El Ball de Dames i Vells, distingit amb el 46è Premi el Balcó Tarragoní de l'any

L’alcalde Rubén Viñuales ha lliurat el guardó, que anualment atorga Òmnium Cultural del Tarragonès

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, acompanyat del president d’Òmnium Cultural del Tarragonès, Zacarías Henar, han lliurat aquesta tarda el 46è Premi El Balcó Tarragoní de l’Any, que ha recaigut en el Ball de Dames i Vells, per tractar-se d’un ball parlat que forma part de les festes de Santa Tecla, la primera referència del qual es remunta a l’any 1514.

Les motivacions del jurat per atorgar el premi han estat el seu caràcter satíric i sempre innovador, crític amb els poders establerts d’àmbit local, nacional i internacional, que utilitzant un llenguatge còmic amb girs i paraules pròpies del Camp de Tarragona.

L’alcalde Viñuales ha felicitat l’entitat del Ball de Dames i Vells pel reconeixement i ha destacat «la seva gran tasca i contribució en el desenvolupament de la llengua i la cultura i per ser referent d’altres balls parlats al territori”. «Vosaltres, amb l’humor intel·ligent que us caracteritza, la llibertat d’expressió i l’originalitat amb la qual ens feu gaudir any rere any, formeu la combinació perfecta per ser els guardonats d’aquest 2023″, ha conclòs l’alcalde.

Per la seva part, Menuda Tapias ha rebut el premi en nom del Ball de Dames i Vells i ha expressat «estem molt satisfets d’aquest reconeixement a la nostra trajectòria. Ell Ball no és només una representació teatral al carrer sinó que és defensar els drets i la llibertat de tothom, defensant la nostra cultura i la nostra llengua«.

El jurat d’aquesta edició ha estat format per Zacarías Henar Moros, president d’Òmnium Cultural del Tarragonès; Montserrat Adan Domènech, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona; Agnès Llorens Altimís, representant de l’Escola de Lletres de Tarragona i Premi el Balcó 2021, Aurora Vinyes Espasa, sòcia d’Òmnium Cultural del Tarragonès, i Àngels Vilanova Navarro, secretària del jurat i membre de la junta d’Òmnium Cultural del Tarragonès.

El lliurament del Premi ha tingut lloc com és tradició als jardins del Teatre Metropol.

El Premi el Balcó, que atorga anualment Òmnium Cultural del Tarragonès, té l’objectiu de reconèixer la tasca d’una persona o entitat del Tarragonès que s’hagi distingit pel servei i la projecció de país en l’activitat social, cultural, científica, esportiva o política. Aquest guardó honorífic és un dels projectes històrics de l’entitat i es concedeix des de l’any 1978.

Foto: Tjerk van der Meulen.

Font: Ajuntament de Tarragona

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *