Quin és el valor venal d’un cotxe per a Hisenda?

Si has arribat fins aquí és perquè vols vendre o comprar un cotxe de segona mà, o pagar impostos i no saps quant és el valor del cotxe. T’han parlat del valor venal del cotxe per a Hisenda, però no saps de què va o no saps com calcular-lo.

Primer de tot hauries de saber que els cotxes de segona mà poden tenir diferents valoracions, depenent de la finalitat amb què vulguis avaluar-lo. D’una banda, hi ha el valor venal i, d’altra banda, el valor de mercat o de reposició. A continuació, explicarem cadascun d’ells en detall.

Valor venal del cotxe

El valor venal d’un cotxe es refereix al preu de referència que té aquest vehicle en el moment de vendre’l en el mercat de segona mà, s’aplica a motos i cotxes per igual, i contempla tres elements fonamentals per al seu càlcul: any de matriculació, model del vehicle i motorització.

El valor venal no té en compte el quilometratge ni els extres del vehicle, només l’any de matriculació, el model i la motorització.

Aquest valor del cotxe és utilitzat per les asseguradores per saber quant costa el cotxe just abans que es produeixi un sinistre. Calcular el valor venal no és tasca senzilla, és per això que hi ha professionals del sector (concessionaris o negocis especialitzats) que realitzen la tasació de cotxes.

D’altra banda, el valor venal del vehicle també conegut com a valor fiscal, és el que utilitza Hisenda per a:

  • Si el cotxe és importat, pagar l’impost de matriculació del cotxe, o
  • En cas de compra-venda del vehicle, pagar l’impost de transmissions patrimonials.

El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública publica anualment al BOE un llistat amb els valors de referència de la gran majoria de cotxes que existeixen al mercat, amb la finalitat d’utilitzar-lo com a barem per calcular els impostos.

Pots consultar aquest llistat de preus de cotxes per a aquest any al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) 2022, referent a l’Ordre HFP/1259/2022, del 14 de desembre, per la qual s’aproven els preus mitjans de venda aplicables en la gestió de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, Impost sobre Successions i Donacions i Impost Especial sobre Determinats Mitjans de Transport.

Valor del mercat

Es refereix al preu de venda que hauries de pagar per aquest vehicle de segona mà al mercat. A diferència del valor venal, en el valor del mercat sí que influeixen els quilòmetres que té el cotxe i els extres.

Avui en dia pots descobrir fàcilment quin és el valor del mercat d’un cotxe, ja que existeixen moltes pàgines web que compren – venen cotxes de segona mà o d’ocasió, en les quals a mode de referència pots revisar quant costa el teu cotxe, per model, any de matriculació, quilòmetratge i extres.

Per exemple, pots utilitzar el cercador de coches.net per veure el valor de mercat d’una infinitat de cotxes que estan publicats. Només has de buscar el model, any i els quilòmetres del cotxe que desitges vendre o comprar, i prendre una mitjana del preu en el mercat.

En resum, el valor venal del cotxe per a Hisenda és el preu fiscal del cotxe, utilitzat per calcular els impostos com a resultat de la venda del bé.

Font: mycaready.com

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *