Salut, mitjançant el Banc de Sang i Teixits, impulsa una campanya per triplicar en dos anys les donacions de plasma a Catalunya

El Departament de Salut, mitjançant el Banc de Sang i Teixits, engeguen una campanya que sota la denominació del ‘REPTE D’OR’ -en al·lusió al color del plasma-, pretén posar el focus en un objectiu de salut que és de país: aconseguir ser autosuficients en plasma de cara al 2025 i arribar a les 50.000 donacions anuals.

Al tret de sortida hi han participat el conseller de Salut, Manel Balcells; el president del Consell d’Administració del Banc de Sang i Teixits, Andreu Mas-Collell; la directora del Banc de Sang i teixits, Anna Millán, i el cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Inmunodeficiències de Pediatria de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Pere Soler, a més de donants i receptors de plasma.

La iniciativa, que s’allargarà els pròxims 24 mesos, s’inicia amb la Setmana Mundial de la Donació de Plasma del 2 al 8 d’octubre, amb una campanya inicial al Palau Robert de Barcelona. Durant tota la setmana s’han programat una quinzena campanyes de donació de plasma especials a tot el país, que se sumen a les donacions habituals que es poden fer als tretze centres fixos de donació de sang dels hospitals. El repte va acompanyat d’un ampli dispositiu de difusió amb banderoles, senyalització als hospitals, vídeo de la campanya, obsequis d’agraïment als donants, web especials i, fins i tot, un ‘multiplicador de donants’; eina que permet crear un enllaç propi per a compartir amb amics i familiars i animar-los a reservar hora per donar sang.

Durant l’acte de presentació, el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha animat a la ciutadania de Catalunya a ser altruista en donació de plasma: “El plasma cada vegada és més necessari per a més patologies, hi ha moltes vides en joc i aquestes vides se salven amb donacions de plasma i de sang. Animo a la ciutadania de Catalunya, que és altruista, que ho sigui també en donacions de plasma i que ens acompanyi a ser un 50% d’autosuficients el 2025”. En aquest sentit, ha assenyalat que l’objectiu seria que d’aquí a dos anys, “el plasma que necessitem per qüestions menors, sigui el que hem de comprar a fora”.

I és que cada vegada hi ha més malalties que necessiten un ‘medicament’ que no es pot fabricar i que tenim circulant dins del plasma, que és la part líquida de la nostra sang. Aquests medicaments, anomenats hemoderivats, es fan a partir de proteïnes extretes del plasma, i són vitals per a alguns malalts. Ho són essencialment les immunoglobulines (IgG), que són les defenses que serveixen com a eina al sistema immunitari per defensar-se de virus o infeccions, per exemple.

A Catalunya es calcula que hi ha més de 3.000 persones que necessiten aquests medicaments de per vida, i més de 4.000 persones que reben transfusions de plasma anualment. No obstant això, actualment, només hi ha donants de plasma per obtenir el 39% de les immunoglobulines necessàries: s’haurien de triplicar les donacions de plasma per a poder cobrir aquesta demanda. Com la majoria de països d’Europa, Catalunya no és autosuficient en plasma i ha de comprar medicaments a l’estranger.

Aconseguir que els donants de plasma donin més vegades

L’any 2022, un total d’11.826 persones van donar plasma a Catalunya. D’aquestes, una mica més de la meitat només van donar plasma una vegada i, la resta, un 44%, ho van fer dues vegades o més. És a dir, que de mitjana, cada donant de plasma va donar 1,83 vegades. L’objectiu de la nova campanya no només és fer nous donants i arribar a les 50.000 donacions anuals en els pròxims 2 anys, sinó aconseguir que cada persona doni més vegades i arribar a les 2,5 donacions de mitjana per any.

Cal tenir en compte que el plasma és pràcticament tot aigua. Per això, a diferència de la sang, es pot donar amb molta més freqüència, ja que la recuperació és molt ràpida. De fet, es pot donar cada 15 dies. La donació només de plasma o «plasmafèresi» pot durar entre 40 i 60 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

Previsió de donacions 2023-2025

 2019202020212022202320242025
Total donacions1889019039256342169231.26240.00050.000

Del plasma no només se’n fan hemoderivats: el 15% es transfon a persones que han perdut molt líquid de cop perquè han patit un accident, els grans cremats o per recuperar-se després d’un trasplantament o un tractament de càncer. El 2022 van ser transfosos un total de 3.980 pacients.

Les immunoglobulines: el ‘medicament’ per a les malalties del sistema immunitari

Des de l’any 2010, l’ús de les immunoglobulines s’ha doblat. Actualment, es fan servir cada vegada més per un grup de patologies que està creixent. El 50% del seu ús es dedica als tractaments per a les immunodeficiències primàries, malalties congènites minoritàries en les quals els pacients tenen problemes amb la fabricació de defenses per combatre les infeccions. Aquest medicament és per a molts d’ells l’única alternativa de tractament, ja que els dota de les defenses que no tenen. A Catalunya, es calcula que més de 5.000 persones estan afectades per aquestes malalties, i actualment, n’hi ha 2.000 que requereixen tractament de per vida.

L’ús de les immunoglobulines s’ha estès també a altres àrees per les seves propietats immunomoduladores i antiinflamatòries. Així, són per al tractament de malalties neurològiques, com és el cas de la síndrome de Guillain-Barré o la miastènia gravis i altres polineuropaties; per a immunodeficiències per malalties hematològiques com el mieloma, alguns tipus de leucèmies o la púrpura trombocitopènica immunitària; per a les trombopènies autoimmunes i les anèmies hemolítiques autoimmunes, però també per a altres malalties que tenen símptomes inflamatoris, com malalties infeccioses o hematològiques, alguns trasplantaments o algunes patologies dermatològiques, i un llarg etcètera.

A Catalunya, el doctor Pere Soler va ser pioner en l’atenció als pacients amb aquestes malalties minoritàries ara fa 20 anys i n’és un referent internacional. Coordina l’atenció d’aquests pacients a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’únic hospital de Catalunya amb totes les acreditacions nacionals i internacionals en aquest camp i on s’atenen més de 800 pacients, entre infants i adults. El seu equip va ser pioner en la introducció de la gammaglobulina subcutània per al tractament substitutiu d’aquests pacients i durant anys ha col·laborat amb el BST i l’Institut Català de la Salut en projectes d’optimització de l’obtenció i utilització del plasma i les immunoglobulines inespecífiques.

Els altres hemoderivats: l’albúmina i els factors de coagulació

D’entre la resta de medicaments que provenen del plasma hi ha els factors de la coagulació com el FVIII i FIX. Quan falten aquests factors, es produeixen sagnats i malalties conegudes com l’hemofília. Actualment, a Catalunya hi ha uns 500 malalts en tractament amb aquests factors de coagulació.

Un altre medicament fet de les proteïnes del plasma és l’alfa-1-antitripsina (AAT), que fa la funció de protegir el teixit pulmonar de les inflamacions i les infeccions. El dèficit d’aquesta proteïna és una malaltia minoritària i provoca afectacions pulmonars greus. A Catalunya, afecta uns 80 malalts.

En darrer lloc, hi ha l’albúmina, que s’usa com a tractament secundari a la malnutrició o la malaltia renal o hepàtica.

Qui pot donar plasma?

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 24 cops l’any.

Les persones interessades a donar plasma només cal que ho consultin amb el Banc de Sang, emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *