L’emblemàtica Plaça de Callao de Madrid ha estat l’escenari on les ONG espanyoles, juntament amb la Coordinadora estatal d’Organitzacions per al Desenvolupament i altres organitzacions, han realitzat una projecció de grans dimensions amb què se sumen a les mobilitzacions mundials per aconseguir un alto el foc permanent a l’escalada de violència que es viu a Israel i als Territoris Ocupats Palestins, especialment a Gaza.

L’acció ha consistit en la projecció d’una imatge sol·licitant l’alto el foc permanent sobre la façana icònica del Palau de la Premsa de Madrid situat a la Plaça de Callao, per a la qual cosa s’ha comptat amb la col·laboració de l’Associació de la Premsa de Madrid (APM).

La crida s’uneix a altres de similars que s’estan duent a terme a Londres, París, Montreal, Washington i altres ciutats i busca un cessament d’hostilitats permanent que protegeixi la població civil i permeti el lliurament d’ajut humanitari a la població de Gaza. Les ONG i organitzacions participants també demanen acabar amb el desplaçament forçós de civils altament vulnerables, protegir el personal mèdic i humanitari, així com garantir la sortida de les persones ferides o malaltes per a la seva atenció mèdica urgent.

«La població civil no pot ser víctima d´un càstig col·lectiu», segons el comunicat conjunt llegit durant l´acte. “L’alto el foc permanent continua sent la nostra única opció per evitar més pèrdues de vides civils i una catàstrofe humanitària encara més gran. Si fracassem, una taca indeleble quedarà per sempre en la nostra consciència col·lectiva”.

El comunicat s’adreça als caps d’Estat i de Govern, a la Unió Europea, al Consell de Seguretat de l’ONU ia les parts sobre el terreny. El text subratlla que la població civil no té un lloc segur on refugiar-se i recorda que l’aigua, el menjar, el combustible, els subministraments mèdics “i fins i tot les bosses per a cadàvers estan esgotats oa punt d’esgotar-se” a Gaza. «Estem presenciant un malson de mort, dolor i destrucció insondables», segons les organitzacions convocants, que recorden que famílies senceres han desaparegut en aquesta escalada de violència.

Les organitzacions que s’han sumat a aquest acte són Acció contra la Fam, Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP), AIPAZ, Aliança per la Solidaritat – ActionAid, Amnistia Internacional Espanya, Cesal, Educ, Farmamundi, Greenpeace Espanya, IECAH, Institut Novact de Noviolència, ISCOD – Sindicalistes sense fronteres, la Coordinadora d’ONGD d’Espanya, Metges del Món Espanya, Metges sense Fronteres, Medicus Mundi, Moviment per la Pau -MPDL-, Mundubat Fundazioa, ONG Rescat, Oxfam Intermón, Save the Children.

Madrid, 29 de novembre de 2023. Les ONG espanyoles il·luminen el centre de Madrid amb un missatge d’alto el foc permanent a Gaza i Israel. (C) Pedro Armestre