La Comisió de l’Oceà Antàrtic torna a fracasar en el seu intent de protegir-lo

Després de dues setmanes de negociacions a Tasmània, la Comissió de l’Oceà Antàrtic ha fracassat un cop més en el seu intent de protegir l’Antàrtida.

Aquesta manca d’avanços contrasta notablement amb la dinàmica internacional positiva que va donar lloc a l’acord del Tractat Global dels oceans aquest any. Més de 80 països van signar el Tractat a l’Assemblea General de les Nacions Unides al setembre, demostrant el seu compromís amb la seva ratificació.

En paraules de Marta Martín-Borregón, responsable d’Oceans de Greenpeace: «Un altre any, una altra reunió fallida de la Comissió de l’Oceà Antàrtic. La Comissió sempre pot acordar noves llicències de pesca, però no pot acordar una via concreta per avançar en la protecció. Ens porten prometent noves zones protegides a l’Antàrtida des de fa molts anys, però no hem vist cap avanç. Les pressions a les quals s’enfronta l’Antàrtida, un dels darrers grans espais naturals de la Terra, empitjoren cada any. La dinàmica disfuncional de la Comissió ha de canviar, abans que sigui massa tard.»

També s’hauria de celebrar una reunió al juny de 2024 per debatre al mateix temps la pesca de krill a l’Antàrtida Occidental i les àrees marines protegides.

«És frustrant veure com la Comissió fixa una altra reunió per ajornar decisions que s’han de prendre amb urgència. La manca de progrés observada durant aquesta sessió no respon als reptes als quals s’enfronta la regió», continua Marta Martín-Borregón.

En els últims mesos, diversos estudis científics han documentat els riscos a la regió. Segons un nou estudi publicat a l’octubre, el canvi climàtic provocat per l’activitat antropogènica fa «inevitable» el desgel de la plataforma de gel de l’Antàrtida Occidental.

A finals de setembre, noves xifres preliminars alarmants van mostrar que el gel marí de l’Antàrtida ha aconseguit probablement el mínim hivernal màxim, més d’un milió de quilòmetres quadrats per sota del rècord anterior establert el 1986, deixant a la vista els danys causats pel canvi climàtic en una de les regions més fràgils i alhora crucials de la Terra.

Font: Greenpeace

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *