Comença la vacunació simultània contra la grip i la COVID a les residències de persones grans

Salut té la voluntat de protegir i immunitzar al màxim la ciutadania davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació especialment a la tardor i l’hivern, per evitar l’increment de patologies immunoprevenibles. Per aquest motiu, cada any a la tardor es posa l’èmfasi a augmentar les cobertures de vacunació contra la grip i, en els darrers anys, també contra la COVID-19, especialment en les persones que tenen més risc de patir complicacions de salut o de transmetre la malaltia a persones de risc.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha dit avui que per aquesta campanya de vacunació 2023-24 “l’objectiu és que es vacunin el màxim de persones i de professionals també, de tot el sistema de salut i socials, perquè en són els cuidadors”. I ha detallat: “Ens agradaria que el 75% de les persones vulnerables estiguessin vacunades”.

Per això, el pròxim dimarts 26 de setembre, Salut inicia la campanya tradicional de vacunació de tardor (temporada 2023-24) amb la vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19 per a la població més vulnerable: les persones que viuen a residències de gent gran, les que reben atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades. Balcells ha volgut recordar que la pròxima setmana “també comença la vacunació per a les persones que reben atenció sanitària domiciliària”, i en conjunt es tracta de l’inici de la vacunació per protegir les persones més fràgils.

Al nostre país hi ha prop d’un miler de residències per a persones grans (985) i es calcula que aquesta primera fase de la vacunació contra la grip i la COVID es desenvoluparà, almenys, al llarg de tres setmanes. La temporada 2022-23, es va arribar a una vacunació superior al 80% de la població que viu a residències per a persones grans.

Campanya de vacunació de tardor 2023-24, de grip i de COVID-19

Pel que fa a la resta dels col·lectius a qui es destina la vacunació de la grip i de la COVID, està previst que sigui a partir del 16 d’octubre quan es posi en marxa: s’adreçarà a les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. I enguany, també s’inclou la recomanació de vacunació antigripal per al col·lectiu de persones fumadores i, per primera vegada i com a principal novetat, Salut introdueix la vacunació sistemàtica contra la grip també per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat.

El titular de Salut s’ha mostrat convençut amb el fet que la campanya de vacunació a Catalunya funciona de manera exemplar, i volgut agrair la tasca de tots els professionals del sistema de salut, molt especialment a l’atenció primària que s’encarrega de la major part de les vacunacions, la seva implicació en la vacunació de la grip, de la COVID-19 i també en la immunització del VRS i en les vacunacions escolars i de calendari. En concret, Balcells ha agraït l’actitud, flexibilitat i predisposició de les i els professionals per fer que totes les persones puguin rebre de manera adient la vacuna que els correspon”.

I finalment, el conseller ha destacat el fet de “normalitat” d’aquesta campanya de vacunació contra la COVID. “Entrem en una fase de normalitat de coexistència epidemiològica de la grip i de la COVID, que permetrà vacunar de COVID-19 tan sol els col·lectius indicats i ja no caldrà fer vacunació universal gràcies al grau d’immunització poblacional”, ha reblat.

Quant a la vacunació contra la COVID-19, en aquests moments, tenint en compte la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, la vacunació anual se centra en persones d’alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris i sociosanitaris que atenen aquestes persones vulnerables, i no es justifica per ara la vacunació contra la COVID-19 en persones no incloses en aquests col·lectius.

Per aquesta temporada, i seguint les indicacions publicades per l’OMS, a Catalunya totes les vacunes contra la grip són tetravalents. Pel que fa a les vacunes contra la COVID-19, seran monovalents adaptades per fer front a la variant XBB.1.5 –que és la que circula majoritàriament en aquest moment–, excepte en situacions particulars.

La secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas Peña, ha confirmat l’eficàcia d’aquesta vacuna contra les diverses subvariants del SARS-CoV-2, les EG.5 i BA.2.86 (conegudes com a Eris i Pirola): “La vacuna adaptada s’ha fet en relació al tipus d’òmicron que circulava al mes de maig. Els virus que ara circulen només tenen petites variacions i s’ha comprovat en estudis que els anticossos que provoca la vacuna disponible (i que s’administrarà), són efectius per aquests subvariants”, ha dit. Cabezas ha explicat que “com totes les vacunes, les de la grip i de la COVID protegeixen principalment perquè la malaltia no sigui greu, o de complicacions posteriors i poder evitar ingressos a UCI”.

Cabezas ha explicat que s’han adquirit un total de 1.715.000 dosis de vacunes antigripals per a la campanya 2023-24, que constitueixen 110.200 dosis addicionals respecte a la campanya de vacunació de 2022-23 (1.604.800) i 145.000 dosis més que per a la campanya de 2021-22 (1.570.000).

Amb aquesta campanya de vacunació de tardor, alineada amb els objectius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Salut es planteja assolir o superar cobertures de vacunació del 75% en persones de 60 anys o més i en el personal sanitari i sociosanitari, i superar el 60% de cobertura en dones embarassades i en persones amb condicions de risc.

Va ser a finals de juliol quan Salut va presentar l’ampliació del calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya que, entre d’altres novetats, destacava la vacunació antigripal per als infants de 6 a 59 mesos d’edat i la introducció de la immunització contra la bronquiolitis per als nadons, que ara també s’inicia.

A Catalunya la vacunació cada any evita més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions de salut, per tant és vital i és la mesura de salut pública més cost-efectiva, que també contribueix a reduir l’impacte en la pressió assistencial.

On es vacunarà cada persona

La població que viu a residències de persones grans o altres institucions rebrà l’administració de les vacunes en el centre residencial, i seran els professionals sanitaris els qui s’hi desplaçaran per posar-les. Per a la resta de població i com cada any, les vacunes s’administren principalment als centres d’atenció primària (CAP), sempre amb cita prèvia.

Com a representant de les professionals d’infermeria, que són les qui administren les vacunes i les qui s’encarreguen de la interlocució amb les persones destinatàries en el procés de vacunació, Dolors Heras Fortuny, infermera del Grup de Vacunes de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), ha destacat que “les infermeres, com a responsables de la vacunació, fem una feina que és sistemàtica i que es desenvolupa al llarg de tot l’any. Perquè hem de crear la confiança amb les persones perquè es vulguin vacunar en el moment que comencin les campanyes, i assegurar-nos que finalment ho facin”. Les infermeres també seran les qui vacunaran a les persones que reben l’atenció domiciliària i les que viuen a les residències.

Repartits per tot el territori català, els CAP són l’entorn habitual de les vacunacions perquè són molt accessibles a la població, però s’habilitarà a cada regió sanitària com a mínim un punt de vacunació poblacional (PVP) per facilitar encara més la vacunació fora dels horaris dels CAP, com són els dissabtes. I a l’hora de demanar cita, la persona podrà triar entre el CAP o el PVP de la seva regió sanitària. En aquest punt, Heras també ha dit que “vetllem per facilitar l’accés a la vacunació a tothom, perquè sigui fàcil especialment mirant de solucionar els problemes d’escletxa digital de les persones grans”. Per això, facilitaran que tota persona que s’acosti al seu CAP, dels grups indicats per vacunar-se i que tingui incidència en demanar cita, es pugui vacunar.

Malgrat que el període prioritari de vacunació és durant la tardor i fins a finals de desembre, com altres anys, les vacunes contra la grip i la COVID-19 estaran disponibles fins que finalitzi la temporada estacional (finals de març de 2024).

Com es pot demanar cita prèvia?

La vacunació al CAP de referència sempre es realitza amb cita prèvia. Per tal de demanar la cita s’ha de sol·licitar a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d’atenció primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació https://citasalut.gencat.cat/o bé directament al CAP.

La citació per la vacunació als punts de vacunació poblacionals serà pels mateixos canals i també disposaran d’uns horaris sense cita que es podran consultar a la web https://canalsalut.gencat.cat/.

Vacunació contra la grip per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos

Aquest any s’inicia la vacunació antigripal a la població infantil sana de 6 mesos a 59 mesos amb una única dosi injectable. Aquest grup d’edat no només és un dels que més pateix la infecció, sinó que també pot presentar complicacions greus a causa d’ella i la vacuna permetrà protegir precoçment les criatures de contraure la malaltia. L’OMS i el Centre Europeu per a la prevenció i el control de les malalties (ECDC) recomanen aquesta vacunació anual a la població infantil i dotze països europeus ja l’han introduït.

La vacuna de la grip que rebran aquests infants a Catalunya també és tetravalent com la dels adults i amb la mateixa composició, però adaptada amb indicacions per a l’edat.

Sobre les vacunes intranassals, el comitè d’experts en vacunes de Salut ha determinat fer una prova pilot de 3.000 unitats per estudiar-ne l’eficàcia, ja que considera que hi ha dubtes seriosos del cos eficàcia d’aquesta presentació, tal i com ha confirmat el conseller Balcells.

Tot i que, habitualment, en menors, la mortalitat per grip és mínima, aquesta malaltia produeix un nombre important de visites a centes de salut, hospitalitzacions i ingressos per complicacions, especialment en els infants de menor edat. S’estima que, a l’Estat espanyol, i en menors de 5 anys es produeixen cada any 50.000 casos de grip confirmada a l’Atenció Primària, 4.000 hospitalitzacions, 800 casos greus, 250 ingressos a la UCI i 8 defuncions intrahospitalàries.

Vacunació contra la COVID-19

La vacunació contra la COVID-19 en la població indicada es recomana independentment del nombre de dosis rebudes amb anterioritat (inclús cap dosi prèvia). Però cal tenir en compte que en la vacunació de la COVID-19 s’ha de mantenir un interval d’un mínim de tres mesos des de la darrera dosi o des de la darrera infecció. I es recomana administrar-ne una única dosi, excepte per a casos especials.

Des d’aquest mes de setembre, es disposa de la vacuna òmicron XBB.1.5 (Comirnaty®, fabricada per Pfizer-BioNtech), que és la d’utilització prioritària al nostre país. Per a les persones amb contraindicació de vacunes d’ARNm es poden administrar les vacunes de proteïnes disponibles (BIMERVAX® dels laboratoris HIPRA).

Actualment, s’observa, tant a Catalunya, com Espanya com a nivell internacional, una tendència ascendent en la incidència d’infeccions i d’hospitalitzacions per COVID-19, probablement relacionada amb l’aparició de noves subvariants d’òmicron amb més transmissibilitat. Tot i això, no s’ha observat un impacte en la gravetat. L’augment de les hospitalitzacions s’ha produït fonamentalment al grup de població de 80 anys i més. Les recomanacions per a la vacunació 2023-24 de COVID-19 s’han fet en funció d’aquesta realitat, però es podran modificar en funció de la situació epidemiològica.

Pel que fa a l’eficàcia de la vacunació de la COVID, s’estima que la vacuna de la COVID ha evitat 20 milions de morts a tot el món

Quant a l’evolució de la situació epidemiològica al nostre país està disponible sempre amb actualitzacions setmanals al web del SIVIC (Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya) https://sivic.salut.gencat.cat/ .

  1. Accediu al document Campanya de vacunació dela tardor 2023-2024: recomanacions de vacunació contra la grip i la COVID-19 de l’Agència de Salut Pública de Catalunya: https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/vacunacions/Vacunacio-antigripal/
  2. Accediu a les actualitzacions del nou calendari vacunal: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/528662/salut-amplia-calendari-vacunacions-sistematiques-catalunya-recomanacions-vacunacio-contra-lherpes-zoster-inclou-immunitzacio-del-vrs

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *