Les 52 sirenes de la prova de risc químic a Tarragona i Terres de l’Ebre han sonat correctament

Paral·lelament a la prova de sirenes s’ha enviat una alerta de protecció civil a telèfons mòbils, com es faria en un cas real, avui per informar que era una prova

12 sirenes són de nova instal·lació amb relació a l’accident d’Iqoxe, i 8 han sonat per primera vegada

Les 52 sirenes que formen part del sistema d’alertes de risc químic a Tarragona i Terres de l’Ebre han sonat correctament durant la prova realitzada avui a les 11.00h i durant la qual s’ha enviat una alerta de Protecció Civil a telèfons mòbils, com es faria en un cas real, informant que es tractava d’una prova.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, juntament amb el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, i la directora del CAT112, Irene Fornós, han seguit la realització de la prova avui des de l’edifici del CAT112 a Reus. Els han acompanyat a la sala de crisi de l’edifici CAT112 l’alcalde de Vilallonga del Camp, Gerard Gené, tinents d’alcaldia de diferents municipis i comandaments i tècnics de Protecció Civil.

Elena ha qualificat «d’èxit» la prova del sistema de sirenes. “S’han provat 52 sirenes, 3 a Terres de l’Ebre i 49 en l’àmbit del Plaseqta. N’hi ha 12 noves respecte a l’accident d’Iqoxe”, ha afegit.

El conseller ha explicat que “l’objectiu és donar a conèixer la idea de confinament en cas d’accident de risc químic. Quan sona el dispositiu és perquè hi ha una situació de risc”. A més, ha afegit que “malgrat que les sirenes es van revisant, és important provar-les per tal d’assegurar que totes funcionen”.

Per la seva banda, el delegat del Govern, Àngel Xifré, ha valorat molt positivament la participació de la ciutadania perquè la prova hagi estat un “èxit” i ha remarcat que es continuaran fent accions per reforçar la confiança de la ciutadania amb els mecanismes de protecció de l’administració.

La prova ha tingut lloc a les 11.00h del matí i ha durat 15 minuts, finalitzant a les 11.15 hores. Durant aquest temps han sonat les sirenes de risc químic que avisen que cal confinar-se i també s’ha fet enviament a tots els telèfons mòbils de les zones on han sonat les sirenes (i rodalies) d’una alerta de Protecció civil als telèfons mòbils que ha informat de la realització de la prova.

En aquesta prova no es requeria dur a terme el confinament tot i que s’ha animat a tothom que pogués a practicar-lo i recordar el consell bàsic en cas d’accident químic: tancar- se en l’edifici on som o el més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l’exterior. Fins a 20 escoles amb 11.000 alumnes (16 a Tarragona i 4 a Terres de l’Ebre) han participat en la prova realitzant el confinament.

La prova d’avui és la primera prova general de sirenes que es du a terme des d’abril de 2019. El replantejament del risc químic a Tarragona amb el Plaseqta i les campanyes de sensibilització, així com la pandèmia, van ser un parèntesi que ara s’ha tancat amb la nova realització de la prova de sirenes. Ara, a diferència de les proves que es feien abans del 2019, s’ha optat per fer-les territorialitzades i la primera prova és la que s’ha fet avui a Tarragona i Terres de l’Ebre.

A l’inici de la prova s’han activat les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància) i de forma paral·lela s’ha enviat l’alerta de protecció civil als telèfons mòbils informant de la simulació del confinament.

A la finalització de la prova s’han activat les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).

Telèfon d’emergències 112

El telèfon d’emergències 112 ha rebut 63 trucades des de les comarques de Tarragonès i Baix Camp de ciutadans que demanaven informació un cop sentien les sirenes. No se n’ha rebut cap des de Terres de l’Ebre.

52 sirenes ubicades en 14 municipis

Les 52 sirenes estan ubicades en 14 municipis:

-12 municipis en el cas del PLASEQTA: Constantí, la Canonja, els Garidells, el Morell, els Pallaresos, Perafort, la Pobla de Mafumet, Reus, Salou, Tarragona, Vilallonga del Camp i Vila-seca

-2 municipis a les Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa

En el cas de Tarragona, cal tenir en compte que a més dels 12 municipis esmentats, les sirenes s’han pogut escoltar també des de zones dels municipis del Catllar i la Secuita perquè estan dins els radis teòrics d’audició de les sirenes.

Hi ha 12 noves sirenes de risc químic que s’han instal·lat en l’àmbit del PLASEQTA entre 2020 i 2022, amb posterioritat a l’accident a IQOXE. En concret, se n’han instal·lat 5 a Salou, 2 a Reus, 2 a Vila-seca, 2 a Tarragona i 1 a Constantí.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *