El Festival Itinerant de Cinemes Africans arriba a Cambrils

Cambrils s’engresca a acollir per primera vegada el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) entre el 5 i el 26 d’octubre. Aquest emocionant esdeveniment, que ens acosta a la riquesa i diversitat del cinema africà, es desenvoluparà al Cinema Rambla de l’Art i al Centre Cultural de la ciutat. Organitzat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l’Associació CinemÀfriques, amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils i l’Associació Cultural Cinematogràfica del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (ACTE), aquest festival promet oferir una visió únicament enriquidora de l’Àfrica contemporània.

La regidora de Participació Ciutadana i Cooperació de l’Ajuntament de Cambrils, Neus Cárdenas, juntament amb el representant d’ACTE, Salvador Matas, i altres membres destacats de l’associació cinematogràfica, han presentat amb entusiasme la programació de Cambrils, que serà una oportunitat única per explorar temàtiques com les migracions, les memòries post colonials i els feminismes a través del cinema.

La regidora Cárdenas ha subratllat la importància d’aprofundir en aquests temes i ha destacat que l’Ajuntament de Cambrils té «el compromís i el deure de facilitar els projectes d’entitats com ACTE, que fan una funció social i a través del cinema ens apropen a altres realitats, a vegades incòmodes, que ens interpel·len, que sacsegen consciències i ens condueixen a noves mirades».

En aquesta línia, ha assenyalat que el festival situa Cambrils al mapa del cinema solidari i posa en relleu la qualitat artística dels cinemes africans, tot alhora subratllant la importància de generar espais de reflexió crítica per superar l’imaginari col·lectiu d’una Àfrica desolada.

Salvador Matas, representant d’ACTE, ha explicat que el festival és una part important de les iniciatives de l’associació per fer de Cambrils una ciutat més oberta i solidària. Aquest esdeveniment cultural busca oferir una visió més positiva i humanitzada del continent africà i, a través del cinema, inspirar la reflexió i el diàleg. Matas també ha presentat les quatre pel·lícules que es projectaran a Cambrils i ha destacat que totes elles comptaran amb presentacions i debats posterior.

A continuació, us presentem la programació del FICAC a Cambrils:

Eix MIGRACIONS: El repte de la representació positiva de la migració

Data: 5 d’octubre a les 20.30h
Lloc: Cinema Rambla

Pel·lícula: «FAREWELL AMOR» (ficció)
Walter, un immigrant d’Angola, es reuneix amb la seva filla i la seva dona als Estats Units després de 17 anys. Junts comparteixen un petit apartament d’una habitació i, mitjançant la dansa, superen la distància que els separa.

Eix MEMÒRIES COLONIALS i POSTCOLONIALS: Revisitar el nostre passat per habitar el present

Data: 19 d’octubre a les 19h
Lloc: Centre Cultural

Pel·lícula: «L’ESCRIPTOR D’UN PAIS SENSE LLIBRERIES» (documental)
Aquest documental ens introdueix a la realitat de Guinea Equatorial, un país que va viure una llarga dictadura després d’independitzar-se d’Espanya fa 50 anys. El film ens porta a través dels llibres d’un escriptor refugiat que revelen els efectes duradors de la dominació colonial.

Eix ÀFRICA ÉS NOM DE DONA: Mirades cinematogràfiques amb perspectiva de gènere

Data: 26 d’octubre a les 19h
Lloc: Centre Cultural

Pel·lícula: «LA PETITE VENDEUSE DE SOLEIL» (ficció)
Aquesta pel·lícula segueix la història de Silly, una nena de 12 anys amb discapacitat física que treballa com a venedora de diaris a Dakar. Amb determinació, Silly irromp en el món dominat pels homes de la venda ambulant per ajudar la seva àvia cega, demostrant que les noies poden fer-ho tot. Aquesta és una faula plena d’esperança i valentia.

Pel·lícula: «ASTEL» (ficció)
A l’octubre, quan acaba la temporada de pluges a Fouta, l’Astel de 13 anys acompanya el seu pare al bosc. Però una trobada inesperada amb un pastor canviarà les seves vides per sempre.

El FICAC, amb el lema «Àfrica a la pantalla», té com a missió contribuir a la construcció d’una societat catalana antiracista, intercultural i cohesionada. A través del cinema i la cultura, busca trencar prejudicis i oferir una visió més nuançada i realista de l’Àfrica contemporània.

Aquest festival, que va néixer l’any 2022, s’ha convertit en una plataforma clau per debatre i reflexionar sobre temes com els drets humans, els canvis polítics en matèries de drets socials, la migració i els drets de les dones. Amb una selecció curada de les millors produccions africanes, el FICAC té l’objectiu de modelar la consciència i promoure un diàleg constructiu amb la diàspora africana a Catalunya.

El Festival Itinerant de Cinemes Africans és una oportunitat imperdible per submergir-se en les narratives cinematogràfiques africanes

Font: Ajuntament de Cambrils

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *