Si vius o identifiques una situació de violència en l’entorn educatiu, no callis!

Una nova campanya adreçada a infants i joves s’ha posat en marxa amb l’objectiu d’ajudar a identificar situacions de violència a l’entorn educatiu. D’aquesta manera, es vol impulsar la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV) que va començar a funcionar l’any 2021.

Què és la USAV?

  • És un espai de protecció per a l’alumnat que pateix una situació de violència. Està a disposició de la persona que la viu directament i també de qui n’és testimoni
  • Està formada per un equip de professionals dels àmbits de la psicologia, la igualtat, la pedagogia, la justícia, l’educació social i la gestió
  • S’hi pot contactar per diferents vies:
    • A través de l’aplicació web UsApps (https://usav.educacio.gencat.cat)
    • A través del telèfon 900 923 098, en horari de dilluns a divendres de les 8 del matí a les 7 de la tarda. Fora d’aquest horari, les trucades es deriven al telèfon Infància Respon.
    • A través del correu electrònic (usav.educacio@gencat.cat).

Un cop la persona que pateix la violència contacta amb la USAV, rep l’acollida per part de la persona tècnica d’igualtat de la unitat, se li ofereix atenció psicològica al centre i s’hi actua a través de la direcció i amb el suport de la Inspecció d’Educació.

Per donar a conèixer aquest servei i arribar al màxim d’alumnes possibles, s’han elaborat vídeos sobre diferents situacions de violències de les quals l’alumnat pot ser objecte, que es difondran a través de les xarxes socials. Els curtmetratges mostren casos recreats d’assetjament, de violència masclista, d’LGTBIQ-fòbia i de compartició per Internet de vídeos amb contingut sexual sense consentiment de la persona afectada.

La campanya també preveu la difusió de recursos pedagògics als docents sobre els diferents tipus de violències i la distribució de 3.500 cartells als centres educatius donant a conèixer el servei.

Més de 3.000 casos atesos

Des de l’inici del curs actual 2023- 2024 s’han registrat 332 casos de violència, la majoria dels quals a causa d’assetjament entre alumnes, seguits del maltractament infantil i adolescent. Des de la posada en marxa del servei el 2021, l’equip multidisciplinari ja ha atès un total de 3.039 casos de violències. Cada curs s’ha doblat la xifra de casos atesos respecte al curs anterior.

Del total de casos atesos per la USAV, un 18% s’han denunciat als Mossos d’Esquadra o a Fiscalia, i un 20% també s’han derivat a la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA).

Font: Gencat

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *