Drets Socials engega una campanya per aconseguir més famílies d’acollida

Drets Socials engega la campanya ‘Acollir és fer família’, que té com a objectiu aconseguir més famílies d’acollida. Ho ha fet coincidint amb el sisè Congrés ‘Interès superior de la infància i l’adolescència. Cap a l’acolliment familiar. El congrés està organitzat per la Unió d’Associacions de Famílies Acollidores (Aseaf), amb la col·laboració del Departament de Drets Socials, i s’està fent a Barcelona del 4 al 6 d’octubre.

L’acolliment en família aliena és una de les formes d’ajut i protecció als infants i adolescents que es troben en una situació familiar que fa que hagin de viure fora de la seva família d’origen. És una mesura alternativa als centres d’acollida que pretén oferir als infants el millor entorn possible fins que la seva família resolgui els problemes que li impedeixen d’ocupar-se’n. Es tracta d’un gest altruista que proporciona un entorn d’estimació, tendresa, comprensió, atenció i dedicació a un infant que ho necessita durant un temps determinat.

L’acte inaugural de la campanya ‘Acollir és fer Família’ ha comptat amb les intervencions del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i el director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Josep Maria Forné i Febrer. Conduït per l’escriptora i actriu, Estel Solé, també ha comptat amb els testimonis de tres famílies d’acollida i una noia de 20 anys acollida.

‘Acollir és fer Família’ es presentarà també a Tarragona (24 d’octubre), Girona (25 d’octubre), el Vendrell (7 de novembre), Lleida (14 de novembre), la Seu d’Urgell (21 de novembre), Amposta (28 de novembre) i Manresa (12 de desembre). Aquests actes també estaran conduïts per Estel Solé i comptaran amb testimonis en primera persona de joves acollits i persones acollidores d’aquell territori.

‘Acollir és compartir àpats’ 

El Departament de Drets Socials ha dissenyat gots i carmanyoles que duen impreses frases com per exemple ‘Acollir és brindar en els aniversaris’ o ‘Acollir és compartir àpats’ per promoure l’acolliment arreu. Aquests es reparteixen entre els assistents als vuit actes organitzats en el marc de la campanya ‘Acollir és fer família’ perquè se’ls puguin endur a casa o a la feina i col·laborar així amb la conscienciació i sensibilització sobre la importància d’aquesta mesura de protecció a la infància.

Perquè el missatge arribi encara a més gent, des del Departament també s’ha elaborat un anunci per a televisió, que s’ha pogut visualitzar durant l’acte inaugural, així com una falca de ràdio. També diversos cartells que es podran veure tant en mitjans de comunicació com en suports publicitaris al carrer on s’expliquen les diferents modalitats d’acolliment perquè aquelles persones que vulguin convertir-se en famílies d’acollida trobin el model que més els encaixa. I és que qualsevol persona o família pot acollir, independentment dels seus membres i de la seva tipologia.

Un miler d’infants i joves acollits en diverses modalitats

Actualment, a Catalunya hi ha 783 famílies acollidores i 937 infants i adolescents acollits. A més, hi ha 139 famílies de caps de setmana i vacances que acullen 150 infants.

L’acolliment familiar pot ser d’urgència, simple, permanent, especialitzat o de vacances i caps de setmana. En els primers tres casos la diferència ve marcada pel temps que es calcula que pot durar l’acollida. Pel que fa a la modalitat de vacances i caps de setmana, els infants són majors de 9 anys i l’acolliment es fa durant els caps de setmana i vacances escolars.

En el cas de l’acolliment especialitzat, anomenat acolliment d’infants o adolescents en unitat convivencial d’acció educativa (UCAE), les famílies han de disposar d’una formació i experiència relacionades amb l’educació, la infància i l’adolescència per donar resposta a les necessitats educatives o cures especials que necessiten infants o adolescents que requereixen una atenció especial a causa de les seves circumstàncies i característiques.

Font: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *