Protecció Civil homologa 25 nous plans d’autoprotecció, entre els quals el del servei del Trambesòs

 1. També destaquen el PAU dels túnels de la C-14 de Montan de Tost, Tresponts i Organyà; els del Campus Universitari de Sabadell de la Universitat Autònoma de Barcelona; i el de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona, de la Universitat Politècnica de Catalunya
 2. La majoria corresponen a les comarques de Barcelona (16), seguit de Girona (5), Camp de Tarragona (2), Alt Pirineu (1) i Terres de l’Ebre (1)
 3. Avui també hi ha hagut 17 plans d’autoprotecció que no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos

La Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya ha homologat avui 25 nous Plans d’Autoprotecció (PAU), entre els quals destaca el del Trambesòs, el servei de transport de viatgers amb tramvia que uneix Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona. També destaquen els PAU dels túnels de la C-16 de Montan de Tost, Tresponts i Organyà; del Campus Universitari de Sabadell de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona, de la Universitat Politècnica de Catalunya.

A la Comissió hi ha participat la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé i el subdirector general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández, per delegació la directora general d’Indústria.

La reunió d’aquest dilluns ha estat la 27a reunió de la Comissió d’Autoprotecció (que es va reunir per primera vegada el març de 2021) creada per agilitzar el procés d’homologació dels plans d’autoprotecció i que ha permès reduir de forma significativa els terminis de resolució expressa dels procediments.

Els 25 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 785 homologats a les anteriors reunions de la Comissió des del seu començament el març del 2021 fins avui, de manera que deixen un total de 810 plans d’autoprotecció homologats.

Plans d’Autoprotecció de centres comercials, d’empreses amb productes químics, i concerts, entre altres

Per vegueries, els 25 Plans d’Autoprotecció (PAU) que s’han homologat avui pertanyen a:

 1. Barcelona: 16
 2. Girona: 5
 3. Camp de Tarragona: 2
 4. Alt Pirineu: 1
 5. Terres de l’Ebre: 1

La majoria dels plans que s’han homologat avui dilluns corresponen a activitats no temporals (22) i 3 corresponen a activitats temporals.

Pel que fa a les activitats no temporals, en aquesta comissió hi ha 5 centres comercials, 4 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants, 2 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (1 PLASEQCAT i 1 PLASEQTA); 2 túnels de carretera; 2 edificis d’oficines; 2 establiments d’ús docent; una benzinera; una línia ferroviària; una indústria relacionada amb l’explotació minera; un port esportiu; i un hotel.

Quant a les activitats temporals, es tracta de 2 festivals-concert i una fira gastronòmica.

Plans no homologats

A la Comissió d’avui s’han informat també 17 PAU no homologats que, per vegueries, corresponen a:

·Barcelona: 11

 1. Camp de Tarragona: 2
 2. Catalunya Central: 1
 3. Lleida: 1
 4. Penedès: 1
 5. Terres de l’Ebre: 1

Per tipologia, totes corresponen a activitats no temporals. Hi ha 3 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (2 PLASEQCAT i 1 PLASEQTA); 3 hospitals; 2 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants; 2 instal·lacions amb elevada càrrega de foc; 2 centres de dia i residència de gent gran; un edifici d’oficines; una instal·lació industrial amb substàncies perilloses no tòxiques en quantitats importants; un edifici de concurrència pública; un pavelló esportiu; i una subestació elèctrica en alta tensió.

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.

Què són els PAU?

L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) que s’han de prendre segons diverses situacions de risc, en un àmbit determinat. El Decret 30/2015, de 3 de març, estableix el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures. Així, cada mes s’avaluen els plans que preparen les empreses, edificis, instal·lacions, activitats, centres, etc., destinades a preveure, prevenir i controlar els riscos que puguin patir. D’aquesta manera, es podrà donar una resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.

El pla d’autoprotecció s’ha d’implantar durant el primer any de vigència i s’ha de definir un procés de revisió continu que asseguri un manteniment correcte i la vigència del pla.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *