Una vintena de voluntaris espigolen 50 quilos d’avellanes a Reus en el marc de la campanya Aprofitem els aliments

{«name»:»/salapremsa/2023/10/04/13/32/c86ca8ce-6069-45a8-9d33-16eb3039dce6.jpg»,»author»:»DACC»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:521257}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb una vintena de persones voluntàries de la Fundació Espigoladors, han recollit uns 50 kg d’avellanes a Reus, que s’han donat al Banc dels Aliments de Tarragona i al Programa de Garantia Alimentària de Reus, en el marc de les activitats de la campanya de sensibilització al voltant del malbaratament alimentari Aprofitem els aliments.

Una part d’aquestes avellanes que s’han recollit aquest dimecres s’utilitzaran també per al Gran dinar d’aprofitament que se celebrarà aquest dissabte, 7 d’octubre, a la plaça Corsini de Tarragona, on està previst que es recuperin al voltant de 400 kg d’aliments per cuinar un àpat per a 400 persones. Aquesta activitat s’organitza amb el suport de la Fundació Banc dels Aliments de Tarragona, la Plataforma Aprofitem els Aliments i l’Ajuntament de Tarragona.

La campanya Aprofitem els aliments la impulsa la Generalitat amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari, amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors, entre d’altres empreses i entitats col·laboradores.

DACC{«name»:»/salapremsa/2023/10/04/13/40/4dbbccd6-7894-4d69-a0af-752884b78b6d.jpg»,»author»:»DACC»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:415543}

En aquest marc, les activitats continuaran diumenge, 8 d’octubre, amb la tercera Marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari que es farà simultàniament a Lleida, Tarragona, el Baix Llobregat i la conca de la Tordera, on més de 100 persones voluntàries podran contribuir a la recuperació de fruita i verdura que anirà destinada a entitats socials.

Segons dades de la FAO, un terç dels aliments produïts es perden o es malbaraten. Això suposa unes pèrdues i malbaratament alimentaris de 1.300 milions de tones anuals. Segons les darreres dades de l’Eurostat, cada ciutadà europeu malbarata anualment 131 kg de menjar de mitjana.

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Joan Gòdia i Tresánchez, ha destacat la “necessitat de conscienciar la ciutadania de la gran problemàtica del malbaratament alimentari”.

El director general ha explicat que el Departament ja fa vuit anys que treballa per la lluita contra el malbaratament alimentari, a través de l’estratègia Aprofitem els aliments. Una de les actuacions a les quals el Departament dona suport és el Programa d’espigolaments i recuperació d’aliments frescos de Catalunya que duu a terme la Fundació Espigoladors. Des de l’any 2015 fins al 2022, s’han realitzat en el marc d’aquest Programa més de 1.000 espigolades, que han permès recuperar més de 2 milions de fruita i verdura. Aquesta tasca ha estat possible gràcies al compromís i implicació de més de 2.500 persones voluntàries i la col·laboració de més de 190 productors de Catalunya.

DACC{«name»:»/salapremsa/2023/10/04/13/34/253b150c-76b5-4aa9-9b83-257223740ead.jpg»,»author»:»DACC»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:340941}

La Fundació Espigoladors ha recuperat més de 60.000 kg de fruita i verdura al camp arreu del territori durant aquest estiu, a causa de la situació de sequera excepcional que estem vivint al país. Tots aquests quilos de fruita i verdura espigolada s’han pogut distribuir a centres de distribució gratuïta d’aliments i s’han convertit en 198.506 racions d’aliments per contribuir a garantir l’accés a una alimentació adequada per a persones en situació de vulnerabilitat”, ha exposat el director general.

La campanya Aprofitem els aliments forma part de l’estratègia homònima del Departament d’Acció Climàtica per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s’emmarca dins l’Estratègia alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l’economia circular.

Més informació a www.aprofitemelsaliments.cat

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *