L’Ajuntament de Valls impulsa una campanya de recollida selectiva de fracció orgànica

> La iniciativa instal·larà punts informatius a diferents zones de la ciutat

>Calendari dels punts informatius 

La Regidoria de Sostenibilitat, Medi Ambient i Medi Natural de l’Ajuntament de Valls posa en marxa una nova campanya amb l’objectiu de fomentar la recollida selectiva de la matèria orgànica. La campanya, sota el títol de «Més orgànica», pretén facilitar a la ciutadania una bona eina per separar la fracció orgànica a casa.

Per aquest motiu, a partir del dilluns 9 d’octubre i fins al divendres 24 de novembre, s’habilitaran punts informatius, amb una carpa i una parada, en diferents llocs de la ciutat des dels quals, a banda d’informar a la ciutadania sobre la correcta separació de la matèria orgànica, es distribuiran cubells reixats per separar la fracció orgànica i també paquets de bosses compostables. En total, està previst que es reparteixin 2.000 cubells marrons de fracció orgànica.

Els punts informatius es distribuiran durant les set setmanes que durarà la campanya amb zones cèntriques i amb alta concurrència com supermercats, CAP Ignasi Sarró, escoles, zones de jocs infantils, zones esportives i biblioteca entre altres. A través de les xarxes socials s’anirà reforçant el missatge per a recordar els llocs on s’ubicarà la carpa i la parada.

Per altra banda, es durà a terme un concurs de fotografia (#mésorgànica) que premiarà aquelles imatges que puguin motivar i incentivar a la participació en la recollida selectiva de la matèria orgànica. Els premis seran productes de proximitat i sostenibles. Les imatges s’empraran per fer un disseny final de campanya on es mostraran tots aquelles idees i/o gests positius destinats a recollir més orgànica. A més, està previst repartir fulletons informatius a totes les llars de la ciutat i publicitat al bus urbà.

La normativa europea estableix diversos objectius a assolir en matèria de residus, en referència al reciclatge dels residus municipals, es marca que la recollida selectiva a l’any 2025 sigui del 55%; cinc anys després del 60%, i al 2035 del 65%. La mitjana de reciclatge a Catalunya l’any 2022 va ser de va ser del 45,3%, i concretament a Valls del 47,4 %. Arribar al 55% de reciclatge no és senzill i de moment la meta està lluny d’aconseguir.

L‘Ajuntament de Valls aplica incentius ambientals a la taxa de recollida de residus, amb una mesura pionera que aplica descomptes d’entre el 20 i el 50% als ciutadans que realitzin adequadament la separació dels residus a casa, utilitzin la deixalleria de forma habitual o facin autocompostatge de les restes orgàniques.

La Unió Europea recomana per fer un salt qualitatiu implantar sistemes de recollida més eficients, com són el porta a porta o el pagament per generació, i efectuar campanyes de sensibilització dirigides a la població. Aquestes justificacions, junt amb el canvi climàtic ha portat a l’Ajuntament de Valls a engegar la nova campanya «Més orgànica» per a fomentar la recollida selectiva de la matèria orgànica.

Per altra banda, enguany, des del consistori també s’ha desenvolupat una campanya per fomentar el reciclatge de les fraccions de paper, vidre i envasos on s’ha repartit 1.410 kits de bosses. També en breu es realitzaran visites als grans productors de vidre (especialment restaurants, bars i hotels) per donar materials com cubells i contenidors, de diferent grandària segons les necessitats, per tal de facilitar la separació dels envasos de vidre. Una altra millora és la posada en servei de 7 nous contenidors per a la recollida d’oli de cuina usat, de manera que en total es disposarà de 17 punts de recollida a tot el municipi, a més de la deixalleria.

Font: Ajuntament de Valls

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *