Una cursa contrarellotge: l’operació de rescat de peixos a l’embassament de Riudecanyes per preservar l’aigua restant i evitar la mortalitat

La barca retirant peixos de l’embassament de Riudecanyes aquest matí

Amb només un 4% de reserves d’aigua en aquest embassament, si els peixos que hi viuen no tenen suficient aigua, hi ha més risc que es produeixi una mortaldat i que no es pugui aprofitar la poca aigua que hi queda per a la població

 
L’operatiu de retirada dels peixos a l’embassament de Riudecanyes (Baix Camp) que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat per garantir la qualitat de l’aigua ja està en ple funcionament i es preveu que s’allargui com a mínim tota aquesta setmana. En reduir-se l’aigua a l’embassament, hi ha menys hàbitat per als peixos que hi viuen i s’han d’evitar mortaldats a l’aigua per poder preservar millor la seva qualitat.

Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, aquest embassament es troba actualment al voltant del 4%. La sequera acumulada des de fa més de tres anys ens deixa un escenari amb només 13 municipis de les conques internes en normalitat, i tota la resta o bé en alerta (105), en excepcionalitat (476) o en l’escenari més extrem, que és el d’emergència (36). Precisament dos d’aquests municipis que es troben en emergència al Baix Camp són Riudecanyes i Duesaigües, i tenen fixades limitacions en tots els usos i un consum màxim de 200 litres per habitant i dia de mitjana.

Una barca de pesca marítima adaptada per fer la retirada

fotografia de la barca

Dijous passat es va fer el transport de l’embarcació de pesca marítima des del port d’Arenys de Mar fins a l’embassament de Riudecanyes. Un cop a la zona de l’embassament i amb l’ajuda d’una grua, es va baixar la barca a l’aigua. Divendres es va adequar el material i va quedar-hi instal·lat l’equip de pesca elèctric, i així es van fer les primeres proves de captura. L’activitat s’ha reprès avui amb el sistema de pesca amb llampuguera. A mesura que es vagin traient peixos, se’n farà una selecció en la mateixa embarcació. Quan el dipòsit dels exemplars que no són autòctons estigui ple, es portarà cap a llera de l’embassament i no es traslladaran.

Les espècies de peixos que habiten Riudecanyes són: alburn (Alburnus alburnus), carpa (Cyprinus carpio) i sandra (Sander lucioperca). També sembla que hi podria haver silurs de grans dimensions (Silurus glanis) i exemplars de bagra (Squalius laietanus). Degut a la situació de sequera que pateix aquesta zona i atès que no es pot determinar un lloc d’alliberament amb cabal estable i permanent per als exemplars autòctons, tant peixos com tortugues autòctones es quedaran en el mateix embassament.

Font: Agència Catalana del Aigua

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *