20 municipis «es manifesten» contra el Decret Llei català sobre els apartaments d’ús turístic

Una vintena d’alcaldes i alcaldesses de municipis turístics de costa i interior de Catalunya s’han unit en oposició al Decret Llei aprovat recentment per la Generalitat de Catalunya sobre els habitatges d’ús turístic (HUTs). En un acte que ha tingut lloc aquest dimecres al vespre a Barcelona, s’ha firmat un Manifest que critica aquesta nova normativa per envair competències urbanístiques municipals i vulnerar el principi d’igualtat entre municipis i territori.

El manifest, obert a noves adhesions, defensa l’autonomia local i posa en dubte la validesa del decret governamental, argumentant que no respecta les particularitats de cada municipi. El decret exigeix una llicència urbanística prèvia i una autorització renovable cada 5 anys per als HUTs, a més d’imposar limitacions en el nombre d’aquests habitatges.

Els signataris del manifest subratllen l’impacte econòmic negatiu que la regulació podria tenir en les economies locals, especialment en municipis turístics. Assenyalen que el sector HUT representa un 39,4% de l’oferta allotjativa a Catalunya i contribueix significativament a l’economia local, incloent-hi el comerç i la restauració.

El Manifest que critica durament aquesta nova normativa per reivindicar l’autonomia local i vulnerar el principi d’igualtat entre municipis i territori i no tenir en compte les particularitats de cada localitat

El document també qüestiona la legalitat del decret, suggerint que aquest vulnera el principi d’autonomia municipal i la seguretat jurídica, i podria ser incompatible amb la legislació estatal i de la Unió Europea. A més, els alcaldes i alcaldesses, que s’han adherit al Manifest, sostenen que la normativa no solucionarà el problema d’accés a l’habitatge, sinó que promourà habitatges buits i economia submergida.

En resposta, els municipis afectats sol·liciten l’aturada del decret fins a aconseguir un consens, demanant un procés de consulta més ampli amb tots els sectors implicats i considerant alternatives per a una regulació més específica que tingui en compte la diversitat i les particularitats de cada municipi.

Els municipis afectats sol·liciten l’aturada del decret fins a aconseguir un consens, i demanen  alternatives per a una regulació més específica que tingui en compte la diversitat i les particularitats de cada localitat

El text argumenta així mateix que establir una relació directa entre el nombre d’habitatges d’ús turístic i la disponibilitat d’habitatge per als residents és una simplificació enganyosa de la realitat. Critica que la regulació actual no reflecteix de manera acurada la complexitat del mercat d’habitatge ni les necessitats reals de les comunitats locals.

Els signataris demanen a la Generalitat un enfocament més responsable i realista respecte a la problemàtica de l’habitatge. Insten a l’executiu a considerar no només la població empadronada, sinó també la població flotant i vacacional quan s’avaluen els efectes de la regulació sobre els municipis. Aquest enfocament més inclusiu asseguraria que les polítiques reflecteixin millor les necessitats de tota la població afectada.

A més, el manifest destaca la necessitat d’un enfocament més equilibrat que tingui en compte tant les necessitats d’habitatge com la importància del turisme per a l’economia local. Argumenta que és possible trobar un equilibri que respecti els drets dels propietaris d’HUTs, mentre es garanteix l’accés a l’habitatge assequible per a residents locals.

El Manifest és un document que està obert a noves adhesions. De fet, serà enviat a tots els ajuntaments de Catalunya perquè cadascú decideixi si considera convenient vincular-se

En conclusió, el Manifest – que serà enviat a tots els ajuntaments de Catalunya – expressa una forta preocupació per la manera en què el Decret Llei ha estat redactat i aplicat, i demana una revisió significativa de la normativa.

Els alcaldes i alcaldesses reivindiquen, així, un paper i una veu més activa en la definició de polítiques que afecten directament els seus municipis, subratllant la importància de l’autonomia local i un diàleg més obert i col·laboratiu amb el govern català.

Font: Ajuntament de Salou

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *