L’acord de la COP28 marca l’inici de la fi de l’era dels combustibles fòssils

Per Greenpeace és l’hora de la veritat i demana portar a la pràctica aquest acord, accelerant de manera sostenible les solucions realment disponibles: renovables, eficiència i suficiència
És imprescindible tancar les portes a les falses solucions que faran més difícil i costós evitar l’escalfament de 1,5 ºC
Perquè tots els països disposin dels recursos necessaris, els països del nord global hauran d’augmentar la seva contribució financera i fer pagar la indústria fòssil pel que contamina

En resposta a la declaració final de la COP28, Kaisa Kosonen, cap de la delegació de Greenpeace a la COP28, ha declarat: «El senyal que la indústria dels combustibles fòssils ha estat tement hi és: posar fi a l’era del carbó, gas i petroli, juntament amb una crida a augmentar massivament les energies renovables i leficiència energètica en aquesta dècada. Aquest senyal, però, està barrejat amb molts altres senyals perillosos, a més que no compta amb mitjans suficients per aconseguir la fi dels combustibles fòssils de manera justa i ràpida. No trobareu la paraula ‘abandonament’ al text, però es dedueix que ha de ser l’objectiu, ja que l’única manera de deixar enrere els combustibles fòssils d’acord amb l’objectiu de l’1,5 ºC i segons la ciència és un abandonament progressiu de els combustibles fòssils, que és el que estem decidits a aconseguir, ara més que mai.

La declaració deixa sense garanties els països del sud global que puguin tenir els recursos que necessiten per transitar cap a les energies renovables i solucionar altres necessitats. Perquè els nombrosos objectius de l’acord d’aquesta COP28 es facin realitat, els països rics hauran d’augmentar significativament el suport financer i fer pagar els contaminadors i la indústria dels combustibles fòssils. Només l’any passat, la indústria dels combustibles fòssils va obtenir uns beneficis de 4 bilions de dòlars i han de començar a pagar pel dany i la destrucció que causen.

Aquest no és pas l’acord històric que el món necessita: té molts buits i deficiències. En aquesta COP28, però, 130 països i centenars d’empreses, líders locals i veus de la societat civil s’han unit per formar una força de canvi sense precedents. Podem fer història si tots prenen ara aquesta determinació i fan realitat l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils. Per això el més urgent és aturar tots els plans d’expansió de les extraccions de fòssils que ens empenyen ara mateix per sobre del límit de l’1,5 °C».

Pedro Zorrilla Miras, representant espanyol a la delegació de Greenpeace a la COP28, ha declarat: “Els països i els Governs regionals i locals han de respondre a aquest acord seguint la ciència i portar-lo a la pràctica: aplicar i accelerar totes les solucions per fer la transició energètica ràpida i justa que ens permeti abandonar els combustibles fòssils, és a dir, deixar de fer servir gas, carbó i petroli. Espanya, la Unió Europea i la resta de països del nord global han de fer una transició justa cap a les renovables, l’eficiència i la suficiència, i no només deixar de finançar la indústria fòssil, sinó també introduir nous impostos imposats a aquest sector i, sobretot , aportar el finançament que necessiten els països del sud global perquè puguin afrontar la transició justa que necessiten i mereixen”.

Ghiwa Nakat, directora executiva de Greenpeace MENA, ha declarat: «La COP28 ha enviat al món un senyal sense precedents que s’ha aixecat el teló per a la fi de l’era dels combustibles fòssils. Elogiem els esforços de la presidència de la COP per concloure amb un reconeixement final de la necessitat d’abandonar els combustibles fòssils i mobilitzar el finançament climàtic amb més de 700 milions de dòlars promesos al Fons de Pèrdues i Danys que s’ha engegat. Però les comunitats a primera línia de la catàstrofe climàtica necessiten més que això. Necessiten veure un compromís infrangible i decidit amb una eliminació ràpida, equitativa i ben finançada de tots els combustibles fòssils, juntament amb un paquet complet de finançament perquè els països en desenvolupament puguin fer la transició a les energies renovables i fer front als impactes creixents. climàtics. Marxem de Dubai sabent que l’esperança continua viva, però que la nostra missió dista molt d’haver acabat».

Font: Greenpeace

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *