Èxit de la primera jornada de joc i ball al carrer ‘Xalera’ a la Sénia

La Sénia ha acollit la primera edició de la jornada ‘Xalera’.

La Sénia va acollir dissabte amb èxit la primera jornada de joc i ball al carrer ‘Xalera’. Impulsada per la Generalitat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Sénia i la implicació de nombroses entitats de les Terres de l’Ebre, el Maestrat i el Matarranya, la iniciativa va omplir durant tot el dia els carrers i places del municipi del Montsià de cultura popular.

“La cultura tradicional genera un sentiment espontani i aquest tipus de jornades, a banda de comptar amb una voluntat transfronterera i de trencar el riu Sénia com a frontera, volen transmetre la idea que tots junts sumem molt més i fem una ‘xalera’, que és l’essència de l’esperit popular”, va remarcar l’alcaldessa de la Sénia i directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni Balada, traslladant també que “hem de fer l’esforç per veure els carrers i, sobretot, les places d’una altra manera”.

“Hem volgut posar de manifest que el moviment i l’activitat física no només són l’esport reglat i com l’entenem habitualment, sinó també festa, joc i ball”, va assegurar el representant territorial de l’Esport, Joan Barberà Carceller.

‘Xalera’, que vol ser itinerant, ha nascut amb la voluntat d’estimular la presència i participació, especialment dels joves, en activitats de joc i ball tradicional com una forma més de fer activitat física i té un triple objectiu: conèixer i compartir jocs, balls i esports tradicionals de les Terres de l’Ebre, el Matarranya i el Baix Maestrat, recuperar les places i carrers com espais naturals de socialització i vivenciar la ‘xalera’ mentre es juga, es balla, es canta i es fa esport.

El dia es va iniciar amb una ronda pel poble i va continuar amb jocs tradicionals i una exhibició de raspall i llargues a càrrec de la Federació de Pilota Valenciana. A la tarda, l’activitat es va traslladar al parc municipal, amb jocs populars, tallers de joguets, xerrades entorn els jocs tradicionals als territoris de l’antiga diòcesi de Tortosa, tallers de balls i, per acabar, una ballada participativa.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *