Es presenta a Cambrils el projecte de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya “Escenaris de la Història”

El Museu d’Història de Cambrils amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils presenta aquest dissabte el projecte “Escenaris de la Història” (www.escenarisdelahistoria.cat) de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya. Es tracta d’un projecte de divulgació cultural que té per objectiu explicar la història de Catalunya a través dels museus i monuments que componen la Xarxa.

En el cas de Cambrils, l’escenari escollit és el portal del carrer Major a la plaça del Setge. S’hi expliquen els fets que van tenir lloc el desembre de 1640 en el marc de la Guerra dels Segadors. Tot i que els fets han estat estudiats i són coneguts, l’any 2019 la Revista Cambrils va publicar un article de Jordi Moreno on s’exposava una troballa històrica a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona i, específicament, dins del conjunt de documents no digitalitzats de la Parròquia de Santa Maria de Cambrils. Es tractava d’un llibre de notes del pagès cambrilenc Josep Andria, habitant del Barri Antic, on s’explica el setge de tres dies al recinte emmurallat de Cambrils per part de l’exèrcit del rei Felip IV.

Aquest testimoni directe dels fets va permetre a l’historiador i museòleg Damià Amorós elaborar el text històric que ha servit de base a l’escriptora Imma Cortina per narrar el setge de Cambrils, la Guerra dels Segadors i la vida i les costums al segle XVII, gràcies al punt de vista i les informacions proporcionades per l’esmentat quadern. D’aquell Cambrils, a dia d’avui, només es conserva un portal d’accés, el del carrer Major, on una restauració feta fa 10 anys va permetre confirmar la presència d’impactes d’artilleria datats al segle XVII.

Els actes previs a la presentació dels “Escenaris de la Història” començaran a dos quarts d’onze del matí amb l’obertura del campament i la recreació de la vida quotidiana de la tropa del segle XVII a la mateixa plaça del Setge. Tot seguit, a les onze, hi haurà la ronda de soldats pels carrers del Barri Antic i la instrucció i exhibició dels soldats.

Al migdia i davant la torre del Bou a la mateixa plaça, començarà la presentació institucional a càrrec del periodista cambrilenc de TV3, Josep Capella que farà una lectura del relat que Cambrils presenta al projecte “Escenaris de la Història” basat amb les notes de Josep Andria. Al mateix temps, hi haurà una recreació teatralitzada de síntesis dels fets ocorreguts que comptarà amb la col·laboració de l’Associació de Veïns El Portal. Finalment, a partir de les 13h es repetirà la ronda, la instrucció i l’exhibició dels soldats.

“Escenaris de la Història” agrupa 14 microhistòries on es presenta cada un d’aquests equipaments a través de les vivències de les persones que han habitat aquest lloc. Amb la idea de construir ”històries que fan història”, la narració es desenvolupa a partir de valors com la igualtat de gènere, l’alteritat, la inclusió, el rigor històric i la pluralitat. Tot el material gràfic i audiovisual està recollit al web www.escenarisdelahistoria.cat.

Els 14 equipaments museístics que participen del projecte són:

Museu d’Història de Girona               Museu d’Història dels Jueus
Museu de Terrassa                           Museu de Lleida
Museu de Sant Cugat                       Reial Monestir de Santes Creus
Museu de Tortosa                             Museu d’Història de Cambrils
Museu de Mataró                             Casa Museu Jacint Verdaguer
Museu de Cervera                            Museu d’Història de Catalunya Museu Torre
Balldovina                                       Museu de l’Hospitalet

Font: Ajuntament de Cambrils

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *