Les farmàcies repartiran productes menstruals reutilitzables gratuïts l’any que ve

Les farmàcies de Catalunya distribuiran productes menstruals reutilitzables de manera gratuïta a principis de l’any que ve. Es tracta d’una mesura pionera al món impulsada per la Generalitat per garantir l’equitat menstrual.

Les dones podran escollir a la farmàcia copes, calces menstruals i compreses de tela, en funció del que millor s’adapti a les seves necessitats.

Es preveu que els productes arribin a les farmàcies durant el primer trimestre de 2024. Les farmàcies que formin part del projecte tindran un distintiu que les identificarà i les acreditarà com a punt autoritzat de distribució.

Com recollir els productes

Per recollir el producte a les farmàcies acreditades caldrà presentar un codi QR individual i intransferible que es trobarà a l’aplicació La Meva Salut.

En cas que algú tingui alguna dificultat, el personal farmacèutic oferirà suport per obtenir el codi dins l’aplicació i garantir, així, l’accés a tota la ciutadania.

Informació i assessorament personalitzat a les farmàcies

La Generalitat formarà als equips farmacèutics perquè informin i assessorin sobre el cicle i els productes menstruals. La mesura s’ha tirat endavant a través d’un conveni de col·laboració entre la Generalitat i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

La distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025.

El pla té un enfocament transinclusiu i, per tant, també s’adreça a les persones no binàries i els homes trans* que menstruïn. Es calcula que al voltant de 2,5 milions de dones se’n beneficiaran.

9.000 tones de residus menys

A més de garantir l’equitat menstrual, la mesura té per objectiu fomentar l’ús de productes reutilitzables i reduir l’empremta que deixen al planeta les més de 9.000 tones de residus que es produeixen cada any a Catalunya per l’ús de tampons i compreses d’un sol ús.

L’accés gratuït suposa també un important estalvi per a les dones i les famílies perquè si, per exemple, s’opta per l’ús de la copa la despesa al llarg de la vida fèrtil és d’aproximadament 145 € enfront dels 2.500 € que costen els tampons i les compreses d’un sol ús.

Font: Gencat

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *