes

El benestar emocional (34%) encapçala la llista de consultes, seguida per la salut alimentària (15%), la sexualitat-afectivitat (11%), la salut social i l’entorn (11%), les violències (4%), el consum de substàncies (3%) i altres (22%).

Escoles Resilients

Així mateix, els departaments de Salut i Educació implementaran aquest curs 2023-2024 la primera fase del programa Escoles Resilients, que treballa la prevenció universal de la salut mental, a través d’incrementar la resiliència dels adolescents i el seu entorn social.

Font: Gencat

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *