Un Retrobament Cinematogràfic a Mirambel: Ken Loach i la Seva Embarcada Revolucionària

Un quart de segle després de la producció de «Tierra y Libertad», Ken Loach retorna a Mirambel, reconectant amb els habitants locals i l’elenc que va participar en aquesta emblemàtica pel·lícula.

Aquesta trobada, titulada «Benvingut, Mr. Loach», no només serveix com a reunió sinòptica sinó també com una exploració aprofundida de la metodologia de treball del director i com ha afectat els qui van ser part del rodatge.

L’esdeveniment està programat per al proper divendres 15 al Centre Cultural de Cambrils, a les 19 hores, amb la participació del director del documental, José Carlos Díaz, qui farà la presentació i es sumarà al debat posterior.

Díaz, una figura notable en l’àmbit audiovisual i professor en diverses universitats, va emprendre el camí de capturar les històries darrere del film original. El seu documental, titulat «Benvingut Mr. Loach», va ser llançat a principis del 2023 i transmet la visió íntima del rodatge original i la seva repercussió en les vides dels involucrats.

La pel·lícula original, «Tierra y Libertad», va ser més que un projecte cinematogràfic: va representar un revolucionari retrat dels brigadistes internacionals durant la Guerra Civil. Aquesta producció no només va transformar Mirambel en un escenari vibrant, sinó que va deixar una empremta profunda en la comunitat local i els voltants del Maestrat i els Ports.

L’essència del documental de Díaz rau en l’exploració del «mètode Loach», una singular manera de treballar que submergeix els actors en la història, fent-los viure els rols en lloc de simplement interpretar-los. Aquest enfocament va conduir a una experiència intensament real per als qui van participar en el film original, establint lligams forts que van transcendir els límits de la pantalla.

Les narratives que es despleguen a través del documental revelen les intricades del rodatge, incloent la selecció d’actors amb alineacions ideològiques afins als personatges i la creació d’un ambient que emulava l’època de la Guerra Civil. Aquesta immersió va conduir a moments d’emoció genuïna i fins i tot a conflictes interns, com el desconcertant desenllaç ocultat als actors fins al final per aconseguir una reacció autèntica i visceral en pantalla.

El documental també reflexiona sobre els impactes socials fora de la pantalla, com la solidaritat entre l’elenc i l’organització d’una vaga simbòlica per aconseguir un tractament equitatiu per a tots els implicats en el rodatge.

Aquesta reunió, marcada pel retorn de Loach a Mirambel, esdevé una ocasió per reviure els records, les emocions i les lliçons d’un passat que continua ressonant en el present.

En definitiva, «Benvingut, Mr. Loach» no és només una crònica d’un reencontre sinòptic, sinó una exploració profundament emotiva i reflexiva de com una producció cinematogràfica pot influir en les vides i comunitats durant dècades.

L’esperat esdeveniment promet connectar passat i present, il·luminant els aspectes més fascinants d’un film que va transcendir la pantalla i va impactar profundament la vida de tots els qui van formar part d’ell.

Font: ACTE Club de Cinema

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *