Conseller Nadal: «És indiscutible la importància de l’impacte del conjunt de l’obra de Pierre Vilar per a la història de Catalunya»

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha afirmat que “és indiscutible la importància de l’impacte del conjunt de l’obra de Pierre Vilar per a la història de Catalunya”. El conseller ho ha dit avui en el transcurs de l’acte de donació de l’arxiu personal de l’historiador Pierre Vilar a la Universitat de Girona (UdG). L’objecte d’aquesta donació és l’arxiu personal de Vilar que inclou, entre altres fons, tota la correspondència i documents personals que l’historiador va generar al llarg de la seva vida.

En aquest sentit, el conseller Nadal ha subratllat el fet que “la importància d’aquest acte se situa com un tema cabdal al moll de l’os del patrimoni intel·lectual que acull el conjunt de les universitats de Catalunya”.

De la biografia de l’historiador occità, el conseller Nadal ha destacat que “Vilar vivia la història com un fet incorporat vitalment a la seva biografia. Història i vida són una mateixa cosa en Pierre Vilar on la vida i la feina s’entrellacen de manera inseparable”.

Per la seva banda, el rector de la UdG, Joaquim Salvi, ha dit que l’arxiu personal representa un “tresor que s’haurà d’excavar com una mina per recuperar el llegat de l’historiador i oferir-lo a la comunitat científica” i ha afegit que “els papers personals ens parlaran més del com i el perquè de la seva obra”.

L’arxiu personal passa, a partir d’ara, a formar part del Fons Pierre Vilar que està dipositat a la Universitat de Girona des de la seva creació l’any 2006 i que consta de 6500 volums i 331 títols de revista. Aquest fons va ser donat pel fill de l’historiador, Jean Vilar.

Enguany es commemoren els vint anys de la mort de l’historiador i ha estat el seu net, que com l’avi es diu Pierre Vilar, qui ha fet la donació de l’arxiu personal a la universitat. L’acte ha tingut lloc en el marc de la cloenda del XXXIV Seminari d’Història Econòmica i Social, organitzat per el Centre de Recerca d’Història Rural.

El Fons Pierre Vilar, junt amb els de Jaume Vicens Vives, Joan Reglà, Jordi Nadal, Ramon Garrabou i el del propi conseller Nadal, en el seu vessant d’investigador, configuren un conjunt de fonts interrelacionades, ineludibles per a l’estudi de la historiografia catalana contemporània.

A l’acte de donació d’avui també han participat la catedràtica d’Història Econòmica de la UdG, Rosa Congost; la directora de la Biblioteca de la UdG, Àngels Merino, i el net de Pierre Vilar.

Pierre Vilar

Pierre Vilar(Frontinhan, Llenguadoc 1906 – Donapaleu, Navarra Baixa 2003) va ser un prestigiós historiador i professor universitari que va destacar pels seus treballs sobre la història de Catalunya. La seva obra fonamental va ser la monumental ‘Catalunya dins l’Espanya moderna’ (1962), que va ser essencial per comprendre la formació de Catalunya com a comunitat nacional a partir del desenvolupament econòmic del final del segle XVII i, sobretot, del segle XVIII. Va dirigir la ‘Història de Catalunya’ i rebé diverses distincions i premis (doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona).

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Un comentario sobre “Conseller Nadal: «És indiscutible la importància de l’impacte del conjunt de l’obra de Pierre Vilar per a la història de Catalunya»

  1. Gran llegat per a tots els estudiosos de Catalunya.
    I exemple del que crec que ha de fer tothom…Donar les teves riqueses materials al comú…en forma d’arxius, biblioteques o entitats …

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *