L’exposició “Gara i l’energia que ens envolta” fa arribada a les aules de l’INS Priorat i a l’Institut Escola Corbatera

L’educació i la consciència sobre les energies renovables i la sostenibilitat són cada vegada més importants a la nostra societat, i ara, gràcies a una iniciativa innovadora, aquest coneixement arriba als estudiants del Priorat. L’Oficina Comarcal de Transició Energètica del Priorat (OCTEP), en col·laboració amb l’Oficina Jove i el Servei de Joventut del Consell Comarcal del Priorat, ha impulsat l’exposició itinerant “Gara i l’energia que ens envolta”. Aquest projecte, presentat per la Fundació Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC) amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), busca apropar el coneixement sobre la generació, emmagatzematge, distribució i consum d’energia des d’una perspectiva de transició i sostenibilitat energètica als joves i escolars de la comarca.

El projecte “Gara i l’energia que ens envolta” té com a objectiu principal fomentar les vocacions científiques i la consciència ambiental entre els més joves. Amb una abordatge interactiu, aquesta exposició permet als estudiants explorar de manera pràctica i lúdica els aspectes més rellevants de l’energia i la seva gestió. A través de jocs i experiments, els investigadors busquen captivar l’interès dels joves i inspirar-los a considerar futures carreres en la ciència i la tecnologia.

Un dels aspectes més destacats de l’exposició és la seva capacitat de gamificació, que significa utilitzar elements de joc per aconseguir un aprenentatge més efectiu. Aquesta tècnica permet als estudiants aprendre mentre s’ho passen bé, convertint l’experiència en una oportunitat d’aprenentatge significativa. A més, aquest enfocament promou la creació de solucions noves i originals per als reptes de la transició energètica, reflectint els resultats de la investigació actual sobre gestió de l’energia i les necessitats del futur.

L’exposició “Gara i l’energia que ens envolta” es desenvoluparà en dues fases. La primera fase tindrà lloc a l’Institut INS Priorat de Falset, on estarà disponible per als estudiants des del 25 de setembre fins al 16 d’octubre. Posteriorment, l’exposició es traslladarà a l’Institut Escola Corbatera de Cornudella de Montsant, on romandrà fins al 3 de novembre. Aquesta itinerància permet que els estudiants de diferents regions tinguin l’oportunitat d’experiènciar aquesta iniciativa educativa única.

El projecte “Gara i l’energia que ens envolta” ha estat dissenyat amb cura per la Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), amb el suport i la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). Aquesta aliança entre entitats científiques i de divulgació busca millorar l’educació científic-tècnica de la societat catalana en tots els nivells, promocionant la comprensió i l’interès per les energies renovables i la sostenibilitat.

L’Oficina Comarcal de Transició Energètica del Priorat, creada el 5 de setembre de 2022, és una peça clau en aquesta iniciativa. Aquesta oficina té com a responsabilitat planificar i dissenyar la implementació de les energies renovables al Priorat, dins del marc del Pla Territorial per a la implantació de les instal·lacions d’energies renovables a Catalunya (PLATER). A més, una de les seves funcions fonamentals és la difusió i comunicació de la transició i sostenibilitat energètica a la comarca, fent possible la realització d’iniciatives com “Gara i l’energia que ens envolta”.

Aquesta exposició no només té l’objectiu de proporcionar coneixement i inspiració als estudiants, sinó que també pretén ser una eina per a la promoció activa de la transició energètica i la consciència sobre l’ús responsable de l’energia. A través de la comprensió de com es genera, emmagatzema, distribueix i consumeix l’energia, els estudiants poden arribar a apreciar millor la importància de les energies renovables i la necessitat de reduir la nostra empremta de carboni.

En resum, “Gara i l’energia que ens envolta” és una iniciativa educativa innovadora i emocionant que arriba a les aules del Priorat per promoure la ciència, la tecnologia i la sostenibilitat entre els joves. A través d’una exposició interactiva i gamificada, els estudiants tenen l’oportunitat de descobrir el món de l’energia d’una manera divertida i educativa. Aquesta és una passa important cap a un futur més sostenible i conscient de l’energia a Catalunya, i és una mostra de com la ciència i la divulgació poden treballar juntes per millorar la nostra societat.

Font: Consell Comarcal del Priorat

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *