Greenpeace publica una «Calculadora i Guia d’Autoconsum Solar» per estalviar a la factura d’electricitat i lluitar contra l’emergència climàtica.

Des de la caiguda de l’impost al sol, l’autoconsum solar ha crescut exponencialment, però encara queda camí perquè la ciutadania hi participi massivament i ajudi a frenar el canvi climàtic. Espanya és el país d’Europa amb major radiació solar, però només 1,2 de cada 100 llars l’aprofiten per generar energia neta. La calculadora fa una estimació de quants costaria fer la instal·lació de les plaques solars, quants estalvis es produirien en la factura d’electricitat i en emissions de CO2.

Greenpeace llança avui una guia i calculadora d’autoconsum solar. Aquesta eina serà útil per a totes aquelles llars que vulguin autoabastir-se energèticament, especialment en aquest context d’emergència climàtica i crisi energètica. La guia té com a objectiu oferir una ruta personalitzada perquè qualsevol persona pugui generar la seva pròpia electricitat gràcies a l’energia solar, tingui o no casa en propietat, independentment dels seus ingressos i la seva experiència en l’ús d’energies renovables.

Espanya és el país d’Europa amb major radiació solar i aprofitar aquest recurs és fonamental per accelerar la participació ciutadana en la transició energètica, ja que com més energia renovable es generi, menys importació i ús de combustibles fòssils serà necessari. Recordem que els gasos d’efecte hivernacle, producte de la combustió de combustibles fòssils (gas, petroli i carbó), són els principals causants del canvi climàtic.

Segons Maria Prado de la campanya de Clima, Energia i Mobilitat de Greenpeace: «És una guia útil, senzilla i àgil perquè totes les persones trobin ràpidament quina és la seva situació i la millor opció que tenen per passar a l’autoconsum solar, abaratir la factura de la llum i posar el seu gra d’arena per frenar el canvi climàtic. Tenir plaques solars ja és possible per a totes les persones, visquin en una casa aïllada o en un bloc de veïns. L’autoconsum solar és la nostra millor eina per tenir independència energètica, alliberar-nos dels preus abusius de les elèctriques, dels tirans del gas i dormir tranquils perquè estarem ajudant a frenar el canvi climàtic».

El document presentat avui per Greenpeace fa un recorregut per les diferents situacions en les quals es pot trobar qualsevol llar i ofereix les opcions possibles i els passos que cal seguir per instal·lar panells solars, entre les quals es troben:

  1. Instal·lació de panells solars en el propi teulat, sigui individualment o en el seu bloc de veïns.
  2. Instal·lar plaques en un altre lloc, a través del seu ajuntament, «enxufant-se» a altres instal·lacions, fent comunitats energètiques o mitjançant inversió amb altres persones.

La guia inclou també un enllaç a una moció perquè qualsevol persona pugui demanar al seu ajuntament ser eficient i 100% renovable mitjançant nombroses mesures.

Finalment, la guia inclou un enllaç a una calculadora d’estalvi solar perquè qualsevol persona pugui calcular ràpidament quants li costaria instal·lar plaques, veure el seu estalvi a la factura de la llum i altres dades interessants.

Maria Prado insisteix: «Necessitem accelerar urgentment la lluita contra el canvi climàtic i les nostres millors eines són les energies renovables, l’estalvi i l’eficiència energètica. En concret, l’autoconsum solar és la nostra millor opció, alhora que un privilegi i una obligació moral en un país com el nostre, banyat pel sol. Aquesta guia demostra a totes les persones que sigui quina sigui la nostra situació, tots podem tenir i gaudir de l’energia renovable que ens brinda el sol».

Font: Greenpeace

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *