La indústria contribueix a reduir les desigualtats en el territori, segons conclou un estudi del Govern

  1. L’informe “Geografia de la indústria i cohesió social”, elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona per encàrrec del Departament d’Empresa i Treball, té per objectiu analitzar la distribució territorial de la indústria així com el possible rol d’aquest sector en la desigualtat en la distribució de la renda i en la cohesió social
  2. El director general d’Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, ha explicat que l’estudi “demostra empíricament que la indústria contribueix a reduir les desigualtats de renda, i això suposa un benefici per al conjunt de la societat, que s’afegeix als de generar més productivitat i més qualitat de l’ocupació que altres sectors”

La indústria contribueix a reduir les desigualtats en el territori, segons conclou l’estudi “Geografia de la indústria i cohesió social” elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona per encàrrec del Departament d’Empresa i Treball.

Aquest estudi té com a objectiu principal analitzar la distribució territorial de la indústria, així com la possible relació entre la localització i l’especialització de les activitats industrials i el nivell de renda i la seva distribució a Catalunya. Es tracta de veure, doncs, si aquells territoris més industrialitzats presenten menys desigualtat en la distribució de la renda.

Durant la presentació de l’estudi, el director general d’Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, ha destacat que l’estudi “demostra empíricament que la indústria contribueix a reduir les desigualtats de renda, i això suposa un benefici per al conjunt de la societat, que s’afegeix als de generar més productivitat, la qual contribueix directament a un major creixement econòmic, i més qualitat de l’ocupació que altres sectors”.

L’estudi analitza 31 Sistemes Locals de Treball (SLT) a Catalunya, que són unitats geogràfiques, diferents a les comarques, creades a partir de criteris de mobilitat laboral a partir de fluxos de treballadors entre municipis amb dimensions i estructures productives diferenciades.

Els resultats obtinguts són força clarificadors. En el cas del total de la indústria indica que un augment del seu pes en un territori disminueix el nivell de desigualtat en la distribució de la renda dels seus residents.

En les activitats de tecnologia mitjana-alta, i especialment en les de tecnologia baixa i mitjana-baixa, es confirma el mateix resultat, és a dir, que en presència d’aquestes indústries es redueix la desigualtat. Això s’explica pel fet que quan els treballadors d’aquestes indústries redueixen el seu pes, el mercat laboral es polaritza en dos grups: el dels llocs de treball molt ben remunerats amb nivells de formació alts (com els de les indústries avançades) i un altre grup amb un nombre creixent de llocs de treball de feines manuals de menys qualificació que substitueixen els llocs de treball que abans aportaven les indústries intermèdies i tradicionals. En les indústries avançades, no es confirma aquest mecanisme de reducció de la desigualtat.

Els SLT en els quals la distribució de la renda entre els seus habitants és més equitativa són els d’Igualada, Olot i Guissona i això s’atribueix a l’elevat pes del sector industrial en aquestes zones. De fet, Guissona té un pes de la indústria que és 3,5 vegades més alt que la mitjana catalana, el d’Igualada és el doble i el d’Olot s’aproxima al doble. Els casos de Guissona i Olot estan molt centrats en la indústria alimentària i el d’Igualada, en el tèxtil, confecció i cuir.

L’estudi comprova que els Sistemes Locals de Treball catalans que han perdut pes relatiu de la indústria ho han fet per augmentar el pes dels serveis, especialment els de menor qualificació. Això ha provocat més dualitat de l’ocupació (entre els ocupats molt qualificats, preferentment a la indústria, i els molt poc qualificats) i, per tant, més diferències en la distribució de la renda entre els residents.

L’estudi clarifica que la indústria genera més equitat en la distribució de la renda però no perquè iguali les rendes cap als nivells més baixos sinó cap als més alts.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *