Enginyeria Sense Fronteres presenta el seu últim estudi sobre els impactes de la liberalizació del sector elèctric a la UE

  • La investigació repassa les fases del procés de liberalització i compara els seus efectes de cinc països membres
  • La presentació es va emmarcar en un acte més ampli dinamitzat pel periodista econòmic Yago Álvarez

Enginyeria Sense Fronteres (ESF) va presentar el passat 28 de novembre el seu últim estudi titulat Impactes de la liberalització del sector elèctric a la Unió Europea en una jornada celebrada al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona. La presentació es va emmarcar en un acte de caràcter ampli sota el suggerent títol Energia i UE. Bo, bonic i barat?, en el qual es va poder aprofundir en les conseqüències de les polítiques de la UE, amb especial atenció a l’energia.

L’estudi, que ha comptat amb el finançament de la Fundació Rosa Luxemburg, realitza un repàs a les diferents fases del procés de liberalització del sector elèctric i analitza els seus impactes en facetes com la concentració de mercat, els preus, la pobresa energètica o l’emergència climàtica. A més, com a fet destacat, fa una comparativa de com s’ha implementat la liberalització a cinc països de la UE de característiques diverses. Per últim, planteja una sèrie de propostes a curt termini i factors a tenir en compte a llarg recorregut a l’hora de reformar l’actual mercat comú de l’electricitat. El document, en tractar-se d’una investigació d’abast europeu, està disponible al web d’ESF tant en castellà com en anglès.

Tornant a la jornada, aquesta va comptar amb la dinamització del periodista econòmic Yago Álvarez, que va obrir la trobada amb una ponència generalista sobre les polítiques de caire neoliberal de la UE: “El perill de la liberalització és deixar en mans privades sectors estratègics. Europa es construeix sota aquests dogmes neoliberals”. A més, va alertar del poder dels grams oligopolis davant mesures sistèmiques: “La seguretat jurídica es posa de moda quan hi ha governs que volen fer canvis estructurals. El que vol dir que és un estat no pot anar en contra dels beneficis empresarials passats i futurs”.

A continuació, en Nessim Achouche, de la Fundació Rosa Luxemburg, va explicar el context de l’actual model energètic europeu: “El sistema energètic europeu reforça gegants privats que es troben en situació de monopoli o oligopoli”. Alhora va reflexionar sobre a quin paper queda relegada la ciutadania: “La idea de la liberalització del sector energètic converteix els ciutadans en actors econòmics que s’han d’adaptar a les normes del mercat”. També va intervenir la Laia Segura, de Friends of the Earth Europe i la Right to Energy Coalition, compartint amb l’audiència l’estat de l’actual procés de reforma del mercat comú de l’electricitat, que es troba en plena negociació entre els principals òrgans de la UE. “Cal empoderar els consumidors per a una transició energètica realment justa”, va afegir.

El moment central de l’acte es va produir amb la presentació dels principals resultats de l’estudi Impactes de la liberalització del sector elèctric a la Unió Europea, que mostren com moltes de les promeses fetes pels impulsors del procés de liberalització del sector elèctric a la UE no s’han complert gairebé trenta anys després. Els diferents paquets energètics aprovats des de 1997 no han aconseguit en molts casos una major competència ni una baixada dels preus de l’electricitat. Alhora, la Unió no ha aconseguit amb les seves reformes una adequada protecció de les llars vulnerabilitzades del conjunt d’estats membres.

Per a saber-ne més, podeu accedir, a més, a un resum executiu de l’estudi que hem preparat.

Enllaços:

Font: Enginyeria Sense Fronteres (ESF)

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *