La Deconstrucció del Vi Català

Coneixem el vi català? Saps quantes denominacions d’origen existeixen? Quines són les varietats autòctones de Catalunya? Què és un vi ecològic? És possible trobar vi de casa nostra als restaurants i bars de Cambrils?

Aquestes són algunes de les qüestions que sens dubte es plantegen quan es tracta de parlar del vi català. Una beguda amb una història que s’estén tres mil anys enrere i que avui en dia forma part essencial de la cultura i la identitat d’un poble. Però, què en sabem realment? Quins són els secrets i les peculiaritats que fan únic aquest vi?

La resposta a aquestes preguntes i moltes altres podrien arribar després de la projecció de «Deconstruint el vi català,» un documental que ofereix un recorregut fascinant pel món del vi a Catalunya. Acompanyats per les reflexions de diverses personalitats del món del vi, el film ens convida a explorar la història, el territori, l’ecologia, la singularitat genètica i el consum de proximitat relacionats amb aquesta beguda. És una obra que es situa a mig camí entre el documental i el reportatge i que té com a objectiu principal la redescoberta d’un producte que ha estat part integral de la vida catalana durant mil·lennis.

En l’actualitat, Catalunya acull dotze denominacions d’origen en un territori relativament petit però increïblement divers en termes de terreny i clima. La tendència actual en el món del vi és la recuperació d’una agricultura més ecològica, amb una aposta per les varietats de raïm autòctones. Aquesta tendència ha portat a una notable millora en la qualitat del vi català, que ara s’exporta amb èxit a tot el món. La relació entre el vi català i el seu poble és semblant a la de les altres regions vinícoles històriques, on sovint s’ha consumit més vi de fora que propi, almenys fins ara.

A través de «Deconstruint el vi català,» els espectadors descobriran que el vi és molt més que una beguda; és una part fonamental dels paisatges, pobles, arquitectures i tradicions de Catalunya, i ha deixat una empremta indeleble en la seva història. Aquesta beguda està tan arrelada a la cultura catalana i a les seves tradicions que és impossible entendre plenament el poble català sense conèixer la vinya i el vi. Com deia Manuel Vázquez Montalban, «Un país que no coneix els seus vins té un problema d’identitat.»

El director d’aquesta obra fascinant, Raúl Deamo, es descriu com un creador inquiet dedicat al món de la narració visual, tant en l’àmbit audiovisual com en el del còmic. Després de treballar a la Universitat de Barcelona des del 2002, on ha creat vídeos i animacions, va decidir explorar el món del vi, el que va donar com a fruit el documental «Deconstruint el vi català» el 2013. Després d’això, va continuar la seva exploració en el món del vi amb l’obra col·lectiva «Vinomics» el 2018, una fusió de vi i còmic. A més, ha realitzat diverses etiquetes d’ampolles de vi i il·lustracions per a la «Guia de Vins de Catalunya.»

Des del 2016, Raúl Deamo ha practicat l’urban sketching i ha publicat diversos reculls d’aquests dibuixos realitzats in situ. Actualment, desenvolupa projectes propis, realitza encàrrecs i imparteix tallers de sketching per a petits i adults.

Si voleu conèixer més sobre la seva obra i les seves exploracions visuals, podeu visitar el seu lloc web a www.rauldeamo.com.

No us perdeu l’oportunitat de descobrir el fascinant món del vi català a través d’aquest documental únic. La projecció de «Deconstruint el vi català» tindrà lloc dijous vinent dia 28 a les 19 h al Centre Cultural, amb l’assistència del mateix director Raúl Deamo. A més, comptarem amb la col·laboració del Celler Carles Andreu de la Conca de Barberà, que ens permetrà tastar el seu vi de la varietat trepat. Un esdeveniment que no us podeu perdre si esteu interessats en explorar l’ànima del vi català i la seva profunda connexió amb la cultura de Catalunya.

Font: ACTE Club de Cinema

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *