Èxit rotund en l’exercici d’emergència del Port Tarragona i Capitania Marítima: Preparació, coordinació i recursos a l’avantguarda

L’exercici s’ha realitzat aquest 17 d’octubre a la sala de conferències del Port de Tarragona on han participat també Bombers de la Generalitat, Bombers del Parc químic de Seguretat, Protecció Civil, Ajuntaments de la zona implicada i personal de seguretat de les concessions químiques del Port

La gestió de situacions d’emergència en el Port Tarragona, un exemple d’eficiència i col·laboració entre equips

La importància de la preparació constant: El Port Tarragona perfecciona les seves operatives amb exercicis anuals

L’exercici forma part del projecte internacional IRA-MAR que consisteix a analitzar situacions hipotètiques d’emergència per millorar coneixements i capacitats operatives.

Aquest dimarts, 17 d’octubre a les 9:00h, el Port Tarragona, un dels principals motors econòmics de la regió, ha aconseguit un èxit rotund en un dels exercicis anuals d’emergència, que gestiona conjuntament amb altres equips de seguretat com Capitania Marítima, Sasemar, bombers de Parc Químic, i altres efectius d’equips professionals. L’exercici forma part del projecte de millora de la resposta integrada davant d’accidents de contaminació al mar i perillo químic als ports, el conegut projecte IRA-MAR. El cas hipotètic platejat ha consistit a gestionar una situació d’emergència provocada com a conseqüència de la col·lisió d’un vaixell que pretenia ser atracat i aborda a un vaixell químic en situació de descàrrega. El resultat del xoc provoca un hipotètic vessament amb contaminació al mar i la suposada creació d’un núvol tòxic. Tots els equips professionals encarregats en la gestió de l’emergència coincideixen en destacar la preparació, coordinació i recursos com a elements crucials en la gestió eficient de situacions crítiques com la plantejada

L’exercici d’emergència, que ha involucrat a diversos equips i recursos, ha demostrat la capacitat del Port Tarragona, de Capitania Marítima i, de tots els equips implicats, per a respondre de manera efectiva davant possibles incidents.

Un dels aspectes més destacats de l’exercici ha estat la coordinació sense fissures entre els equips implicats. Des del personal de seguretat i bombers fins als treballadors del port i les autoritats locals, tots han treballat de manera conjunta per a garantir una resposta ràpida i eficaç davant qualsevol situació d’emergència. Aquesta col·laboració ha demostrat ser essencial per a minimitzar el temps de resposta i mitigar els possibles danys.

L’exercici, dins del marc del projecte internacional IRA-MAR (Millora de la resposta integrada a la contaminació, accident al mar i perill químic en port) té l’objectiu de millorar la preparació i la resposta davant aquests tipus de situacions.

Objectiu general de l’exercici

Els equips han treballat diferents vessants. Des de la comunicació i els canals de comunicació de l’emergència fins als plans que han hagut de ser activats, constitució de l’òrgan de coordinació, relacions amb els mitjans de comunicació per a informar a la ciutadania, avaluació del vessament i estudi del comportament del producte vessat, localització, actuacions de resposta, estudi estructural del vaixell implicat, mitjans i recursos, temps de resposta, número i disponibilitat de personal, establir els procediments i un llarg etcètera.

El Port Tarragona ha posat l’accent en la importància de la preparació contínua i la realització regular d’exercicis d’emergència. Aquests simulacres no sols validen les operatives existents, sinó que també permeten identificar àrees de millora i ajustar els procediments segons sigui necessari. La inversió en capacitació i recursos adequats és fonamental per a garantir la seguretat de les operacions portuàries i la protecció del medi ambient.

Aquest èxit en l’exercici d’emergència del Port Tarragona serveix com un recordatori de la importància d’estar preparats, coordinats i comptar amb els recursos necessaris per a enfrontar situacions crítiques. El port es compromet a mantenir el seu estàndard d’excel·lència en seguretat i gestió d’emergències, contribuint així al benestar de la comunitat i la sostenibilitat de les seves operacions.

Exercicis d’emergència

El passat juny el Port va dur a terme un altre exercici d’emergència. La simulació constant en fer exercicis hipotètics abasta una àmplia gamma d’escenaris, des d’incendis fins a vessaments químics, posant a prova la preparació i les capacitats de resposta de la instal·lació portuària.

Cada exercici permet detectar les millores que cal introduir per assegurar una resposta correcta per part de totes les parts implicades.

Què és IRA-MAR?

IRA-MAR ve de les sigles Improving the Integrated Response to pollution Accident at sea and chemical risk in port, IRA-MAR) i té com a objectiu principal millorar la preparació contra la contaminació marina a Espanya, França, Itàlia, Malta, Marroc, Portugal i Tuníssia. IRA-MAR vol facilitar l’avaluació dels perills relacionats amb les substàncies nocives i potencialment perilloses i, estudia la possibilitat d’utilitzar dons per a millorar les capacitats de seguiment, detecció i resposta de diversos contaminants.

L’experiència demostra, en termes de protecció, que la cooperació contribueix a un a prevenció i preparació més eficaç permet adaptar-se a l’evolució de les amenaces i les tècniques de resposta tenint en compta les organitzacions involucrades i, integrant les capacitats de resposta al mar, la costa i els ports.

Font: Port de Tarragona

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *