La COP28 ha de respondre a la crida per eliminar progressivament els combustibles fòssils

La COP28 entra en la segona setmana, en un moment en què els negociadors hauran de respondre a la crida per comprometre’s a una eliminació progressiva dels combustibles fòssils. Mai abans no havíem sentit tantes veus, procedents de tantes direccions, que demanen aprofitar el moment i el compromís de l’abandonament gradual de petroli, carbó i gas. Tampoc abans no s’havien formulat tantes alternatives sobre l’eliminació dels combustibles fòssils ni havien arribat tan lluny en un projecte de text final. Dit això, encara no es tenen garanties que finalment es prengui la decisió d’eliminar totalment els combustibles fòssils, així que tot segueix en joc.

Kaisa Kosonen, cap de la delegació de Greenpeace a la COP28, va declarar: «Som aquí per fer que els combustibles fòssils passin a la història. A hores d’ara, els governs saben que no poden abandonar aquesta cimera sense un acord per acabar amb els combustibles fòssils, de forma ràpida i justa. Ara la qüestió és quin és el paquet de solucions, suport i cooperació que ens farà creuar la línia de meta. És clar que els països desenvolupats són els que han de prendre la iniciativa.

Les solucions són clares: és possible una transició ràpida i justa cap a les energies renovables, però no n’hi haurà prou si no apartem del camí a la indústria dels combustibles fòssils. Pel que fa als diners, només cal veure quin sector va obtenir beneficis rècord l’any passat: la indústria dels combustibles fòssils. Hi ha diners suficients al món per fer front a aquesta crisi, però cal redirigir-los dels problemes a les solucions, perquè els contaminadors paguin».

Pedro Zorrilla Miras, responsable de la campanya de Clima i Energia de Greenpeace Espanya, ha declarat des de Dubai: «En aquesta primera setmana de la COP28, la UE ha estat un dels actors a favor de l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils, que és la condició necessària per mantenir l’augment de la temperatura global per sota dels 1,5ºC i evitar una crisi climàtica catastròfica. Espanya ha estat un país clau que ha pressionat en aquest sentit, com demostren les declaracions del president del Govern, Pedro Sánchez, i de la vicepresidenta, Teresa Ribera. Tot i això, si volem aconseguir aquest pas històric, Espanya necessita augmentar l’ambició dient no a les tecnologies de reducció i mostrant un compromís clar per proporcionar prou suport financer als països del Sud Global per a una eliminació justa dels combustibles fòssils».

Els països més contaminants, com els Estats Units i la Xina, s’han de comprometre a pressionar per arribar a un acord en què s’abordi l’abandó dels combustibles fòssils. En aquest sentit, la Xina té un paper fonamental ja que és el productor d’energia eòlica i solar més gran i, segons paraules de Yuan Ying, representant principal a la Xina de Greenpeace Àsia Oriental, “La Xina té la capacitat de respondre al canvi climàtic al mateix nivell que els països rics, alhora que comparteix moltes de les preocupacions dels països del Sud Global. Aquest paper intermedi dóna a la Xina la clau de desbloquejar les dures negociacions de la segona setmana de la COP28. La declaració de Sunnylands entre la Xina i els EUA proporciona les claus per arribar a acords, però encara hem de veure la repercussió que té aquí a Dubai».

Els països del Pacífic Sud són els que estan advocant més per la desaparició dels combustibles fòssils, ja que ells estan en primera línia dels efectes més desastrosos de l’escalfament global. Segons Shiva Gounden, director de Participació Comunitària al Pacífic i assessor de Greenpeace Austràlia Pacífic, «l’AOSIS (Aliança de Petits Estats Insulars) ha insistit en la necessitat urgent d’eliminar progressivament tots els combustibles fòssils i les subvencions a carbó, gas i petroli , si volem que el món tingui una oportunitat de conservar la seva diversitat per a les generacions futures. Per a les nostres illes, és una qüestió de supervivència. No és només un resultat tècnic pel qual lluitem, sinó que se centra en la protecció de les nostres terres, oceans i gents».

La COP28 entra en la segona setmana avui i continuen les negociacions per finalitzar els textos que portaran eventualment a un acord final.

Font: Greenpeace

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *