Tornen Les Nits de Tyrika, amb un dia més de durada i més activitats de creació artística experimental

L’edició del 2023 del festival Les Nits de Tyrika d’Alcanar arriba carregada de novetats: augmenta en un dia la seua durada; habilita una zona gastronòmica amb food trucks i una zona chill-out; crea l’espai RelBERa’t, de reinterpretació plàstica de les troballes arqueològiques a Alcanar, i un altre espai dedicat a l’escultura i instal·lació sonora, i inclou per primer cop la FreeImproJam Tyrika, un encontre de músics especialitzats en la lliure improvisació.

El plat fort del festival continuen sent les actuacions innovadores que fusionen contemporaneïtat i avantguarda amb la cultura protohistòrica canareva. Enguany 47 artistes posaran en escena 18 espectacles. Entre els artistes que comparteixen cartell aquest 2023 s’hi troben: MRT, UNAM, Gambardella, Fotocopia, Polifeme, Mecánica Clásica, Fuck Noise i els madrilenys Mohama Saz. Així com les Djs SabineFireFly, Juanita Ramirez, Choche Machine, Laura Victoria & Matilda i Miss_Tra.

No hi faltarà l’apartat més formatiu i de divulgació històrica amb dues conferències sobre Tyrika i els poblats ibers d’Alcanar, i sobre el corn marí trobat en les excavacions canareves.El festival, d’entrada lliure i gratuïta, se celebrarà els dies 29 i 30 de setembre en la zona de les oliveres mil·lenàries als peus del parc arqueològic de la Moleta del Remei d’Alcanar.

El festival Les Nits de Tyrika d’Alcanar, impulsat per l’Ajuntament d’Alcanar i l’agitador cultural canareu Àlex Espuny, amb el suport de la Diputació de Tarragona, passarà en l’edició d’enguany d’un a dos dies de durada per atraure un públic més divers. El director Àlex Espuny ha explicat que «la bona acollida de les dos passades edicions ens ha animat a allargar un dia més el festival, així donem cabuda a dos tipus de públic, aquell acostumat a assistir a concerts i esdeveniments culturals d’avantguarda i aquell més del món arqueològic, museístic i acadèmic, sense oblidar el públic més familiar».

El regidor de Cultura, Xavier Barrera, ha remarcat la gran feina que fa el festival per atraure un públic que sense aquesta oferta cultural «d’una programació i atrevida i de qualitat», potser mai s’aproparia a conèixer «un dels millors patrimonis del període comprès entre el final de l’Edat de bronze i l’Edat del ferro», com són els jaciments arqueològics ibers d’Alcanar.

Per la seua part l’alcalde, Joan Roig, a més de fer una crida a la participació: «tenim clar que els jaciments d’Alcanar mereixen ser visitats per molta gent i estem segurs que Tyrika realitza d’una forma òptima la funció d’altaveu disruptiu, de pol d’atracció del món científic i és una porta oberta al món que ens connecta als nostres avantpassats» per això «us animo que bloquegeu les agendes el 29 i 30 de setembre»; ha aprofitat per a reivindicar més mitjans i més atenció, tant per part dels mitjans de comunicació com de les administracions supramunicipals, per als jaciments ibers de l’extrem sud i més enllà dels jaciments ibers del nord de país, que són els que s’emporten tota l’atenció: «més mitjans per avançar en les excavacions, mantenir els jaciments o exhibir la seua significació dins del món iber a Catalunya», ha reblat Roig.

Creació en les arts plàstiques, en escultura i instal·lació sonora

Enguany Les Nits de Tyrika han innovat en l’apartat artístic i han creat dos espais nous: ReIBERar’T” on 12 artistes de les arts plàstiques, un serà la intel·ligència artificial, seran convidats a reinterpretar un element trobat als jaciments arqueològics d’Alcanar. Aquest primer any serà el corn marí recuperat l’any 2001, logotip i emblema del festival, i que, amb més de 2.600 anys d’antiguitat, és considerat l’instrument musical més antic de la península Ibèrica; en l’altre nou espai, dedicat a l’escultura i instal·lació sonora, l’artista convidat enguany és Vicent Matamoros Anglès, professor de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, especialista en escultura i investigació en el camp de l’art sonor i l’arqueologia sonora. Matamoros reinterpretarà un dels telers que es van trobar als jaciments canareus i convertirà els seus pesos en un xilòfon musical que serà tocat per dos músics percussionistes i per tot aquell públic que desitge experimentar.

Improvisació musical

Seguint en l’apartat artístic, en aquesta edició es farà la primera FreeImproJam Tyrika, un encontre de músics especialitzats en la improvisació (Free impro). Així, músics del País Valencià i de Catalunya improvisaran tots junts en una “jam session” inspirada en un tema proposat per l’organització, que enguany és : “Les sensacions quan, per primera vegada, els Ibers van tastar el vi que portaven els fenicis”. Aquesta FreeImproJam Tyrika estarà coordinada i comissariada per Jorge Martorell, director de l’Escola de Música de l’Agrupació Canareva i saxofonista. Lligat amb aquesta proposta, que vol recordar la importància del comerç del vi entre Fenicis i Ibers, s’ha previst un tast de vins de la DO Terra Alta el divendres a l’acte d’inauguració.

La darrera de les novetats anunciades en l’edició d’enguany és l’habilitació de dos zones de descans: una zona gastronòmica amb servei de Food Trucks i una zona chill-out.

Fusió entre experimentació, avantguarda, modernitat i cultural ancestral

El plat fort del festival Les Nits de Tyrika continua sent la cerca de propostes trencadores, on es fusione l’experimentació artística i avantguardista amb la cultura ancestral, immaterial, patrimonial i paisatgística d’Alcanar per a crear peces úniques que s’estrenaran durant el festival. El festival reuneix artistes amb arqueòlegs i historiadors que els formen en la cultura ibera d’Alcanar, sobretot en la primera edat del ferro i en la influència fenícia, i els artistes realitzen després una obra inèdita o adapten les seues creacions a allò après i després ho mostren durant el festival.

Entre els artistes que comparteixen cartell aquest 2023, gairebé una cinquantena, s’hi troben l’artista valencià experimental del so MRT alias de Martí Guillem; el castellonenc UNAM i la seua electrònica orgànica;el grup barceloní Gambardellaamb el seu electro-jazz-rock; la contundència del primari techo-punk de Fotocopia; l’experimentació sonora de Polifeme; el grandíssim quartet d’electrònica experimental Mecánica Clásica; Fuck Noise, una parella d’electrònica experimental amb vinils, veus, sintetitzadors modulars i espectacle audiovisual, i el trio Madrileny Mohama Saz, amb el seu rock psicodèlic i simfònic de sons mediterranis. La música DJ la punxaran tot dones, SabineFireFly, Juanita Ramírez, Choche Machine, Laura Victoria & Matilda iMiss_Tra. El director del festivalha explicat que «no hi ha res que s’assemble més a una sacerdotessa, a una fetillera i xaman, -llavors eren tot dones-, que una dj que fa el seu ritual damunt del seu altar i altera consciències a través de les ones musicals, per a ajudar-nos a fusionar-nos tots en este misticisme i ritual quan cau la llum i surt la lluna». Altres artistes convidats són la il·lustradora i muralista Eirene que pintarà una de les seues obres en viu, el poeta Martí Sales iles ballarines contemporànies Sabrina Ribes & Remei Can.

Font: Ajuntament d’Alcanar

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *