Vila-seca aconsegueix novament les quatre Flors d’Honor a la gala de Viles Florides

164 municipis reben les Flors d’Honor 2023

Viles Florides, la iniciativa que impulsa la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), ha entregat aquest divendres els seus premis anuals que reconeixen als municipis de Catalunya i comuns d’Andorra que promouen la transformació de l’espai públic a partir d’espais verds urbans. En aquesta edició, en la qual han estat guardonats 164 municipis, la cerimònia ha estat celebrada a Encamp, Andorra i ha distingit a Lloret de Mar amb el premi més destacat de la jornada, la Flor d’Or Pere Cabot.

El jurat ha emfatitzat la trajectòria de Lloret de Mar dins del moviment Viles Florides, la diversitat i la qualitat en l’aposta pel patrimoni vegetal, així com l’excel·lent gestió de l’aigua regenerada i dels sistemes de reg en els seus espais verds.

A més de ser guardonats amb el prestigiós premi, Lloret de Mar també ha format part del selecte grup de municipis que han estat distingits amb quatre Flors d’Honor durant l’acte d’enguany. En total han estat dinou municipis que han rebut el distintiu per quatre actuacions en els seus carrers: Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Castelló d’Empúries (Alt Empordà), Encamp (Andorra), Figueres (Alt Empordà), Igualada (Anoia), la Seu d’Urgell (Alt Urgell), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Reus (Baix Camp), Roses (Alt Empordà), Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Sant Hilari Sacalm (Selva) i Vila-seca (Tarragonès).

Més enllà dels premiats amb les quatre Flors d’Honor, hi ha hagut un total de setanta-quatre municipis que n’han obtingut tres, cinquanta-cinc han aconseguit dues i finalment, setze municipis han obtingut una Flor d’Honor. Aquestes xifres representen una lleugera pujada en el cas de les classificacions de dues i tres Flors d’Honor, sis i tres més respectivament. Pel que fa als municipis amb tres reconeixements, les xifres s’han mantingut.

En el còmput global dels premis, s’han lliurat reconeixements a un total de 164 municipis, el que representa una lleugera pujada respecte a l’edició de l’any passat, on es van entregar Flors d’Honor a 155 localitats.

Amb motiu de l’entrega de reconeixements de la gala Viles Florides d’enguany, Mercè Martínez, presidenta de la CHOC, la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya, entitat impulsora de Viles Florides, ha afegit que «cal reivindicar la importància que el Sector de la Planta Viva i les Viles Florides tenen en l’Acció Climàtica, ja que som claus en l’alentiment del canvi climàtic i la sequera persistent».

Així mateix, la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, ha donat la benvinguda a Encamp als més de 220 representants dels municipis i agraint a viles Florides haver «confiat en la parròquia per acollir aquest esdeveniment» i ha recordat que «Viles Florides ens ha permès formar part d’una gran xarxa de professionals del sector del «verd» que ens ha fet guanyar un gran valor afegit en la gestió dels espais verds urbans que, a la parròquia han crescut moltíssim en els darrers anys».

Quatre mencions especials

Com ja va sent costum en les darreres edicions dels premis, el jurat ha volgut destacar el treball de diversos municipis en diferents àmbits. La primera de les mencions especials d’enguany ha estat per a la Millor Rotonda Florida de Catalunya i Andorra, premi que s’ha endut el municipi de Cabrera de Mar per la seva rotonda de la Barca.

El jurat també ha volgut reconèixer Premià de Mar en la Menció especial «Plantes com a elements de protecció contra la contaminació atmosfèrica». Cal recordar, que el municipi maresmenc, ha estat la primera població de menys de trenta mil habitants en realitzar un estudi de contaminació atmosfèrica i potenciar i promoure l’ús de l’arbrat i del verd urbà com a una de les estratègies per a millorar la qualitat de l’aire, amb propostes concretes i quantificades per a cadascun dels barris del municipi.

Mentrestant, el reconeixement a la circularitat en la gestió dels residus vegetals ha estat per a Castelló d’Empúries, que, segons el jurat, ha estat el municipi més enginyós a l’hora de buscar solucions per a la implantació d’un sistema integral de recollida de restes de poda i sega d’origen públic i privat, fragmentació, compostatge, aprofitament de la fracció gruixuda per biomassa i aplicació del compost i dels encoixinats en els espais verds municipals.

Finalment, la menció dedicada a distingir la «Promoció i divulgació del patrimoni arbori municipal» ha estat per a la Ràpita per a l’edició del llibre Els arbres urbans de la Ràpita, d’Albert González. L’obra explica i geolocalitza l’arbrat i les espècies existents al municipi, a més d’oferir cinc itineraris temàtics accessibles des de dispositius mòbils.

Font: Ajuntament de Vila-seca

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *