S’estrena ‘Lyra’, el Documental del Mes d’octubre

El cicle ‘Documental del Mes’ ha programat per a l’octubre Lyra, que s’exhibirà en format híbrid. De forma presencial, l’acolliran 40 sales de Catalunya, 1 de les Illes Balears i 6 del País Valencià i, en línia, 7 sales virtuals a Catalunya. S’estrenarà demà, dijous 5 d’octubre, als Cinemes Girona, i també estarà disponible en línia a FilminCAT a partir del 6 d’octubre. Aquest llargmetratge ha estat subtitulat en català amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística. L’any 2023 s’han doblat o subtitulat en català 66 llargmetratges amb el suport del Departament de Cultura.

El 17 d’abril de 2019 Lyra McKee va ser assassinada a la ciutat de Derry (Irlanda del Nord) per la nova IRA. Amb només 29 anys, la Lyra era una periodista d’investigació i activista LGTBIQ+ nord-irlandesa que va tenir el valor de fer les preguntes incòmodes que ningú al seu país semblava voler fer. Travessada pel conflicte estructural de la seva terra, la Lyra mai es va deixar aturar per la por amb la convicció que acabar amb la violència era possible. A partir d’aquesta afirmació el documental d’Alison Millar explora la vida de la Lyra i la seva tràgica mort posant l’accent en la seva brillant carrera periodística, els seus valors humans i el seu profund amor cap a Irlanda.

El Docs del Mes és una iniciativa de l’empresa Parallel 40, nascuda en el marc del projecte europeu CinemaNet Europa, l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que vulguin programar cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals.

Impuls a la difusió del cinema en català

El català i l’audiovisual són eixos estratègics del Departament de Cultura per a l’actual legislatura. El Departament ha obert vies de diàleg amb tots els agents del sector incloent-hi les plataformes audiovisuals. Així, en aquest àmbit, el Govern i la CCMA han acordat la incorporació de centenars de títols en català a les plataformes audiovisuals. Mitjançant un conveni, la Corporació cedeix les seves pel·lícules i sèries ja doblades al Departament, que al seu torn les fa arribar a les plataformes, gràcies a les converses que ha establert amb elles des del principi de la legislatura.

Lyra: https://www.gencat.cat/llengua/cinema/film.html?film=37863

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *