L'Ajuntament de Tarragona actualitzarà les ordenances fiscals de l'IBI, la brossa, l'ocupació de les terrasses i l'ICIO

L’Ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest migdia la regularització de les ordenances fiscals de 2024. Amb els vots positius del PSC, Junts per Tarragona i En Comú Podem s’actualitzarà l’IBI un 7,4 %; l’impost de la brossa, un 12 % (entre un euro i dos euros per llar, en funció de la zona); l’ocupació de terrasses, un 20 % (9 cèntims/metre quadrat), i l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), un 33%. També s’ha donat llum verd al recàrrec d’un 150 % al rebut de l’IBI als propietaris de pisos buits.

La consellera d’Economia i Hisenda, Isabel Mascaró, ha remarcat que es tracta d’un “increment contingut de l’IBI. És una decisió que ve determinada per la difícil situació econòmica del consistori. No és una situació única de Tarragona, els municipis de la província i d’altres àrees metropolitanes demanden una reforma del finançament municipal. Tenim un problema estructural que ve de lluny i que afecta la despesa corrent, no la inversió i som un govern responsable que afronta els problemes amb determinació”.  I ha afegit: “La situació de la ciutat requereix solucions de ciutat i esperit constructiu”. Tant la consellera Mascaró com l’alcalde Viñuales han agraït el compromís de les formacions polítiques que han fet possible que les ordenances fiscals s’aprovessin.

La regularització dels impostos i taxes, un per un

IBI

L’IBI es regularitza amb un increment del 7,4 %, que està per sota de la inflació dels últims dos anys. Per un pis a Camp Clar de 99 m2 suposarà un increment de 20,81 euros anuals, mentre que per un pis de l’avinguda Catalunya de 139 m2 l’augment serà de 43,41 euros anuals o un al carrer Joan Fuster de la Vall de l’Arrabassada de 116 m2l’increment serà de 40,40 euros.

La taxa de les escombraries

S’actualitza amb un increment del 12 % que ve determinat per la Llei 5/2017, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i pel Pla Director de Sirusa. És a dir, l’Ajuntament de Tarragona no ingressarà més diners a conseqüència d’aquest increment de la taxa, ja que íntegrament serà per la mancomunitat incineradora de residus per pagar el cost de la valorització de la fracció resta. Aquest increment es produeix perquè la planta requereix una actualització per ajustar-se als nous escenaris de gestió de residus, actualització que requereix quantioses inversions, que s’han de finançar amb un augment del preu del tractament de residus. “Però no deixem a ningú enrere i aplicarem una tarifa social superreduida que podrà donar cobertura a prop de 1.000 famílies”, ha remarcat la consellera Mascaró.

ICIO

El darrer dels impostos que s’actualitzen és l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) que grava la construcció. El tipus passarà de 3 al 4 %.

Recàrrec del 150 % als pisos buits

Una altra de les modificacions de les ordenances fiscals és que es gravarà en un 150 % el rebut de l’IBI als propietaris de pisos buits.

Derogació de la bonificació de les plaques solars

El motiu és que les actuacions i projectes d’eficiència energètica i renovables ja s’impulsen des d’altres administracions i l’any 2022 només 437 persones (la majoria habitatges unifamiliars i només tres comunitats de propietaris) han sol·licitat la bonificació al municipi de Tarragona.

L’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), l’obertura d’establiments, les cèl·lules d’habitabilitat i de primera ocupació es mantindran.

Actualització de la taxa ordinària de terrasses: 9 cèntims el metre quadrat

L’Ajuntament de Tarragona també actualitzarà en 9 cèntims per metre quadrat la taxa ordinària de terrasses. Una taxa que no es regularitzava des de 2014, és a dir, des de fa 10 anys. “Aquesta regularització respon a l’objectiu de posar al dia els preus de forma proporcionada i tenint en compte la manca d’actualització en els darrers 10 anys”, apunta la consellera Mascaró. L’increment de 9 cèntims per metre quadrat es traduirà en una taxa global que pujarà un 20 %, entre 100 i 200 euros anuals, depenent de la quantitat que pagui cada terrassa. És a dir, que per una terrassa estàndard que pagui 1.033 euros anuals, l’actualització que es planteja representa passar a pagar 1.227 a l’any. En canvi, per a una terrassa que pagui 590 EUR (el mínim de la franja), l’actualització suposarà un augment d’uns 110 EUR. Cal tenir en compte que la taxa de la terrassa es calcula en funció de diferents conceptes, com la tarifa estàndard (que és l’única que es proposa actualitzar), la ubicació dins de la ciutat també determina el barem que s’ha de pagar, així com la instal·lació de tendals.

En termes de mercat, Tarragona se situa dins dels paràmetres de les ciutats dels voltants, si bé és cert que els màxims queden molt lluny de poblacions turístiques.

El model de càlcul pel pagament de taxes de les terrasses va entrar en funcionament el 2000, quan l’ordenança fiscal va establir la taxa ordinària es va establir en 0,36 cèntims per metre quadrat. La primera actualització es va fer el 2012, és a dir, 12 anys després, quan va passar de 0,36 a 0,45. Un augment per metre quadrat idèntic al que es proposa ara. Posteriorment va passar a 0,46 (2013) i el 2014 es va establir en 0,48, que és la taxa actual.

Pagament avançat i bonificació del 2,5% als contribuents

Es manté el pagament avançat amb una bonificació del 2,5 % pels contribuents que s’hi acullin. Així mateix, es mantindrà el pagament fraccionat en deu mensualitats la bonificació aplicada als ciutadans que facin efectius el pagament dels tributs de forma avançada, en concret, el mes de febrer.

Convocatòria imminent de la comissió per l’ordenança de terrasses

Pel que fa a l’ordenança que ha de regular i ordenar l’ocupació de l’espai públic de les terrasses, la consellera de Comerç, Montse Adan, ha avançat la convocatòria en les pròximes setmanes la comissió amb el sector perquè l’ordenança vegi la llum abans de l’estiu de 2024, responent així a les demandes de la població i el sector per aconseguir un marc de convivència entre l’activitat de les terrasses i la mobilitat i el descans del veïnat. Aquesta nova ordenança naixerà amb la voluntat d’aconseguir un consens entre tots els sectors implicats.

En marxa la regularització dels pisos turístics

Per altra banda, l’alcalde de Tarragona ha signat aquest matí l’inici de la tramitació d’un Pla Especial Urbanístic per la Regularització dels Usos dels Pisos Turístics, per la qual cosa se suspendran les llicències de pisos turístics.

L’alcalde Viñuales també ha signat aquest matí el decret de constitució d’una Comissió d’Estudi de l’Estructura Tarifària de la recollida d’escombraries i una altra Comissió d’Estudi dels usos als efectes de l’aplicació dels tipus diferenciats en relació amb l’ordenança de l’IBI. A l’escrit, l’alcalde detalla que la vicepresidència de les cues comissions estarà ocupada per un membre d’un grup de l’oposició.

Font: Ajuntament de Tarragona

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *