El Museu Pau Casals, candidat a Museu Europeu de l’Any 2024

El Museu Pau Casals del Vendrell ha estat un dels 50 museus d’Europa nominats al premi Museu Europeu de l’Any 2024 (European Museum of the Year Awards, EMYA). Aquest és un reconeixement que atorga l’European Museum Forum, organisme associat al Consell Europeu.

Aquest guardó europeu premia tant la instal·lació museística com el projecte de gestió. Avalua i reconeix els millors museus o exposicions temporals que s’han creat en els darrers 3 anys o aquells que ja existien però que s’han renovat de forma integral. El premi reconeix l’excel·lència en l’escena museística d’Europa, a la vegada que fomenta i promou els processos innovadors en el panorama internacional de museus. El jurat valora aspectes com la relació amb el públic, les presentacions imaginatives i l’enfocament creatiu orientat a l’educació́ i la responsabilitat social. Es tracta del guardó més prestigiós que es dona a museus europeus.

La Fundació Pau Casals va rebre la notificació de la  nominació del Museu Pau Casals el passat 5 de desembre amb gran satisfacció. El fet d’estar nominats i participar a la final és ja un reconeixement a la feina feta al llarg dels anys com a museu de referència a nivell nacional i internacional, que treballa dia a dia per difondre el llegat musical de Pau Casals i la seva lluita per la pau al món i el respecte als drets humans, un missatge que segueix ben vigent avui dia.

La candidatura del Museu Pau Casals presenta el nou projecte de renovació museogràfica i arquitectònica que es va inaugurar el juny del 2022. Amb l’actualització museogràfica, el museu aposta per apropar el llegat musical i els valors humanístics de Casals a les noves generacions, incorporant nous elements i continguts al voltant de la seva figura.  El projecte abandona el discurs merament cronològic per un relat més conceptual que presenta la figura de Pau Casals com a músic en totes les seves dimensions  i la connexió del seu llegat de defensa de la pau, la democràcia i els drets humans amb l’actualitat.  El més destacat del nou museu és l’aposta que s’ha fet per una experiència de visita de qualitat, amb recursos tecnològics actuals que respecten els espais històrics de la casa i alhora ofereixen un discurs més proper i interactiu.

El museu es troba ubicat a la casa d’estiueig de Pau Casals i en aquest sentit, la força del lloc i la connexió amb el Vendrell i Sant Salvador també són elements importants que s’han tingut en compte en el nou discurs museològic. La casa va ser declarada Bé Cultural d’Interès Local per l’Ajuntament del Vendrell i Museu d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 2020.

Els guanyador final de l’EMYA2024 es donarà a conèixer l’últim dia de la Conferència anual, a la cerimònia de lliurament que tindrà lloc a Portimão (Portugal) de l’1 al 4 de maig de 2024. El Museu Pau Casals és l’únic museu de Catalunya i d’Espanya que ha estat nominat en aquesta edició.

EMYA2024 NOMINEES

Font: Fundació Pau Casals

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *