Una expedició dels Bombers de la Generalitat viatja al Marroc per participar en les tasques de salvament de víctimes del terratrèmol del passat divendres

Una expedició dels Bombers de la Generalitat viatja ja cap al Marroc per donar suport en les tasques de cerca i rescat de víctimes del terratrèmol del passat divendres. L’equip l’integren 4 guies canins i 4 gossos del Grup Caní de Recerca (GRCR), un tècnic en estructures col·lapsades, un altre en rescat de persones, que també podrà fer atenció sanitària; un parell de bombers que prestaran suport logístic, un altre d’origen marroquí, que ajudarà en les comunicacions amb els operatius del país, i un cap d’expedició.

La funció de l’equip consistirà a buscar i rescatar persones colgades sota la runa. El tècnic en estructures col·lapsades treballarà per validar totes les operacions de rescat, garantint l’estabilitat de les estructures en què s’operi, apuntalant allà on calgui. El tècnic en rescats vetllarà per la seguretat dels operatius que s’hagin d’endinsar entre la runa. Els gossos seleccionats per viatjar al Marroc són de venteig, entrenats per seguir rastre de persones en l’aire.

El grup ha sortit per carretera aquesta mateixa tarda amb un parell de furgonetes de transport logístic i de personal i dos vehicles lleugers. La sortida s’ha fet des del Complex Central dels Bombers de la Generalitat a Bellaterra. L’expedició anirà fins a Algesires, on demà al matí agafarà un ferri que els durà fins a Tànger. Un cop al Marroc, l’expedició rebrà instruccions de les autoritats marroquines, que els assignaran el destí on hauran de treballar. Tenen previst estar-s’hi una setmana i treballaran sota el comandament del contingent de l’Estat, que coordina la Unidad Militar de Emergencias.

L’expedició s’ha format atenent l’oferiment de la Generalitat de Catalunya al Marroc i s’ha coordinat a través de Protecció Civil, un cop les autoritats d’aquell país han precisat l’ajut que necessiten. Prèviament, i a més dels Bombers, el Govern també havia ofert la participació de Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i tècnics de Protecció Civil.

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha coordinat a través del CECAT l’activació dels recursos que el Centro Nacional de Seguimiento y Coordinación de Emergencias (CENEM) ha demanat per desplaçar al terratrèmol al Marroc.

Els efectius de bombers s’hi desplaçaran en el marc del mecanisme de protecció civil de l’Estat, i des de la DGPC (via CECAT) es farà la interlocució, l’aportació d’informació i seguiment de la missió. La DGPC es manté en coordinació amb Protecció Civil a nivell espanyol per possibles peticions de recursos addicionals per desplegar al Marroc.

La quarta expedició internacional de la història

El terratrèmol, de 7 graus en l’escala de Richter, és el més greu que s’ha registrat al Marroc en els darrers 100 anys. Les autoritats locals xifren en més de 2.000 les víctimes mortals i ja es comptabilitza la mateixa quantitat de persones ferides. Aquest no és el primer cop que els Bombers de la Generalitat participen en expedicions internacionals de suport a països que han sofert un terratrèmol. El primer cop va ser a Mèxic al setembre de 1985. Un sisme de 8,1 graus en l’escala de Richter va afectar el Distrito Federal. Els Bombers de la Generalitat hi van enviar un grup de 9 rescatadors que va salvar una noia que havia passat una setmana colgada sota la runa.

El segon cop va ser l’estiu de 1999 a Turquia. El sisme, que va assolar el nord-oest del país, va tenir 7,4 graus en l’escala de Richter. En aquest cas l’expedició la van integrar 35 bombers, que van treballar en 4 localitats diferents; Estambul, Çiftlikkoy, Yalova i Golcuk. Van rescatar amb vida una dona de 72 anys, una noia de 22 i un nen de 6. Finalment, el desembre de 2003 es va treballar en el terratrèmol de Bam, a l’Iran, de magnitud 6,6. En aquesta ocasió, el suport va ser sanitari. L’expedició la van integrar un metge, tres infermeres i un infermer. Va ser especialment destacada la participació de les sanitàries, per assistir dones ferides ja que cap home no hi podia intervenir.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *