Presentat el còmic manga ‘No tinc nom’ per potenciar l’esport femení

El Govern treballa per a la igualtat d’oportunitats en la pràctica esportiva. Per aquest motiu, la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula i Paretas, juntament amb la representant territorial de l’Esport a Girona, Anna Julià Camps, i el guionista Pau Fernández –amb el nom artístic de ‘Zule’-, han assistit al Saló del Manga, a L’Hospitalet de Llobregat, per presentar el còmic manga ‘Namea ga nai / No tinc nom’.

Impulsat per Esportcat, l’objectiu d’aquesta publicació és fomentar els valors de l’esport en l’etapa de l’adolescència i trencar estereotips de forma positiva. Es vol transmetre als i les adolescents dels beneficis de la pràctica esportiva en igualtat i sense estereotips. I és que, segons l’enquesta hàbits esportius escolars, s’observa una clara davallada en l’índex de la pràctica físico-esportiva en la transició de l’etapa de primària cap a la secundària, sobretot, en el col·lectiu femení. El motiu principal desencadenant d’aquest descens és la manca de motivació i la falta d’adaptació a les demandes de cada col·lectiu.

Anna Caula a la presentació del còmic 'No tinc nom', al Saló del Manga, a l'Hospitalet de Llobregat.{«name»:»2023/12/07/13/13/b6f7bcaf-258a-4b3a-baa8-16a87183ec85.jpeg»,»author»:»Esportcat»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:310964}

“Abans de començar aquesta legislatura semblava que l’esport femení no existia, per això el nom del còmic representa una mica aquest fet. Per això, vam pensar i buscar altres maneres de comunicar i arribar a les persones. Amb un còmic manga volem fer entendre a les adolescents que no tenen per què deixar la pràctica esportiva”, ha comentat Anna Caula durant la presentació. I és que «la nostra idea és motivar i estimular, que sigui un projecte pedagògic. Volem que els futurs guions d’aquest còmic siguin construïts per tots, que hi hagi una participació de tothom, aportant idees per trencar estereotips. El còmic manga ha fet molta feina per incentivar la pràctica esportiva i, per això, volem obrir un imaginari que ens apropi a tots en la igualtat d’oportunitats, deixant de veure determinats esports com només de noies o només de nois.”.

L’origen del còmic d’esport femení

En una visita a la fira del còmic a Sarrià de Ter, es va detectar el gran seguiment que tenen aquest tipus de publicacions entre la població adolescent i, per aquest motiu, des d’Esportcat – Generalitat de Catalunya es va proposar la seva creació per arribar al públic jove d’una manera lúdica i fomentar la sensibilització de la pràctica esportiva, sobretot en la vessant femenina i en diferents entorns.

Els llibres manga representen una eina educativa que pot suposar un efecte molt positiu entre els adolescents, ja que ajuda a orientar i donar solucions als problemes de relació i conductes, a socialitzar en grups amb idees i pensaments molt diferents, i a motivar a les adolescents que abandonen la pràctica esportiva. Les històries que s’expliquen en aquest tipus de format presenten noves formes motivadores, mostrant la igualtat de condicions i trencant estereotips.

Segons Caula, “amb el còmic volem transformar el món, aconseguint que els nois sàpiguen observar l’experiència de l’esport a partir de com el veuen o el pateixen les noies. Quan som capaços de posar-nos a la pell dels altres podem entendre les situacions que viuen. Això es el que volíem transmetre amb les protagonistes, tenint una mirada més amplia i global. Reivindiquem el paper de l’esport perquè t’omple la motxilla de valors vitals. No només fem esport per competir, sinó que es tracta d’un espai per socialitzar, per créixer, per ajudar als altres”.

Imatge de l'espai on s'ha presentat el còmic manga 'No tinc nom', al Saló del Manga.{«name»:»2023/12/07/13/15/f737fd0d-49ee-454a-868d-9f1b3893f558.jpeg»,»author»:»Esportcat»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:532188}

La temàtica del ‘Namea ga nai / No tinc nom’

‘Aspira a les estrelles i esforça’t per arribar-hi’ és una de les frase que trobem en el còmic i que representa a la perfecció la història de tres noies adolescents -l’Alicia, l’Abril i l’Emily, de 16 i 17 anys- que comparteixen la mateixa passió: l’esport. En el seu últim any a l’institut, cadascuna s’enfronta a desafiaments únics, tant dins com fora dels camps de joc. Amb determinació, treball dur i el suport dels seus amics, aquestes joves esportistes lluiten per assolir els seus objectius i fer realitat els seus somnis.

El guionista, Pau Fernández, juntament amb la dissenyadora gràfica Joanna Guini, han elaborat aquest còmic manga per explicar un relat inspirador que demostra que, amb perseverança i esforç, res no és impossible. “Vaig estar un temps investigant sobre com podia anomenar la meva història i vaig arribar a la conclusió que la millor manera era representar un sentiment que hi ha a la societat envers les dones al món de l’esport. I és que no tenen suficient representació i no tenen nom, no se les coneix com a tal. A més a més, per no quedar-me només aquí, no vull que acabi sent un ‘no tinc nom’ com a individu, sinó com a col·lectiu, intentant aconseguir un futur millor”, ha assegurat el guionista durant la presentació al Saló del Manga.

Imatges del còmic manga 'No tinc nom'.{«name»:»2023/12/07/13/16/8318ae05-0237-44ab-b3a3-5be3eb96a215.jpeg»,»author»:»Esportcat»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:267726}

Així mateix, Fernández ha dit que es tracta d’una “història positiva, que transmet bones sensacions i parla de coses molt importants que, en certs moments, poden ser tabús. Pot ajudar a persones que estiguin passant per un moment complicat i que no tinguin la veu suficient per dir ‘soc aquí i vull fer això, que sigui dona no m’ha de frenar’”.

Presentar un còmic en un espai tan emblemàtic com el Saló del Manga de Barcelona “és un fet molt important, més enllà de la satisfacció personal, per la societat i pel moviment que intento transmetre. Estic orgullós de posar el meu gra de sorra i contribuir en aquesta lluita”, ha conclòs Fernández.

Tot i que el còmic no està a la venda, a través d’Esportcat – Generalitat de Catalunya se’n farà difusió, en horari lectiu, als alumnes dels instituts en el marc de les xerrades d’Esport i Gènere que es fan al Gironès. I ja s’està estudiant la possibilitat d’ampliar-ho a la resta d’instituts de Catalunya.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *