El concert per al record dels difunts aplega 400 persones al Cementiri General de Reus

Prop de 400 persones han assistit aquest vespre a la proposta poètica musical Retrobaments que ha acollit el Cementiri General de Reus amb la voluntat de retre homenatge i record a les persones que ens han deixat el darrer any així com a tots els difunts que reposen en aquest emblemàtic recinte funerari.

En el seu discurs, abans d’iniciar-se el concert, l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, ha tingut paraules de «record emocionat i homenatge» als difunts i ha posat en valor «la riquesa del patrimoni artístic d’aquest recinte, un cementiri històric que expressa els valors d’equitat i respecte que al llarg dels segles han identificat la nostra ciutat». Per la seva banda, la regidora responsable dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Montserrat Flores ha manifestat que «a través d’aquest acte, de l’art i la música mostrem una manera més d’acolliment de tots nosaltres a les persones que ens han deixat aquests darrers mesos».

L’espectacle d’enguany «Retrobaments» va néixer a partir de les sinèrgies entre l’Anna Amigó (Arpa i veu), en Marco Ecléctico (espai sonor i DJ) i Irene Benavent (teatre, dansa i dramatúrgia). Aquest projecte es va iniciar arran de la petició concreta dels Serveis Funeraris de Reus i Baix Camp per a crear una peça artística dins del cicle “Primavera al Cementiri de Reus” l’abril d’aquest 2023. La proposta ha constat de dues parts, la primera “Cadires”, tot parlant i reflexionant sobre el record d’aquelles persones que, sense saber-ho, formen part d’aquells petits instants que es converteixen en moments únics.

La segona, «Enyor», ha donat protagonisme a una peça escènica poètica que ha parlat de la sensació de buit dels éssers propers quan algú traspassa i s’estableix un interrogant que ens deixa sense respostes. Al llarg de l’escenificació s’han presentat les sensacions de com se’ns desperta l’enyorança i com aquesta, amb el temps, es transforma en nostàlgia. Nostàlgia que quan es comparteix en comunitat ens fa sentir sostinguts, vius i presents. La música, la dansa i la paraula han acompanyat aquest viatge poètic, vibrant i proper.

Una idea original, text i interpretació d’Irene Benavent , acompanyada per l’Arpa i la veu: Anna Amigó i amb la producció musical i espai sonor: de Marco Ecléctico. Un treball absolutament coral com a ells els agrada definir d’aquest col·lectiu creat recentment i a nomenat Sinèrgies Transversals.

Una cita anual

Aquesta és una convocatòria que va néixer ara farà vuit anys a partir d’una iniciativa dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, l’empresa pública de l’Ajuntament de Reus que gestiona l’equipament municipal. Hi ha participat en les diverses edicions la Banda Simfònica de Reus, la Cobla de Reus Jove, la Camerata XXI, Albert Galcerà, Albert Carbonell, Anna Amigó, el grup Ennèagon Ensemble, l’Orfeó de Reus, les escoles de dansa del Centre de Lectura i l’Escola de Dansa i Arts Escèniques Artis..

L’activitat s’emmarca en el projecte iniciat fa anys per donar a conèixer la riquesa històrico-artística d’aquest espai. Un patrimoni viu lligat i representatiu de la història de la ciutat de Reus i una proposta que té com a punt principal el respecte i la sensibilitat per les persones que hi reposen i per les famílies que les acompanyen però que vol també divulgar el camí col·lectiu viscut des de la seva obertura l’any 1871.

COL·LECTIU SINÈRGIES TRANSVERSALS – COMPONENTS

Anna Amigó Vilalta (L’Espluga de Francolí)

L’Anna és una multi-instrumentista i compositora. Va participar en l’edició de Músiques per al Retrobament, l’any 2021.

Com a arpista i cantant lidera el projecte “El Cançoner R-evolucionat”, donant una nova veu als personatges femenins del cançoner popular català. A nivell internacional, ha actuat al Festival Internacional d’Arpa de Noia i la revista belga Folk li dedicà la portada i entrevista principal de desembre 2022.

També té dos àlbums editats amb el seu grup Formiga and Cigale, amb el qual ha actuat a diferents festivals i indrets d’Europa, entre ells, el Festival Internacional d’Arpa de Dinan a la Bretanya.

Entre les seves composicions, a més de peces creades per a l’ocasió de “Retrobaments”, destaquen les adaptacions per a Cobla de l’espectacle Formiga and Cigale i “Lluny en el temps”, banda sonora del documental sobre els gravats de les Coves de l’Espluga.

Irene Benavent Bodro (Reus)

Actriu, ballarina, creadora i agitadora cultural. Formada en arts escèniques a l’Escola Superior d’Art Dramàtic Eòlia i en escoles internacionals com Harmonic de París i DNA de Nova York.

Ha treballat en diferents companyies i produccions teatrals i audiovisuals com a ballarina i actriu: “No” Cia. Vincles; “Xafarderies” Grappa Teatre- Nominada a millor actriu principal al XIV Premi Nacional de Teatre Garnacha de La Rioja; “Llegenda d’Ambició i Mort” Kursaal de Manresa; “Roses de Gos”, “La gran PAS”, “La Roser” Teatre Bartrina de Reus, entre d’altres.

Fundadora i membre de la companyia Les Artistes Locals. També és coreògrafa i creativa en diferents espectacles “Gamper’11” Camp Nou- FC Barcelona; “Flirt” Cia. Guillem Albà. És creadora, directora i intèrpret de l’espectacle de dansa-teatre Els Rentadors.

Marco Ecléctico (L’Arboç)

Espai sonor i DJ

Marco Ecléctico, és un arbocenc apassionat de la música i resident a Reus. Ha estat seleccionant i punxant música des de l’any 2000 de forma professional. Actuant a diverses ciutats de l’estat: Barcelona, Madrid, Mallorca, València, Bilbao, Tenerife, Donosti, Burgos i en molts festivals, com el Tendències FMI 2005, In-Somni 2006, Festival Fea Valencia 2007, Festival Gente Joven 2008 Barcelona, Easy Pop Weekend 2008, Tremendo Pop Festival 2009, Suite Festival Madrid 2010 o el Festival Sonorama 2010. Actualment, és resident i programador de DJ’s a l’Absenta de Reus.

Font: Ajuntament de Reus

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *