74 entitats de tot el territori demanen al nou Govern un impuls decidit a la reutilització i la posada en marxa com més aviat millor del Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes

  • Organitzacions de tots els àmbits i que treballen a tots els territoris de l’Estat s’uneixen i presenten un manifest conjunt per exigir al nou Executiu de Sánchez i Ribera que desplega completament la Llei de Residus i el Reial Decret d’Envasos perquè la reutilització i el retorn de llaunes, ampolles i brics a botigues i supermercats sigui una realitat a Espanya com més aviat millor
  • A Espanya, cada dia s’enterren, cremen i perden 35 milions de llaunes, ampolles i brics que contaminen el nostre entorn i posen en risc la nostra salut

Just a finals d’aquest mes de desembre es complirà un any de l’aprovació del Reial Decret d’Envasos, que va veure la llum mesos després que el Parlament aprovés la Llei de Residus, l’abril del 2022. Va ser un nou marc normatiu celebrat des dels entorns ambientalistes en incloure ambiciosos objectius de prevenció, reutilització, recollida separada i reciclatge. Tot i això, 365 dies després, més de 60 associacions de la societat civil observen amb frustració com els dos textos poden convertir-se en paper mullat i demanen al nou Govern de Sánchez, amb Teresa Ribera al capdavant del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Democràtic, que surti de la seva inacció i assegureu el desplegament de les mesures ja legislades de manera rigorosa i transparent.

Aquest conjunt d’organitzacions ha presentat avui un manifest en què exigeixen el compliment dels objectius de reutilització i l’arribada del Sistema de Dipòsit per a llaunes, ampolles i brics “com el que ja funciona a molts països europeus i està previst que s’implanti a 15 estats més en els propers dos anys. Amb aquesta pràctica, s’aconsegueix reutilitzar o convertir noves llaunes, ampolles o brics de begudes més del 90% d’aquests envasos”, detalla el document.

Les associacions signants es queixen que «tot i les evidències presentades per entitats socials i ambientals, expertes i per les mateixes administracions públiques sobre la manca dʻeficiència i transparència en la gestió actual dels residus dʻenvasos, de moment, ni les CC.AA. ni el govern estatal estan fent els passos necessaris per desplegar les mesures incloses en la Llei i el Reial Decret d’Envasos”.

Les organitzacions es refereixen sobretot als objectius de reutilització i al de recollida separada del 70% de les ampolles de begudes de plàstic de menys de tres litres el 2023 que, si no es compleix, significarà automàticament el retorn de la ‘devolució del casc ‘ a Espanya. L’any d’aquest mesurament s’acaba i, fins ara, les entitats denuncien que es desconeix si les comunitats autònomes estan comptabilitzant les ampolles de plàstic de begudes recollides separadament o en base a quina metodologia ho estan fent, quines són les xifres que han aportat els productors sobre les ampolles que posen al mercat o quines mesures de control ha establert el ministeri per assegurar la imparcialitat i transparència del procés.

“El Sistema de Dipòsit és l’única manera d’assegurar que els productors, els supermercats i els gestors dels contenidors de recollida d’envasos es responsabilitzin al 100% de totes les llaunes, ampolles i brics de begudes, assegurant que es reutilitzen o reciclen a totalitat i que cada dia 35 milions d’envasos de begudes deixin d’enterrar-se, cremar-se o perdre’s com passa ara”, raonen.

Des de la seva tasca de dècades de lluita contra la contaminació dels envasos de begudes d’un sol ús, les 74 entitats signants del manifest demanden a l’Executiu de Sánchez que asseguri “el compliment dels objectius de reutilització i prioritzi la posada en marxa del retorn de envasos al comerç com a paradigma d’una economia circular neta que genera llocs de treball verds i impulsa una societat més sostenible i justa en què es protegeix la salut de les persones i la resta de les espècies”.

Enllaç al manifest

Font: Greenpeace

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *