L’Autoritat Portuària de Tarragona, l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona i Eurecat, van presentar el resum anual de funcionament i registres d’olor obtinguts a través de (NasApp)

Nasapp és una eina de participació ciutadana que integra sistema d’alerta,per la gestió de comunicacions d’incidències de queixes veïnals.

L’Autoritat Portuària de Tarragona i l’Associació d’empreses Químiques de Tarragona tenen en funcionament l’aplicació mòbil NASAPP que és una eina de comunicació directa amb historificació i anàlisi al servei de la ciutadania per informar de possibles incidències relacionades amb olors.

NasApp és una iniciativa per tal de disposar d’una aplicació i un gestor web capaç d’integrar la percepció sensorial olfactiva dels ciutadans en temps real en entorns portuaris, industrials i urbans, per tal d’actuar com un sistema d’alerta primerenca d’esdeveniments. L’ incorporació del paquet de les retro trajectòries, als registres d’olor obtinguts, facilita la identificació positiva o negativa dels potencials focus.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és comptar amb la participació ciutadana, perquè en unir-nos com a comunitat, podem treballar millor per identificar , analitzar i trobar solucions ala problemàtica dels olors.

La teva veu importa, volem escoltar les teves percepcions i preocupacions sobre les olors a l’entorn Tarragoní.

Amb la gestió de les dades, s’obté un indicador fiable de la magnitud de l’afectació real dels ciutadans per possibles episodis d’olors rellevants, tot i que no siguin industrials. Aquestes dades són utilitzades com a guia en mesures de prevenció de la contaminació odorífera i, posteriorment, per a la verificació de l’efectivitat de les accions correctives.

La participació ciutadana és un indicador dinàmic que es va actualitzant en temps real, de manera que és possible detectar a temps l’inici d’un possible problema rellevant d’olors. Per mitjà de NASAPP, és possible, a més a més, mantenir un seguiment continu de situació d’episodis d’olor.

Les dades configuren un repositori de dades històric que, a mida que creix, permet precisar cada cop amb més cura els possibles episodis d’olor, l’origen i la dinàmica dels mateixos, aportant dades importants a tots els nivells adreçades al benestar de la ciutadania. El projecte es va iniciar al 2008 per l’Associació d’empreses Químiques de Tarragona, però aquest 2023 s’hi ha sumat l’Autoritat Portuària de Tarragona. El projecte NasApp d’Eurecat va ser seleccionat a la 2a Convocatòria de Projectes Comercials de Ports 4.0, i ha obtingut finançament per a millorar la usabilitat de la plataforma i l’automatització d’informes, la integració de dades de qualitat de l’aire de fonts de dades obertes, algorismes predictius basats en dades històriques i la demostració del sistema complet a l’entorn logístic-portuari del Port de Tarragona.

Prototip amb Intel·ligència artificial

Actualment s’està duent a terme el prototip al Port de Tarragona, per poder predir amb intel·ligència artificial possibles episodis d’olors que puguin afectar la comunitat portuària i els veïns propers a la zona portuària. L’Autoritat Portuària de Tarragona i l’Associació d’Empreses Químiques ja disposa de mesuradors atmosfèrics per a la caracterització de la qualitat de l’aire, però gràcies al projecte NasApp ara podrà disposar de més dades i informació que permetrà optimitzar-ne l’operativa i millorar la qualitat d’aire.

En aquest sentit, les alertes ciutadanes són alertes des del punt de vista del sistema i, alhora, es contrasten totes i cadascuna. Juntament amb altres dades agregades i tractades per mitjà de la intel·ligència artificial i machine learning, s’infereixen els resultats objectius.

L’aplicació NASAPP està disponible a les plataformes Android i IOS, és de lliure descàrrega i permet notificar i registrar qualsevol tipus de molèstia odorífera ja sigui de procedència agrícola,industrial, urbà

Descarrega Nasapp a Google Play(link is external) (Android)

Descarrega Nasapp a App Store(link is external) (IOS)

Més informació:

https://nasapp.org/

https://eurecat.org/portfolio-items/nasapp/

https://www.sominnport.cat/l-projecte-nasapp-que-eurecat-va-presentar-a-la-2a-convocatoria-per-projectes-comercials-de-ports-4-0-amb-el-suport-de-lautoritat-portuaria-de-tarragona-ha-estat-seleccionat/

Font: Port de Tarragona

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *