Les Nits de Tyrika: Un Festival que Connecta la Cultura Ibera amb la Música Experimental

Aquest cap de setmana, els dies 29 i 30 de setembre, Alcanar es converteix en l’epicentre d’una fusió única entre la cultura ibera ancestral i la música experimental. Les Nits de Tyrika, un esdeveniment cultural organitzat amb passió i determinació per l’activista cultural Àlex Espuny, retorna amb la seva tercera edició, prometent un cap de setmana ple d’art, música i descobriment.

La Convergència de la Història i l’Avantguarda

Aquest any, Les Nits de Tyrika ens sorprenen amb una programació excepcional que inclou 18 espectacles inèdits realitzats per 47 artistes. Tots aquests espectacles són un reflex de la unió entre la història i l’avantguarda, ja que cada artista ha estat convidat a inspirar-se en la cultura ancestral ibera d’Alcanar per a crear obres noves o reinterpretar les seves creacions anteriors.

Segons Àlex Espuny, el director del festival, aquesta barreja pot semblar estranya a primera vista, però recorda que els ibers i els fenicis, fa 2.600 anys, van saber entendre’s i comunicar-se, i a Les Nits de Tyrika, aquesta tradició d’entendre’s es reviu. L’objectiu és evocar els rituals ibers quan cau la nit, una part que involucra màgia, ball, esbarjo i gaudi en tribu.

Una Programació Vibrant i Diversa

La varietat artística i musical de Les Nits de Tyrika és impressionant. El festival comença el divendres amb un espectacle de l’artista valencià MRT, conegut per la seva música experimental que convida l’audiència a un viatge poètic i brutal. Segueixen els sons electrònics orgànics de UNAM, amb la muralista catalana Airene pintant en viu per a alterar percepcions de l’entorn.

Gambardella, un trio barceloní de postrock instrumental, presenta una peça en tres actes influenciada per diferents estils musicals i el poeta Martí Sales. La nit culmina amb l’actuació de la DJ Juanita Ramirez, després d’un espectacle contundent del grup Fotocopia, que fusiona techno punk primari i electrònica experimental.

El dissabte comença amb una visita teatralitzada al jaciment de La Moleta, seguida de la 1a Free Impro Tyrika i l’obra d’experimentació sonora de Polifeme. Mecánica Clásica presenta la seva música mentre ballarines improvisen dansa contemporània. L’actuació estel·lar de Mohama Saz ofereix un viatge musical que combina rock fusió psicodèlic i simfònic amb instruments orientals com el saz i el sirtaki. El festival culmina amb l’actuació de Fuck Noise, una parella d’electrònica experimental que barreja vinils, veus i sintetitzadors modulars.

La Potència de les Dones DJs

Una característica especial d’aquest any és la presència de dones DJs, que punxaran música en diversos moments de la tarda i per a tancar les dues nits. SabineFireFly, Juanita Ramírez, Choche Machine, Laura Victoria & Matilda i Miss_Tra porten una energia única al festival, recordant-nos les antigues sacerdotesses i xamans que tenien un paper essencial en les cultures antigues.

Nous Espais per a la Creativitat

Les Nits de Tyrika també han incorporat nous elements a l’edició d’enguany. Hi ha una zona de food trucks i una zona chill-out, que ofereixen als visitants l’oportunitat de relaxar-se i gaudir de la gastronomia local.

En l’apartat artístic, destaquen dos nous espais creatius. «ReIBERar’T» és una iniciativa que reuneix 12 artistes de les arts plàstiques que reinterpretaran el corn marí, logotip i emblema del festival, utilitzant la seva creativitat i la intel·ligència artificial.

L’altre espai nou està dedicat a la creació d’escultures sonores. L’artista Vicent M. Anglès, professor de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, ​​reinterpreta un teler i el converteix en un xilòfon musical, convidant tothom a experimentar amb els sons i la música.

Jam Session i Apartat Formatiu

Enguany, Les Nits de Tyrika introdueixen la primera Free Impro Jam Tyrika, a càrrec del Col·lectiu d’Improvisació Musical de Castelló i músics catalans. Set improvisadors mestres en els seus instruments es reuniran per a crear música en viu sota la coordinació del saxofonista Jorge Martorell.

A més de l’aspecte artístic, el festival també ofereix una oportunitat de coneixement amb dues xerrades informatives. L’arqueòleg David Garcia parlarà dels jaciments arqueològics d’Alcanar i de Tyrika, oferint una visió fascinant de la història de la regió. Vicent M. Anglès abordarà el tema del corn marí canareu, aprofundint en la cultura i la simbologia d’aquest objecte.

Una Experiència Única i Gratuita

Les Nits de Tyrika se celebren al Parc arqueològic de la Moleta del Remei d’Alcanar i l’entrada és lliure i gratuïta perquè tothom pugui gaudir d’aquesta experiència única que connecta el passat amb el present a través de l’art i la música. Un esdeveniment que celebra la creativitat i la diversitat, recordant-nos que la cultura sempre té la capacitat de reinventar-se i inspirar-nos.

Font: Ajuntament d’Alcanar

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *