Cotxe automàtic o manual?

Estàs pensant en adquirir un cotxe i no et decideixes? Quin tipus de cotxe? Quin dura més? Cotxe manual o automàtic?… Quin tipus de transmissió és millor?

En aquest article t’exposem les avantatges i inconvenients dels cotxes automàtics i manuals, perquè puguis decantar-te pel que més s’adapti a les teves necessitats.

Vehicle manual

Les avantatges dels cotxes amb canvi manual enfront dels automàtics són les següents:

 • Una de les principals característiques per les quals es decanten molts conductors és el preu, ja que més enllà que el preu inicial sigui més econòmic, un vehicle manual sol tenir menys avaries degut al fet que compta amb menys peces mòbils en la seva fabricació, i la reparació d’aquestes peces també sol ser menys costosa.
 • La varietat de models és un altre dels motius pels quals es decanten els compradors, ja que malgrat que cada vegada hi ha més marques de cotxe que opten per llançar models automàtics, segueix sent major el nombre de cotxes manuals al sector automobilístic. A més, els models de cotxe amb opció automàtica acostumen a ser models de gamma mitjana o alta.
 • Els qui realment gaudeixen conduint busquen una gran llibertat a l’hora d’accelerar i controlar les marxes, ja que la conducció és menys monòtona. D’aquesta manera, els conductors de vehicles manuals senten una major satisfacció al volant perquè tenen una sensació de control total.

El fet de comptar amb marxes també és una avantatge per aquells conductors novells que han de familiaritzar-se amb elles i gestionar el vehicle a la perfecció per no posar en risc la resta de conductors.

D’altra banda, ja que no tot pot ser bo, aquestes són les desavantatges d’un cotxe de transmissió manual:

 • La concentració que requereix al volant un vehicle manual és molt més gran, ja que el fet d’estar constantment realitzant canvis de marxa mitjançant la palanca de canvis.
 • La responsabilitat del conductor serà molt major que en l’automàtic, ja que és qui decideix quan canviar de marxes o accelerar; en canvi, un vehicle automàtic mai realitzarà de forma errònia un moviment. Per això, l’embragatge és una de les peces que es veu més afectada en els cotxes manuals, a l’hora de canviar de marxes el conductor haurà de fer-ho molt suau o les conseqüències seran molt costoses.

Vehicle automàtic

Les avantatges d’un cotxe automàtic enfront d’un de transmissió manual són les següents:

 • La gran característica per excel·lència per la qual molts opten per les transmissions automàtiques és la comoditat, ja que el fet que el conductor pugui desentendre’s de l’embragatge i les marxes mentre condueix és un luxe.
 • Per als més amants de la tecnologia, la innovació també és un dels punts forts d’aquests cotxes; compten amb una millor electrònica que aconsegueix una conducció més suau i tranquil·la.

– Suposa una major seguretat viària i mecànica, el fet que els moviments estiguin automatitzats suposa estar més segur a la carretera, i les marxes automàtiques ajuden al correcte ús del motor del vehicle, minimitzant les probabilitats d’avaria.

De nou, no tot pot ser bo, i aquestes són les desavantatges d’un cotxe de transmissió automàtica:

 • El preu dels vehicles amb caixa de canvis automàtica sol ser major que el dels manuals, ja que la seva tecnologia i mecanismes són molt més avançats.
 • Després de les primeres aparicions de cotxes automàtics, solia dir-se que el consum d’aquests era molt major que el dels manuals, però amb els avenços tecnològics, actualment són més eficients i consumeixen una mitjana de només un 5-10% més.
 • La conducció monòtona també és un repte per a molts, ja que requereix menor concentració; l’avorriment al volant et fa més susceptible a les distraccions, i això suposa un risc per al conductor i la resta de passatgers i conductors de la via.
 • En termes de manteniment, aquest tipus de vehicles està fabricat amb mecanismes electrònics avançats i necessiten un major nombre de revisions periòdiques més profundes i costoses.
 • La maniobrabilitat no és tan precisa com la manual, ja que la resposta dels moviments no és tan immediata i requereix una conducció més calmada; sobretot a l’hora d’utilitzar els frens, tot i que sempre es pot optar per la tècnica del fre motor amb l’objectiu d’utilitzar-los menys.

Vehícle manualVehícle automàtic
PreuMenorMajor
MantenimentMenys costósMás costós
LlibertatMajorMenor
ConcentracióMajorMenor
TecnologiaMenorMajor
SeguretatMenorMajor
ControlMajorMenor

¿Què dura més, un cotxe automàtic o manual?

Molts compradors pregunten per la durabilitat del canvi manual o automàtic, i és que igual que en la majoria dels aspectes anteriors, tot depèn del tipus d’ús que se li donarà al vehicle i de les necessitats del conductor.

Així com tot bé material, com més el cuidis més durarà; en aquest cas, la vida útil d’un cotxe depèn sobretot del bon manteniment periòdic, de la usabilitat, el mode de conducció i vies habituals (urbanes o interurbanes), el clima al qual s’exposa i, evidentment, el model de cotxe, ja que no és el mateix el material amb què es fabrica un vehicle d’alta gamma que un de gamma mitjana.

Un altre aspecte a tenir en compte és que hi ha marques fabricants de cotxes elèctrics que treuen versions únicament amb canvis automàtics. Cal destacar també que, per norma general, la vida útil d’un vehicle convencional a Espanya és d’entre 12 i 14 anys.

Ara ja coneixes tots els pros i contres de cada tipus de vehicle, només queda posar-los en una balança i valorar quin s’adapta millor al teu estil de vida i necessitats. I si també tens dubtes sobre el tipus de combustible, pots visitar el nostre Bloc i decidir-te per complet.

Font: mycaready.com

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *