Catalunya participa en dos projectes europeus per captar finançament per a pimes dels sectors de l’esport i agroalimentari

  1. D’una banda, ‘INSHAPE’ pretén crear un ‘hub’ per facilitar l’accés al finançament d’iniciatives en l’àmbit de l’esport, mentre que ‘CESAM’ se centra en afavorir l’economia circular i la innovació en les cadenes de valor agroalimentàries
  2. Ambdues iniciatives estan finançades per la Comissió Europea a través de l’Instrument d’Inversions en Innovació Interregional i tenen una durada de 3 anys

Catalunya, a través d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, participa en dos projectes europeus dels sectors de l’esport i agroalimentari amb un pressupost conjunt de 12,6 milions d’euros. Ambdues iniciatives s’enfoquen a captar finançament per a pimes, estan subvencionades per l’Instrument d’Inversions en Innovació Interregional (I3) de la Comissió Europea i tenen una durada aproximada de 3 anys.

Hub europeu en l’àmbit de l’esport

D’una banda, el projecte “INSHAPE: European cross regional innovation for Sports & Active Healthy Lifestyle” se centra en l’objectiu de crear un hub europeu d’innovació i d’accelerar les inversions en pimes d’alt potencial en l’àmbit de l’esport, la vitalitat i la tecnologia. D’aquesta manera, INSHAPE pretén construir noves cadenes de valor interregionals i afavorir la digitalització de serveis i productes. Tot això ho durà a terme oferint suport a les empreses del sector de l’esport, mitjançant el finançament i proporcionant serveis, per facilitar el seu accés al mercat en les fases de comercialització i expansió. El pressupost total del projecte INSHAPE és de gairebé 9,6 milions d’euros, i pretén arribar a més de 100 pimes.

A banda de l’agència per a la competitivitat de l’empresa, també participen en la iniciativa 21 socis de diferents regions europees, entre els quals hi ha el clúster català de la indústria de l’esport (INDESCAT) i l’empresa Onalabs Inno-Hub. El coordinador del projecte serà el clúster Stichting Sports and Technology dels Països Baixos.

En aquest cas, el projecte s’emmarca, a més, en les actuacions que s’impulsen en el marc de l’estratègia de clústers catalana, amb l’objectiu de connectar l’ecosistema català a escala internacional per promoure el desenvolupament de projectes col·laboratius. Concretament, s’articula a través del programa Catalunya Clústers, impulsat per la Generalitati que actualment incorpora 27 clústers catalans que agrupen més de 2.700 empreses i agents associats amb una facturació de més de 70.000 milions d’euros.

L’economia circular i la innovació al sector agroalimentari

Per la seva banda, el projecte “CESAM: Circular Economy and Sustainable solutions for Agri-food in the Mediterranean” té com a intenció principal contribuir a un model d’economia circular i sostenible, així com als objectius de l’Agenda 2030. Així, les seves actuacions s’orientaran a potenciar les cadenes de valor agroalimentàries innovadores, per facilitar la introducció de nous desenvolupaments tecnològics que millorin la gestió dels recursos en aquest sector. En aquest sentit, a través de l’Eurorégion Pyrénées-Méditerranée, coordinadora del projecte, es donarà suport, mitjançant la inversió en pimes, a la innovació interregional i a les solucions i tecnologies sostenibles del sector. Els territoris que formen part d’aquesta iniciativa són Catalunya, les Illes Balears i Occitània (França).

El pressupost total per a CESAM és de més de 3 milions d’euros. En el marc del projecte, hi haurà diverses convocatòries de finançament, una d’elles tindrà un import de 900.000€, que es repartiran entre un total de 20 pimes. Les empreses implementaran els seus projectes d’inversió al voltant de qüestions estratègiques com el tractament i reciclatge d’aigües industrials, la concepció d’un embalatge ecològic lliure de plàstics amb nous materials o l’optimització de processos circulars i la reducció de residus.

Entre els socis participants en el projecte hi ha les empreses catalanes Derypol, SA i la pime Go Zero Waste, SL. Provinent de les Illes Balears, hi participa la Fundació Balear d’Innovació i Tecnologia i l’empresa Terracor, SAT. Per part d’Occitània, el projecte compta amb les entitats Agri Sud Ouest Innovation, Newtimes i Asclepios Tech.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *