Beach Sprint, modalitat olímpica a Los Angeles 2028

El rem de mar es fa més gran

La història de les Olimpíades sempre ha estat un terreny fèrtil per a la innovació i el canvi. L’última novetat arriba en forma d’una modalitat inèdita: el Beach Sprint Rowing. La inclusió d’aquesta disciplina, que forma part del rem de mar, en els Jocs Olímpics de Los Angeles 2028, ha estat anunciada pel Comitè Olímpic Internacional. Aquest esdeveniment marca un moment històric per al rem i obre noves oportunitats per als esportistes i els clubs dedicats a aquest esport.

La història del rem a les Olimpíades ha estat majoritàriament centrada en el rem tradicional. No obstant això, el Beach Sprint Rowing, una modalitat de la disciplina de Coastal Rowing, arriba com un revulsiu emocionant. Aquesta inclusió suposa un canvi significatiu en la programació olímpica, ja que per primera vegada el rem serà representat per dues disciplines diferents. Això promet ser un esdeveniment destacat als propers Jocs Olímpics, situant el rem al centre de l’atenció mundial.

La inclusió del Beach Sprint Rowing en el programa olímpic dels Jocs de Los Angeles 2028 és fruit d’una dècada de desenvolupament del rem de mar, amb el suport actiu de 159 membres i comunitats de rem de tot el món. World Rowing, l’entitat que governa aquest esport a nivell internacional, ha llançat una estratègia de creixement global amb una inversió creixent en diverses regions i la participació en esdeveniments esportius multisportius d’alt perfil.

Aquesta nova modalitat, Beach Sprint Rowing, va ser presentada al públic el 2023 en les finals del World Rowing Beach Sprint a Barleta, Itàlia, i també va ser part dels Mediterranean Beach Games a Grècia. A més, està programat que sigui part dels Jocs Olímpics de la Joventut de Dakar 2026, a Senegal, i dels Jocs de la Commonwealth 2026, a més de d’altres esdeveniments importants en les diferents zones continentals i els Campionats del Món anuals. Aquesta estratègia de creixement continuarà en els Jocs Olímpics de Los Angeles 2028.

El president de World Rowing, Jean-Christophe Rolland, assenyala que «la inclusió del Coastal Rowing a LA28, a través del Beach Sprint Rowing, es preveu que sigui transformadora per al nostre esport en termes d’exposició global i en fer una forma emocionant d’encarar el rem accessible per a noves poblacions». Aquesta nova modalitat té el potencial de millorar el programa olímpic a través de l’adopció de la cultura de platja i els valors compartits d’universalitat, igualtat de gènere i sostenibilitat, alhora que aporta autèntica innovació en l’esport, les transmissions i l’entreteniment per als seguidors.

La decisió final sobre els esdeveniments, les quotes i els formats de competició serà presa per la Junta Executiva del COI després dels Jocs Olímpics de París 2024. World Rowing proposa tres esdeveniments amb medalla: el rem individual masculí (un atleta), el rem individual femení (una atleta) i el rem en parelles mixtes (dos atletes). Per primera vegada en la història de les Olimpíades, el rem inclourà un esdeveniment mixt.

Pel que fa al rem clàssic, la regata olímpica tindrà lloc al Long Beach Marine Stadium, el mateix escenari que va acollir els Jocs Olímpics de 1932. El programa no inclourà la modalitat de rem en parelles lleugeres, amb els Jocs Olímpics de París 2024 marcant el final de la presència del rem lleuger en el programa olímpic.

Els Jocs Olímpics de Los Angeles 2028 estan programats per al 14 al 30 de juliol de 2028. Les dates i els esdeveniments de les competicions de rem clàssic i Beach Sprint Rowing es confirmaran en una etapa posterior.

El procés d’attribution dels Campionats Mundials de Rem de Mar i les Finals del Beach Sprint Rowing 2025, 2026 i 2027, que seran la primera oportunitat de qualificació pels Jocs Olímpics de LA28, s’obrirà aviat, i ja es poden presentar expressions d’interès a World Rowing.

La inclusió d’aquesta nova modalitat olímpica del Beach Sprint Rowing en els Jocs de Los Angeles 2028 promet ser una oportunitat emocionant per als amants del rem i els atletes que somien amb participar en els Jocs Olímpics. L’esperit d’innovació i adaptació de les Olimpíades continua, obrint noves portes per a l’esport i la seva difusió arreu del món. Estem impacients per veure com els remers es prepararan per a aquesta nova i emocionant oportunitat i com aquest esport seguirà creixent a nivell global. El futur del rem és més prometedor que mai.

Font: Federació Catalana de Rem

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *