S’ha presentat el llibre de Sandra Caponi, Política, psicofármacos y vida cotidiana

El text compta amb tres grans blocs temàtics: biopolitica de la indiferència, gènere i psiquiatria, i infància i medicalització. Aquest últim apartat, en paraules de la mateixa autora, va servir de punt de partida i motivació per a la creació del volum. El rol dels antipsicòtics i la incorporació d’aquests a la vida quotidiana transversalitzen les tres àrees temàtiques.

Ángel Martínez-Hernáez, director del MARC, va apuntar que es tracta d’un llibre necessari i coherent que permet obrir nous horitzons, repensar el conegut, i que es publica en un moment de transformació i canvi paradigmàtic.

Els aspectes relacionats amb les dones i la seva concepció des de la psiquiatria van ser abordats per Elisa Alegre Agís, doctora en Antropologia. En tal sentit es va referir a les discrepàncies que revela el text sobre l’associació de certs patiments amb la salut i edat sexual de les dones. Així mateix, va abordar els discursos contradictoris referits a la construcció del que ha de ser una dona, des d’autors que les descriuen com a segures i alegres fins als qui les comparen amb bèsties.

Per la seva part, Martín Correa-Urquiza va afirmar que aquest text ajuda a desmuntar la bastimentada del diagnòstic de patiments psiquiàtrics a partir d’una certa simptomatologia, així com les conseqüències de la medicalització en les vides de les persones diagnosticades amb algun patiment de salut mental.

Els presentadors van insistir en la consciència de malaltia que se exigeix als diagnosticats, la qual cosa connecta amb les formes en què es construeix l’individu i la seva subjectivitat des del diagnòstic i l’adherència al tractament.

La presentació del llibre està disponible en el canal de YouTube del Medical Anthropology Research Center (MARC).

Font: URV

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *